Цигарки та горілка зростуть у ціні на гривню, кріплене вино – на п’ять

29.05.2010, 12:13 Переглядів: 3 377
Щоправда, депутати вважають, що за все заплатять виробники, і підвищення акцизних ставок не вдарить по кишені споживача. Але виробники навряд чи погодяться поділитися своїми прибутками….

Верховна Рада почала міркувати над тим, як наповнити дірявий бюджет. Нічого нового не вигадали: заробляти будуть на підвищенні акцизів на сигарети, алкоголь та бензин. Минулого тижня Верховна Рада ухвалила відповідний закон. Очікується, що це принесе додатково 4,2 мільярди гривень до бюджету. 

Наскільки це вдарить по наших кишенях? За законом, який ухвалила Верховна Рада – нібито не вдарить. Бо Кабмін зобов’язали зробити так, щоб роздрібні ціни не підвищилися. У виступах депутатів пролунало, що витрати на підвищення акцизу відшкодують виробники. Але хіба ви вірите, що бізнес зробить «під козирок» Верховній Раді та добровільно поділиться прибутком?

 Виробники (як і передбачалося) до цієї ідеї ставляться без ентузіазму. Зараз вони обмірковують: як розуміти новий закон і як його виконувати? Треба сказати, що цей документ ще не підписаний ні головою Верховної Ради, ні Президентом. І тому «гравці» на ринку алкоголю та тютюну вичікують і визначаються, що робити далі. 

– Верховна Рада вимагає, щоб акциз був відшкодований за рахунок виробника. Але закон не регламентує, яким чином це зробити? Повинен бути підзаконний акт, який усе розставить на свої місця. Бо на сьогодні нічого не зрозуміло. До того ж, виробники не мають відношення до роздрібного продажу. І підприємства ніколи не дотували роздрібну торгівлю. Отже, за рахунок виробника акцизи не можуть бути підвищені. Значить, підвищення акцизів відобразиться на споживачах, – коментує «Телеграфу» джерело, пов’язане з тютюновою галуззю. 

А експерти вже дали свої прогнози, що й наскільки подорожчає через акцизи (див. таблицю). Нагадаємо, минулого року акцизи на алкоголь та тютюн піднімалися тричі. І це неабияк зачепило споживачів цієї продукції. Так, у травні 2009 року пачка сигарет з фільтром NEXT коштувала 3 грн 25 коп. Нині ж та сама марка коштує 5 грн 75 коп: у результаті двох подорожчань ціна на відносно недорогі сигарети зросла на 2 грн 50 коп.

Коментар

Анатолій КОГАН, керівник служби маркетингу компанії «Алеф-Виналь» (власника торгових марок вина «Золота амфора», горілки «Україночка»):

 – Хто ж може заборонити комусь обмежувати ціни вроздріб? Товар буде коштувати стільки, щоб його було вигідно виробляти. Підприємство повинне розвиватися. Наша компанія інвестувала у посадку виноградників 32 мільйони гривень. Хіба держава ділилася в цей час грошима з виробниками? Ми, виробники, звісно, розуміємо, що підвищення акцизів – вимушена міра. І пов’язана не лише з прагненням наповнити бюджет, але й вимогами МВФ. Адже зараз йде потік дешевого алкоголю з країн СНД через кордон. А коли ціни підвищаться до європейських, інтерес до ввезення цієї продукції впаде.

Ложка меду

Радує лише те, що акцизи не надто збільшили, ніж мали намір спочатку. Насамперед це стосується бензину. Не підніметься й акциз на коньяк та натуральні виноградні вина, тож вони не подорожчають. Хоча у першому варіанті закону передбачалося підвищити й цю ставку акцизу. На вермути її, навпаки, знижено. 

Що й наскільки подорожчае

Бензин А-95 - +0,2 грн/л 

Сигарети з фільтром - +1 грн

Горілка - +1 грн 

Кріплене вино (з додаванням спирту) - +5грн

Пиво (1л) - +1грн

Бізнес занепокоєний нововведеннями

Новий законопроект, який ухвалила Верховна Рада, не лише вносить зміни щодо ставок акцизів, а й до законів, пов’язаних із повноваженнями податкової служби. До редакції «Телеграфа» вже звертаються підприємці з проханням пояснити: чи дійсно податкова зможе робити будь-які перевірки без попередження?  Малий бізнес насторожили оцінки нововведень політиками, які були противниками «податкових» змін.

– Якщо раніше податкова могла перевіряти тільки документи, то тепер вона отримала право входити в будь-яке приміщення, брати за шкірку будь-якого працівника і вибивати з нього свідчення, що він працює не так, як вказано в документах. А так можна задавити будь-яке підприємство, цитує газета «Сегодня» нардепа-економіста від НУНС Ксенію Ляпіну. 

Що ж саме передбачає законопроект, який підтримали депутати? Ми звернулися до останньої редакції документу на сайті Верховної Ради.

У Законі «Про державну податкову службу в Україні» внесли доповнення щодо позачергової перевірки платника податків: «без його попереднього попередження, якщо органом податкової міліції отримано інформацію про ухилення такого платника від оподаткування». Так само податковій службі надається право на позачергову перевірку, якщо є інформація про ухилення від оподаткування при нарахуванні зарплати, зборів до Пенсійного фонду тощо; не укладення трудових договорів із найманими працівниками. 

У Кременчуцькій ДПА нововведення поки що не коментують – чекають підписання закону і його тексту з правками, які вносили депутати. Тож, можливо, деякі формулювання у остаточному варіанті закону будуть пом’якшені. «ТелеграфЪ» висвітлюватиме цю тему й надалі і опублікує коментарі фахівців, коли закон буде підписаний. Слідкуйте за нашими публікаціями.



 
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх