Електронні книги «витісняють» паперові

21.05.2010, 13:25 Переглядів: 16 288
Кременчужани стали читати менше, а молодь все частіше замість звичайної книги віддає перевагу Інтернету.

Усе більше людей надають перевагу новим модним пристроям: сучасній мобілці або електронній книзі. Адже таким чином у кишеню можна покласти цілу бібліотеку! Можна переписати книгу з Інтернету і читати з екрану. Саме так любить робити сучасна молодь.

– Практично будь-яку художню літературу можна знайти та скачати з Інтернету. Її можна роздрукувати або взагалі читати з монітора – так дешевше вийде. Але хіба що вже дуже цікава або нова книга, яку важко знайти у світовій мережі, може поповнити мою книжкову шафу, – каже 18-річний кременчужанин Антон Колесник.

Із ним погоджується і 20-річний Павло Прочкаєнко:

 – Востаннє я читав Оскара Уайльда «Портрет Доріана Грея». Це було приблизно три-чотири місяці тому. А взагалі, думаю, що книги для молоді відходять на другий план, зараз всі сидять в Інеті. Там і грають, і спілкуються, і читають!

Підтверджує це і студентка Іра Власенко, яка не розуміє, навіщо витрачати даремно час у бібліотеках, якщо всі контрольні, реферати та твори є в Інтернеті. На їх пошуки у всесвітній павутині йде набагато менше часу!

– Якою раніше трудомісткою була підготовка реферату: іти в бібліотеку, весь день шукати потрібну книжку, читати та писати реферат. Сьогодні Інтернет замінив мені багато книг. А якщо не хочеш читати, то для цього існують аудіокнижки, які можна скачати і слухати через колонки або в плеєрі, – ділиться з нами Ірина.

У книгарнях цьому не дивуються, адже електронні книги дійсно економічно вигідний варіант:
– На мій погляд, це цілком реально, що електронна книга може витіснити паперову, – каже і продавець книгарні «Книголенд» Тетяна Ковальова. – Особливо, коли у людини немає грошей на звичайну книгу, а в Інтернеті є можливість її знайти. Більшість моїх знайомих, що належать, в основному, до молодого покоління, шукають книги в Інтернеті, адже там є практично вся необхідна література. Але онлайн-книги також мають свої недоліки. Наприклад, швидка стомлюваність очей, а також велика кількість помилок у текстах. Так що, моя думка відносно виграшної позиції електронних книг, приблизно «50 на 50».

У бібліотеках розповідають, що на превеликий жаль, у сучасних школярів видатні класики російської та української літератури зараз не викликають особливого інтересу. Якщо і читають підлітки їхні твори, то в основному в скороченому варіанті, або взагалі користуються критикою на твір.

Такі тенденції спостерігаються не лише у Кременчуці. Дослідження також підтверджують, що зараз Україна є найменш читаючою нацією в Європі. За статистичними даними, кожен українець купує мінімум одну книжку у рік. Проте ще зовсім недавно цінність книги і читання в нашій країні була незаперечна, а 70-80 роки названі бумом книгозбирання. Багатотомні видання російської та зарубіжної класики до цих пір заповнюють нескінченні книжкові полиці багатьох квартир. Престиж читання в суспільстві, і особливо «серйозної» літератури, в ті роки був дуже високий.

Утім, бібліотекарі впевнені, що книга не помре, бо вона зручніша. І краще читати паперову книгу, бо швидкість читання з екрану монітора приблизно на чверть нижча. А ще вони впевнені, що чудово оформлена книга з глибоким і цікавим змістом, ілюстраціями завжди бажана для вимогливого читача. Її не зможуть з’їсти віруси і її не зітре неуважний користувач, вона не вимагає програм для свого прочитання і її не треба переводити в інше кодування. Книга не закидає вас електронною поштою і не зависне на тому моменті, коли герой зважився поцілувати героїню. На думку бібліотекарів, книга не біжить попереду нас, вона йде з нами в ногу.

«Читач має бути зацікавлений книгою!»

У книгарнях кажуть – кращий засіб відновити інтерес до книги – заінтригувати читача різноманітністю і викликати цікавість.
– Коли читач зацікавлений, він обов’язково купить книжку або піде до бібліотеки. Книгу не можна нав’язати. Немає ніякого сенсу розповідати про неї тим, хто сидить у клубі. Її необхідно популяризувати через засоби масової інформації, в університетах та школах, знімати художні фільми за сюжетами популярних літературних бестселерів. Зараз сама система освіти у нашій країні сприяє зменшенню читацького інтересу серед молоді. Хрестоматії подають лише уривки творів і витяги з них. А це не сприяє популяризації книги, а навпаки зменшує кількість потенційних читачів серед молоді, – впевнена продавець книгарні «Книголенд» Тетяна Ковальова.

Відома кременчуцька письменниця Наталія Лапіна також вважає, щоб повернути довіру до книги спочатку треба зробити так, щоб молодь захотіла читати.
– Напевно, мають бути твори, які зацікавлять молодь. Один студент нещодавно мені сказав, що йому дуже подобаються книги Любка Дереша. Все-таки він пише про студентів, про старшокласників, тобто про те, що хвилює молодь. Мені, до речі, теж подобається його роман «Поклоніння ящірці», – розповідає пані Наталія і радить його молодим читачам.



 
Автор: sokolov
Теги: книга
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх