Депозит «заморозили»: що робити?

12.03.2009, 19:58 Переглядів: 3 375
Як забрати свої гроші у проблемного банку.
Фото: Дмитрий Бабец

Банківську сферу продовжує лихоманити. Проблемні банки, де Нацбанк призначив тимчасову адміністрацію, ввели мораторій на півроку на видачу депозитів. Однак деякі способи використати свої гроші усе ж існують.

Якщо Нацбанк узявся наводити порядок у проблемному банку і вводить туди тимчасову адміністрацію – там вводиться на півроку мораторій на видачу депозитів (вкладів). І вам можуть не видати гроші навіть тоді, коли термін дії угоди з банком добіг кінця. «ТелеграфЪ» переконався у цьому, зателефонувавши до деяких проблемних банків із запитанням, чи можна забрати депозит, строк виплати якого вже настав.

У депозитному відділі «Надра Банку» у Кременчуці у телефонній розмові відповіли:

– Усі депозити заморожені. У банку введена тимчасова адміністрація. Ми пропонуємо клієнтам переукласти угоду на дев‘ять місяців.

– А якщо гроші потрібні терміново?

– Підходьте, будемо вирішувати питання на місці.

Подібну інформацію ми почули і у кременчуцькому відділенні «Трансбанку»:

– Мораторій введено на півроку, і ми пропонуємо переукласти угоди на цей термін, відсотки за депозитом можна буде знімати щомісяця. Якщо клієнт не погоджується, тоді ми враховуємо його депозит на картотеку (тобто гроші будуть заморожені до моменту виплати депозитів), і в цьому випадку відсотки не нараховуватимуться.

На даний час тимчасова адміністрація введена у дев‘яти банках. З них у Кременчуці представлені такі: «Надра Банк», «Трансбанк», «Укрпромбанк», «Промінвестбанк». Як повідомляють всеукраїнські видання, тимчасова адміністрація незабаром покине «Промінвестбанк», бо ситуацію там удалося нормалізувати.

Тим часом українці шукають способи забрати у проблемних банків свої гроші.

Що робити

1. Спробуйте скористатися карткою. Якщо ваш договір із банком складений так, що наприкінці строку дії депозиту гроші перераховуються на картку, поцікавтеся, чи є можливість розраховуватися за її допомогою через POS-термінали у магазинах (безготівково). Тобто депозит ви витрачатимете у супермаркетах, а на покупки, які потребують готівки, використовуватимете кошти із зарплати. Не забувайте, що за допомогою картки можна розрахуватися і за послуги мобільного оператора, і за Інтернет. Щоправда, є практика, коли у банках встановлюють ліміт безготівкових операцій.

2. Спробувати перевести кошти з депозиту на поточний рахунок у банку. У цьому випадку ви, можливо, швидше отримаєте кошти, що «зависли». До того ж, поточний рахунок можна перевести в інший банк, хоча при цьому ви сплатите комісійні.

3. Можливо, за карткою вашого проблемного банку можна зняти готівку за кордоном. «Комсомольская правда» наводить приклад: «Надра Банк» дозволяє зняти з банкоматів і кас інших банків за кордоном кількість валюти, еквівалентну 850 грн. на добу. Добовий ліміт можна змінити, зателефонувавши до Call-центру, – тоді вам стануть доступними 2500 грн. У торговельній мережі поза Україною ліміт збільшується по дзвінку клієнта до 8000 грн. Щоправда, з вас візьмуть комісію за зняття грошей у банкоматах за кордоном, але вона рідко перевищує 2-3%.

4. Продати прострочений депозит. Нещодавно запрацювала Українська біржа депозитів (УДБ). http://deposit.tender.ua. Через біржу можна продати прострочений депозит за меншу суму. За даними УДБ, які наводить видання «Кореспондент», знижки на викуп депозитів проблемних банків складають від 10 до 41%.

«Забирала гроші по 500 гривень»

Анна Михайлівна (ім‘я змінене з етичних міркувань) – економіст за фахом. Ризикувати грошима не в її звичках, але не хотілося, щоб гроші лежали «мертво». Тому вона й поклала гроші на короткостроковий депозит – на місяць.

– Зробила вклад у «Родовід Банку», три тисячі гривень. Хотіла хоча б на дрібнички заробити. Через місяць прийшла за вкладом (його за умовами угоди мали перерахувати на картку), і з‘ясувалося, що з картки я зможу знімати тільки по сто гривень на день. Це ж скільки мені по гроші ходити! Я нервувала, переживала, думала, що я гроші взагалі не отримаю. Потім керівник банку запропонувала мені відкрити поточний рахунок. Я його відкрила і заплатила за це 20 гривень. З поточного рахунку можна на день зняти 500 гривень, я отримала ще не всю суму.

У телефонній розмові економіст банку підтвердила, що на картки введений ліміт. Проте запевнила, що депозити отримати можна – слід звернутися до керівництва банку, щоб вирішити питання.

Корисно знати

Як погасити кредит за пільговим курсом

Як ми вже повідомляли, в Україні запрацював механізм погашення валютних кредитів за пільговим курсом Нацбанку – 7, 80 грн/$ плюс 0,2% (збір до Пенсійного фонду). На останньому аукціоні, який проводив Нацбанк України, валюту за пільговим курсом купило для своїх позичальників 49 банків. Зазвичай банки повідомляють клієнтів про можливість погашення кредиту (поточного платежу) на пільгових умовах. Однак, щоб бути упевненим, що про вас не забули, варто зробити декілька кроків:

1. Відвідати банк і написати заяву на купівлю валюти. При собі мати паспорт, ідентифікаційний код та оригінал кредитного договору.

2. Якщо у вас не відкрито поточний рахунок у гривнях, слід його відкрити. Зазвичай це безкоштовно.

3. Покласти на поточний рахунок суму, необхідну для купівлі валюти за пільговим курсом (той, який встановлений НБУ, + 0,2%).

4. Очікувати результатів аукціону.

5. Дізнатися у банку, чи вдалося йому закупити для вас іноземні гроші. Якщо так, то платіж буде зроблений автоматично.



 
Теги: депозит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх