Студенти заплатять за прогули

3.09.2010, 15:56 Переглядів: 7 922
Кабмін дозволив брати пеню за пропущені заняття.
Фото с сайта frognews.bg

Ректор Кременчуцького національного університету поставився до новації схвально. Самі студенти вважають, що плата за прогули дисциплінуватиме. Єдина «загвіздка»: у вишах нині й так дефіцит студентів. Тож, можливо, штрафами їх тільки полякають. До того ж, у контрактників і так «за все заплачено»…

Нещодавно Кабінет Міністрів України ухвалив низку постанов, що стосуються освіти. Серед них і перелік платних послуг, які можуть надаватися у вишах.  Власне кажучи, йдеться не тільки про «послуги» (як, наприклад,  відвідання бібліотеки у позаурочні часи), а й про штрафи для студентів-прогульників. З них дозволили брати пеню за пропущені заняття. Чи допоможе це дисциплінувати студентів? «ТелеграфЪ» поцікавився у них самих. Ілля вступив на перший курс КНУ. 

– Чи буду пропускати заняття, поки що не знаю, час покаже, – чесно зізнається хлопець. – Але якщо введуть плату за пропуски занять, тоді точно не буду. 

Вероніка, студентка другого курсу факультету природничих наук КНУ, каже, що плата за пропуски її ніяк не зачепить. І, до того ж, за її словами, прогульники і без штрафів мають проблеми зі здачею сесії:

– Я заняття не пропускаю, зазвичай їх пропускали якраз ті студенти, котрі навчаються за контрактною формою навчання. А ті, що на бюджеті – ні. Держава за нас гроші заплатила, і ми маємо їх відробляти. До того ж, тих, хто пропускав, потім не допускали до сесії, їм треба було відпрацьовувати практичні заняття, показати викладачам конспекти того матеріалу, що вони пропустили.

ректор Кременчуцького національного університету

Михайло Загірняк, ректор Кременчуцького національного університету, в цілому оцінив позитивно ініціативу Кабміну щодо плати за прогули. 

– Чесно кажучи, я намагався впровадити це в університеті ще раніше, – каже він. – Але тільки через те, що у перші роки своєї роботи вирішив не псувати собі імідж, це питання тоді зняв. Проте наші студенти хочуть мати права,  і не мати при цьому обов’язків. Врешті, думаю, оплата за пропуски занять таки буде введена в університеті. Бо, наприклад,  американський студент знає: якщо він пропустив один день, з нього візьмуть  20 доларів. Не знаю, яка сума буде у нас. Треба вивчити цю постанову. Але питання ще й у тому, що при дефіциті студентів, який ми маємо, реалізувати цю новацію буде важко. 

Пан Загірняк вважає, що за пропуски лекцій ще можна не штрафувати, але плату слід ввести за прогули лабораторних занять. Бо викладачам доводиться відпрацьовувати їх зі студентами безплатно – у позаурочний час.

– Є студенти, які на більше, ніж половину лабораторних робіт, не ходили. У СРСР його б відрахували швидко. А тепер вони приходять і починають плакати, – розповідає Михайло Загірняк. Найімовірніше, що нововведення не торкнеться студентів-контрактників (вони ж і так платять за навчання). А, як свідчать студенти, якраз серед цього контингенту прогульників найбільше.

 

Тестування теж може стати частково платним
Згідно з постановою Кабміну, платним стає також зовнішнє незалежне оцінювання. Хоча поки що на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) цієї інформації ще немає. В міському управлінні освіти про ініціативу Кабміну знають, але зауважують: поки що це тільки пропозиція, офіційних документів не було. 
«Це стосується не всіх тестів, – цитує газета «Сегодня» заступника міністра освіти Ірину Зайцеву. – Основні три предмети будуть безкоштовними, але якщо людина хоче здавати більше, або хоче поліпшити свій результат за минулий рік, вона повинна платити за це».

Тестування теж може стати частково платним

Згідно з постановою Кабміну, платним стає також зовнішнє незалежне оцінювання. Хоча поки що на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) цієї інформації ще немає. В міському управлінні освіти про ініціативу Кабміну знають, але зауважують: поки що це тільки пропозиція, офіційних документів не було.

'Це стосується не всіх тестів, – цитує газета «Сегодня» заступника міністра освіти Ірину Зайцеву.

– Основні три предмети будуть безкоштовними, але якщо людина хоче здавати більше, або хоче поліпшити свій результат за минулий рік, вона повинна платити за це'.

('Кременчугский ТелеграфЪ' №35 за 2 сентября 2010 года, статья Татьяны Донченко 'Студенти заплатять за прогули')



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх