Від якого лиха кременчужани страхують своє майно та скільки це коштує

10.02.2012, 09:57 Переглядів: 5 152

Страхові компанії констатують: люди перестали їх боятись та активно понесли до них гроші, щоб уберегтись від біди. «ТелеграфЪ» розбирався, від чого страхуються люди, наскільки це вигідно і, врешті, скільки грошей на це потрібно.

Від якого лиха кременчужани страхують своє майно   та скільки це коштує

Якби кременчуцька родина, будинок якої нещодавно перетворився на руїну після ДТП, застрахувала своє майно, відновити оселю було б простіше. Саме тому «ТелеграфЪ» вирішив поцікавитись, яких грошей вартує страхування особистого майна.

 


Місцеві експерти відзначають: якщо раніше квартири чи будинки страхували виключно через вимогу банків (коли оформлюється договір іпотеки), то зараз ходять за страховкою і пересічні кременчужани.


– Останнім часом до нас звертаються навіть пенсіонери, – розповідає начальник кременчуцького міського відділення страхової компанії «Оранта» Руслан Гончарук. – І частіше, ніж молоді люди. У нас є постійні клієнти – люди похилого віку, пенсіонери, які мешкають у квартирі і роками страхують своє житло.
Також серед клієнтів страхових компаній – власники приватного сектору. Приміром, їм дошкуляють то комунальні служби, які зливають воду, то дощ тече у подвір'я. Таких людей багато на вулиці Хорольській.


– Раніше до страхової компанії звертались переважно багатії, – коментує менеджер зі страхування СК «Арсенал» Олена Курінець. – А зараз майно страхує і середній клас.
Вона каже, що до страхової компанії приходять люди, які щойно купили нове житло або зробили дорогий ремонт.


Захисти себе від сусідів та метеоритів


Звернувшись до страхової компанії з бажанням застрахувати житло чи майно, вам, як правило, запропонують різні пакети страхування.


– Все залежить від того, від яких ризиків хоче застрахуватись людина, – пояснює Руслан Гончарук, – а також від того, в якому стані ваше житло.
Проте є страхові компанії, які видають поліси, не обстежуючи житла. Це так зване експрес-страхування.


Приміром, для того, аби отримати поліс страхування в СК «Арсенал», ваше житло не повинно бути «старшим» за 40 років. Тут вам запропонують мінімальну суму внеску та гроші, які в разі настання страхового випадку ви зможете отримати.


– Як правило, люди страхуються від впливу води, вогню, від крадіжок, зломів або умисних дій третіх осіб, – каже Олена Курінець.


Її колега Руслан Гончарук додає – кременчужани також не проти застрахуватись від стихійного лиха: снігопадів, буревіїв, блискавиць.


Проте найбільше кременчужани, як з'ясувалось, бояться... сусідів. Бо ті часто їх топлять.


Зрозуміло, чим більше ризиків ви оберете, тим дорожчим вийде ваш поліс. Але і сума виплати, якщо щось станеться, має бути більшою.


До речі, офіційні сайти страхових компаній пропонують свої калькулятори. Одні компанії, формуючи поліс, відштовхуються від вартості квартири чи будинку, інші вираховують коефіцієнт, який включає в себе ризики в разі пошкодження стін, меблів, техніки, тощо.


Експерти радять: якщо ви вирішили добровільно застрахувати майно та житло, не варто занижувати його реальну вартість. Це допоможе уникнути конфліктів із виплатами в разі нещастя.


Якщо з добровільним страхуванням майна все зрозуміло, то коли берете в банку іпотеку – готуйтесь. Фінустанови, що дадуть вам кредит, застрахують і перестрахують і заставу – житло, і вас самих.


Окрім зрозумілих ризиків – пожежа-підтоплення-снігопад-крадії-блискавиці – банки частенько полюбляють страхувати своє, рідне, від... падіння літаючих об'єктів.


– Є навіть угоди, де прописане страхування від провалення будинку під землю внаслідок землетрусу, – говорить начальник кременчуцької «Оранти».


І хочеш не хочеш, а за «землетрус» чи «НЛО» заплатити доведеться, бо умови страхування в разі кредиту диктує банк.

 

Якщо вас затопило або на будинок впав метеорит


Ви застраховані, і нещастя сталось. Алгоритм дій.


1. Подзвонити страховому агенту з місця події.
2. Зібрати документи, щоб можна було підтвердити страховий випадок (довідки про пожежу – з МНС, про потоп – з комунальних чи аварійних служб, про крадіжку – з міліції).
3. Написати заяву в страхову компанію.


Порада
Не починати самостійно робити ремонт і головне – зберігати у себе копії всіх документів (якщо страхова компанія виявиться ненадійною, вони можуть знадобитись у суді).

 

Як обрати надійного страховика


Щоб уникнути конфліктів у разі настання страхового випадку, треба пересвідчитись у надійності страхової компанії. Місто у нас невелике, тому спрацьовує «сарафанне радіо» – від когось почув гарний відгук і пішов.


Самі страховики визнають, що це іноді достовірніше, ніж офіційний сайт компанії.


Втім, є досить серйозні ресурси, які пильнують за роботою страхових компаній. «Телеграфу» сподобались два.


Перший – «Інфострах» infostrax.com.ua. Тут можна знайти всю інформацію про страхові компанії та калькулятор – розрахувати адекватну вартість полісу як для нерухомості, так і для авто.


Цінність цього сайту ще й у форумі – можна почитати відгуки про компанії, про швидкість виплат, поради юристів та просто «бувалих».
Ще один ресурс – інтернет-журнал про страхування forinsurer.com На сайті – ексклюзивні новини про ринок страхування, інтерв'ю експертів, аналітика, а також база страхових компаній з адресами і посиланнями.

Автор: minchuk
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх