Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше

16.07.2012, 08:30 Переглядів: 5 387

Віднедавна кожен кременчужанин може простіше дізнатися, як працює «насос з викачування бюджетних коштів» – так називають процедуру тендерів (або держзакупівель). Для цього достатньо зайти на сайт z.texty.org.ua та зробити декілька рухів мишкою. А далі – сидіти та «знімати очі з лоба» від цифр, що з'являтимуться на екрані монітору...

Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше

 

Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше

Анатолій Бондаренко – журналіст та програміст, один з авторів сайту «Закупівлі» та один з керівників проекту «Тексти». Вважає, що візуалізація можлива всюди, де щось можна виміряти, а якщо не можна виміряти, тоді треба вигадати, як це зробити.

 

Весною 2012 року в Інтернеті з'явився дуже корисний український сайт – «Закупівлі». Його можна знайти за адресою z.texty.org.ua. Запустили ресурс керівники проекту Тексти.org.ua, котрий є прикладом так званої журналістики даних – коли читачу замість великих та розумних текстів пропонують подивитися малюнки. Подивиться людина – і все зрозуміє, без слів. Так от, сайт «Закупівлі» дозволяє кожному українцю дізнатися, які фірми отримували через процедури тендерів (конкурсів) бюджетні кошти, за що та від кого.

 

Інформація для сайту «Закупівлі» береться з офіційного видання «Вісник державних закупівель», починаючи з 2008 року. Ви можете собі уявити ці гори грошей? Наприклад, за останній місяць чиновники за 594 угодами витратили 13,18 млрд грн! Із початку року – 232,31 млрд грн! За допомогою «Закупівель» кожен бажаючий може дослідити, скільки коштів витратили за певний період, яке відомство і скільки витрачало за обраний відрізок часу, які компанії вигравали найбільші тендери, як в цілому, так і по окремих галузях.

 

Звісно, нас як кременчужан більше цікавить те, що ближче – наші місцеві бюджети. Тут є ця інформація. Її не так багато, суми не такі величезні, як на державному рівні, але ж все одно цікаво – це ж наші з вами гроші.

 

Як повноцінно працювати з сайтом

 

Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше
Крок №1

Заходимо на сайт z.texty.org.ua. Бачимо текст «Показати тендери за 1 місяць, пов'язані з будь-якою галуззю, у яких державні гроші пройшли через Держпідприємство/установу потрапили до Отримувача коштів. Сума угоди повинна бути більше, ніж 0 млн гривень». Праворуч показана кількість угод за вибраний період та загальна сума, що за ними була виплачена. Виділений жирним текст можна змінювати. Цікаво, що раніше замість «Держпідприємство/установа» зазначалося «Міністерство Справедливих відкатів». Мабуть, гумор не всі зрозуміли, тому прибрали.

 

Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше
Крок №2

Вибираємо період 12 місяців, будь-яку галузь та перше підприємство, що пропонує пошуковик за запитом «Кременчуцьке» – випадає КП «Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління», котре займається ремонтами наших доріг. Бачимо, що за останній рік підприємство платило по 20 тендерах більше 20 млн грн.

 

Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше
Крок №3

Клацаємо на кількість угод, і сайт нам видає ТОП-10 найзначніших. Першою світиться сума в 7,65 млн грн за угодою від 5 червня цього року, котру ШРБУ перерахувало ТОВ «Кремінь Нафта», котре пов'язують з одним місцевим мільйонером.

 

Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше
Крок №4

Аби дізнатися, за що були сплачені кошти, треба клацнути на суму 7,65 млн грн. Бачимо, що предметом купівлі була одна тисяча тонн дорожнього бітуму. Сайт пропонує дізнатися деталі угоди за посиланням на офіційний загальнодержавний портал «Державні закупівлі».

 

Дізнатися, хто отримує наші гроші, стало простіше
Крок №5

Коли ми переходимо за посиланням, то ще нічого не бачимо. На цьому державному сайті потрібна реєстрація. Це не складно – вказуємо свої дані, вигадуємо назву або вказуємо своє реальне підприємство та знову переходимо за посиланням, що пропонує сайт «Закупівлі». Потрапляємо на сторінку з детальною інформацією про умови угоди. Дізнаємося, що у цьому ж тендері перемогла ще одна фірма – приватне підприємство «Агроінвест плюс». За оголошеннями в Інтернеті, воно займається постачанням цукру-піску. Тут же підприємство зобов'язалося поставити одну тисячу тонн дорожнього бітуму.

 

Крок №6

Думати, аналізувати та ще раз думати. Сайт «Закупівлі» позиціонується як ресурс для розумних людей. Тепер у кожного є реальна можливість відслідковувати великі потоки бюджетних грошей, порівнювати ціни в угодах, що підписують чиновники, із ринковими. А головне – робити висновки про те, наскільки грамотні та чесні люди працюють на посадах у владних кабінетах. Найбільш активні громадяни ще й у прокуратуру напишуть листи, аби ті перевірили, чи не пішла десь народна копійчина у невірному напрямку...

 

Сайт «Закупівлі»

http://z.texty.org.ua/

 

ЩО ТАКЕ ТЕНДЕР


Тендер, простими словами, – це коли бюджетна установа оголошує конкурс та обирає серед кількох підприємств те, в якого закупить товари чи послуги. Згідно із оновленим у червні цього року Законом «Про здійснення державних закупівель», тендер обов'язково проводиться, якщо вартість товарів вища за 100 тис грн (у будівництві – вища за 300 тис грн), а робіт – більше 1 млн грн. Раніше вимоги були інші – 100 тис грн для товарів і послуг та 300 тис грн – для робіт.

 

Увага!

Коли ми прогулювалися сайтом, то помітили певні неточності. Тому попереджаємо, що не завжди видані суми та угоди отримали дорогу в життя. Так, всі ми пам'ятаємо один мільйон гривень, котрий Кременчуцька мерія виділяла на розчищення озера в Міському саду. На «Закупівлях» значиться, що були аж дві такі угоди з однією й тією ж фірмою «Легбудпроект». Проте насправді гроші нікуди не перераховувалися, і розчищення не було.

 

У ТЕМУ

 

Верховна Рада сховала частину держзакупівель у тінь


На початку липня наш парламент трохи переписав Господарський кодекс (законопроект №9634), і тепер держпідприємства можуть не призначати тендери, якщо товари, роботи й послуги купуватимуть за кошти від господарської діяльності самих підприємств. Тепер ці гроші не вважаються державними.

Також депутати розширили перелік видів закупівель, які не підпадають під дію закону, включивши туди придбання та оренду землі, нерухомості, послуги купівлі-продажу цінних паперів, навчання в закордонних ВНЗ, ряд закупівель для організації та здійснення гастролей та фестивалів національного рівня, а також для забезпечення діяльності спортивних збірних країни. За оцінкою нардепа Лесі Оробець, сотні мільярдів гривень не будуть тепер фіксуватися у «Віснику державних закупівель».

За матеріалами сайту lb.ua

 

Стаття "Будні Міністерства Справедливих Відкатів" з газети "Кременчуцький ТелеграфЪ" від 12 липня . Автор: Станіслав Константинов

Автор: konstantinov
Теги: тендер
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх