Культурі вчитимуть у школі

6.08.2009, 10:15 Переглядів: 2 208
Із 2009 року у школах викладатимуть художню культуру.
Фото: Дмитрий Бабец

Із поточного, 2009-2010, навчального року у кременчуцьких школах викладатимуть новий предмет – художню культуру. Вивчати його починають у 9 класі – і вчитимуть по 11-й.

За програмою, на предмет відводиться по одній годині щотижня. На уроках художньої культури школярі досліджуватимуть різні напрями мистецтв – усі, крім літератури. На її вивчення виділені окремі години. Навчальні програми передбачають знайомство з історією створення найвідоміших світових шедеврів та біографіями їхніх авторів. 9-класники дізнаються, як панікував, втрачаючи слух, Бетховен, як тікав від свого безумства Ван Гог, як жорстоко вчинив зі своєю родиною Гоген, та багато чого іншого. Можливо, навіть про те, як знищила себе геніальна співачка Каллас, намагаючись «окрутити» Онасіса – і як хитрий мільйонер все-таки одружився з президентською вдовою. Хоча не факт, що такі життєві деталі геніїв увійшли до шкільної програми.

Живописом та музикою шкільна програма не вичерпується. Школярів також знайомитимуть із найвідомішими світовими фільмами та п’єсами, вони вивчатимуть тенденції розвитку світового кінематографу та театру, і навіть мистецтво фотографії. Щоправда, час на тиждень. Викладатимуть художню культуру, скоріше за все, вчителі музики та образотворчого мистецтва. Як повідомив «Телеграфу» начальник міського управління освіти пан Москалик, відповідні навчальні програми розроблені ще п’ять років тому. А от підручники досі у школи не надійшли. Немає їх ще й у Полтаві. За правилами, друк підручників фінансується з державного бюджету, потім вони надходять до обласних центрів. А вже звідти міські управління освіти везуть їх своїм коштом до шкіл. Везти поки що нічого. Хоча ще третього липня головний спеціаліст департаменту середньої та дошкільної освіти пані Корнілова повідомила газеті «Сьогодні», що підручники з художньої культури вже пройшли конкурс і готові до друку.

Інформатику вивчатимуть детальніше

У вересні на кременчуцьких школярів чекає ще одне нововведення. Інформатику, яку раніше вивчали у 10 та 11 класах, відтепер викладатимуть з 9-го по 12-й клас. Ці зміни пов’язані із запланованим Міністерством освіти (МОН) переходом на 12-річний термін навчання. Вважається, що така програма більш доцільна. Проблема у кременчуцьких школах та сама – все ще немає нових підручників. Хоча ще на початку липня прес-служба МОН повідомила, що до друку підготовлені чотири нових підручники з інформатики.



 
Теги: школа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх