В Україні завершилася вступна кампанія до профтехів

10.10.2019, 17:27 Переглядів: 1 972

 

Полтавщина потрапила у ТОП-5 регіонів, які отримали найбільше заяв на навчання за державним замовленням

В Україні завершилася вступна кампанія до профтехів. Її підсумки підбило та оприлюднило сьогодні, 10 жовтня, Міністерство освіти і науки України.


У 2019 році до закладів професійної освіти зарахували 104 384 вступники. З них 92 503 учні навчатимуться за кошти регіонального замовлення, 11 881 – державного.


  


Загалом у цьому році для безоплатного навчання у закладах профосвіти було виділено понад 123 тисяч місць регіонального та державного замовлення.


- Цього року нам вдалося виконати прогнозований обсяг на 85%. З одного боку, це означає, що ми вкотре не зможемо відповісти на запит роботодавців у підготовці потрібних їм кадрів. Адже, наприклад, регіональне замовлення формується саме за запитом роботодавців конкретної місцевості. З іншого, є й позитивна динаміка. Наприклад, кількість вступників, які вчитимуться за кошти держзамовлення, зросла на 5% порівняно з минулим роком, – розповіла генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумік.


Цікаво, що Полтавщина потрапила у ТОП-5 регіонів, які отримали найбільше заяв на навчання за державним замовленням (зокрема, для підготовки за професіями загальнодержавного значення):

  • Дніпропетровщина – 1285 учнів (97% від затвердженого обсягу);
  • Харківщина – 940 учнів (93%);
  • Полтавщина – 911 учнів (73%);
  • Хмельниччина – 870 учнів (102%);
  • Донеччина – 841 учень (73%).

 


Також Міністерство освіти і науки виділило ТОП-5 регіонів, які отримали найбільше заяв на навчання за регіональним замовленням:

  • Дніпропетровщина – 8139 учнів (90% від затвердженого обсягу);
  • Львівщина – 7090 учнів (71%);
  • Одещина – 5217 учнів (96%);
  • Харківщина – 5194 учні (91%);
  • Київ – 4741 учень (85%).

- Вступна кампанія до профтехів, на відміну від вступу до вишів, не має чітких меж і умовно триває з травня до жовтня. Тобто як тільки 9-класники починають отримувати документи про базову освіту, приймальні комісії на місцях розпочинають роботу. Але загалом вступити у профтех можна і зараз, після завершення вступної кампанії. Адже тут можна отримати не тільки професію за повним циклом навчання, а й часткову кваліфікацію або пройти перенавчання. Це дозволяє за короткий період опанувати певні навички і відразу застосувати їх на практиці, заробляючи кошти, – зазначила Ірина Шумік.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: mon.gov.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх