«Наші політики не дискутують, а сваряться. Нехай повчаться у кременчужан!» – радять вихованці Кременчуцького педагогічного училища

9.12.2011, 18:01 Переглядів: 3 723

Вихованці педучилища володіють англійською, ведуть дебати за правилами та люблять Хелоуїн більше, ніж свято Івана Купала

8 грудня Кременчуцьке педагогічне училище ім. Макаренка святкує 80-річчя. На ювілейні свята тут є чим похвалитися. Училище має серйозну методичну базу, тут працюють 126 висококваліфікованих педагогів, 36 з них – «Відмінники освіти». Художні колективи педучилища – такі, як дівчачий оркестр «Мажоретки», ВІА «Барви», ансамблі «Арабески» та «Сузір’я», театр «Арлекін» – набули заслужену популярність у Кременчуці. До того ж, вихованці педучилища вміють фантастично плести, вишивати та писати дуже гарні картини. Попри усі ці беззаперечні здобутки, сьогодні «ТелеграфЪ» має на меті розповісти саме про клуби за інтересами, які діють у педучилищі. Учасники цих клубів справили на нас приголомшливе враження. Вони – як діти з майбутнього у не надто веселій сьогодні Україні: займаються волонтерством, володіють англійською, вчаться вести дебати за правилами – тобто, не переходячи у рукопашний бій.  І, звісно ж, мріють працювати менеджерами готельно-ресторанного бізнесу та багато подорожувати.

 

Англомовний клуб «Friendship»

 

 Англомовний клуб "Friendship" Англомовний клуб "Friendship"
 

Це один із найстаріших клубів педучилища, він створений 8 років тому. Його президент – відмінниця і слухняна дівчинка Тая – чітко, як по-писаному, розповіла нам про клубну програму лідерства, про стабільно дружню атмосферу та необмежені можливості розвитку творчої індивідуальності в демократичних умовах клубу. Таї, звісно, видніше, на те вона і президент. У «Телеграфа» ж склалося враження, що «Friendship» – клуб майбутніх мандрівників. Віка розповіла нам, що дуже хоче подорожувати, а найперше – побачити старовинні маленькі британські міста, бо, на її думку, саме там живе дух Англії. Іра, навпаки, цікавиться американськими національними святами та традиціями, і теж дуже хоче побачити світ світом. Максим розповів, що відвідує клуб три роки, вивчає англійську та мріє працювати менеджером готельно-ресторанного бізнесу десь у Туреччині чи Єгипті. А Богдан чітко доповів, що буде перекладачем, багато подорожуватиме і тому цілеспрямовано вчить англійську.

 

Клуб соціальних проектів «A-Team club»

 

 Клуб соціальних проектів "A-Team club" Клуб соціальних проектів "A-Team club"

Волонтери розповідають про свою роботу

 

Клуб соціальних проектів створили за пропозицією пані Андреа (волонтера Корпусу Миру), яка тривалий час працює у педучилищі. Дівчата (їх тут більшість) спілкуються на клубних зустрічах англійською та опікуються кременчуцькими безбатченками і дітьми з малозабезпечених родин. Перш, ніж почати роботу «в полі», члени клубу пройшли  тренінгову програму, де вчилися грамотно, нетравматично спілкуватися з дітьми певних соціальних категорій. «ТелеграфЪ» запитав, яка риса у поведінці дітей, позбавлених батьківського піклування, найбільше вразила волонтерів із педучилища. Одна з них, Катя, відповіла: «Це дуже закриті дітки. Знадобився час, щоб вони припинили нас боятися.  Вони навіть боялися грати та  брати участь у конкурсах». Інша волонтер, Настя, зазначила: «Ми побачили, що насправді цим дітям потрібна не якась матеріальна допомога – їм дуже хочеться з кимось спілкуватися, мати старших друзів, сестер та братів, щоб їх підтримали».

 

 Дебатний клуб "Геліос" Дебатний клуб "Геліос"

Саша, Софія, Артем. Саша (зліва) впевнена, що українські політики не дебатують, а сваряться. І їм було б корисно теж започаткувати дебатний клуб, щоб навчитися спілкуватися за правилами. А навчити їх може Максим Сергійович, керівник клубу «Геліос»

 

 Дебатний клуб "Геліос" Дебатний клуб "Геліос"

Учасники клубу «Геліос» вразили «ТелеграфЪ» професійним підходом до проведення дебатів

 

Дебатний клуб «Геліос»

 

Дебатний клуб у педучилищі створили вісім років тому. З 2008-го команда почала стабільно перемагати на різноманітних конкурсах. До речі, члени клубу дебатують не лише українською, а й англійською. Софія, наприклад, неодноразово брала участь в англомовних дебатах. Вона розповіла, що її улюблена тема – стереотипи, породжені в суспільстві рекламою. Найбільш неприйнятним для себе Софія вважає низьку самооцінку та відсутність самоповаги, яка притаманна багатьом жінкам, що серйозно сприймають рекламні образи – наприклад, тоненьких красунь топмоделей. Артем, єдиний хлопець в команді, навпаки, цікавився не топмоделями та пов’язаними з ними стереотипами, а розвитком промисловості у пострадянских країнах.

 

А «ТелеграфЪ» поцікавився у команди «Геліоса», чи вважають вони, що українські політики вміють вести дебати за правилами?  Інна (вона перший рік у клубі) зазначила, що жодного разу ще не бачила дебатів – усе лише бійки у Верховній Раді або сварки. Вікторія сказала: «Я вважаю, що політики взагалі не вміють дебатувати. У них не дебати, а суперечки!». А Артем звернув нашу увагу на те, що політики відстоюють свої бізнесові інтереси, а не ведуть класичні дебати. І зауважив, що кожен, коли відстоює свої інтереси, гарячкує. Нас страшенно вразила така виваженість відповіді. Все-таки дебатний клуб «Геліос» – це справді сила.
«ТелеграфЪ»  щиро вітає колектив Кременчуцького педагогічного училища з ювілеєм 

 

Фото: Эдуард Аверьянов

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх