Іграшкова загроза

24.03.2008, 13:24 Переглядів: 2 747
Місцеві прилавки завалені китайськими іграшками..
Китайські іграшки часто бувають токсичні. Однак у Кременчуці такі дослідження не проводяться – немає коштів
Фото: Дмитрий Бабец

А саме вони становлять найбільшу загрозу для здоров’я дитини:  Інтернет рябіє повідомленнями про те, що деякі партії – токсичні. Місцеві ж фахівці проводити такі дослідження не мають змоги. Тож кременчужани купують товар на свій страх і ризик.

Нещодавно повідомлення про китайські іграшки знов з’явилися в Інтернеті. У березні у США зняли з реалізації 13 тисяч таких іграшок. Бо у пасхальних яйцях та іграшках, виготовлених у вигляді яєць, що обертаються на мотузці, фахівці виявили велику кількість свинцю. Ще один випадок нещодавно стався у Єкатеринбурзі: у китайських «неваляшках» – перевищення стиролу. До цього у Піднебесній закрили 41 підприємство, де виробляли дитячі іграшки, «начинені» токсичними речовинами…Статистика невтішна, особливо якщо поглянути на кременчуцькі прилавки, завалені «китайськими сюрпризами»…

Більшість продавців таких іграшок не мають документів на товар, каже  начальник відділу захисту прав споживачів Наталія Міхно. Лабораторні дослідження місцеві фахівці робити не можуть – коштів на це немає. Єдине, що залишається –  планові перевірки…Що ж, аби подивитися, чи настільки багато в нас «несертифікованих китайців», рушаємо до Центрального ринку.  

Нам демонструють ходячого віслючка за 70 гривень.

– А чиє виробництво? Часом не Китай?

–  Та я і не знаю, їх з Одеси везуть…

Роздивляємося віслючка уважніше: на етикетці – традиційне «Made in China».

– А може, це і китайське… – трохи ніяково додає продавець.

Що ж, про сертифікат тут взагалі не йдеться… Залишаємо китайського віслюка і йдемо на пошуки китайських іграшок.

– Яке симпатичне порося! Це китайська іграшка? А сертифікат на неї є?

– Мабуть, що ні. Якби ж товар закуповували як слід… – зітхає продавець і починає порпатись у якихось документах. – Ні, сертифікату немає. Але якщо ви шукаєте іграшку для дитини до трьох років, не раджу брати такі пухнасті. Малюк притискатиме її до себе, пух лізтиме до рота, а це ж – барвники. Це все небезпечно! Я своїм не беру такого…

Знаходимо ще одну точку, де продають польські та білоруські іграшки. Все інше – невеличкі рожеві поросятка, серденька, якісь невідомі тваринки із булькатими очима, маленькі бегемотики – з Китаю. На питання про сертифікат продавці або розводять руками, або підозріло придивляються, чи не з перевіркою ми до них прийшли….

 

Обираємо іграшку

– Люди вже бояться купувати китайські іграшки, – розповідає продавець Анна. – Вони часто неякісні і небезпечні. Ми, наприклад, поступово відмовляємося від них, хоча такий товар і дешевший у закупівлі. Натомість беремо білоруські та польські іграшки. Бо бабусі, як побачать китайську іграшку, починають жахатися. Якщо обираєте іграшку, перевірте сертифікат: він видається на товар певного виробника. Має бути зазначений строк дії договору. Якщо ви шукаєте іграшку для дитини віком до півтора-двох років, краще брати не пухнасту (щоб хутро не лізло в обличчя). Очі, носики та інші деталі мають бути добре закріплені, щоб вони раптом не відпали, і дитина їх не проковтнула. Іграшка не повинна мати різкого, неприємного запаху, колір не має бути «ядучим». Потрібно прослідкувати, щоб не було дефектів: наприклад, вуха мають бути симетричними, шви – не розлазатися. Якщо обираєте велику іграшку, краще прийти з дитиною, щоб вона сама вибрала, на якій їй буде зручніше повзати. Після прання іграшка не повинна зберігати запах прального порошку чи інших засобів.



 
Автор: yaremko
Теги: Китай
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх