Ціна збільшується на всі хлібобулочні вироби від 5 до 50 копійок (в залежності від сировини, що використовується для випічки та ваги готового хліба і булок). Так, хліб білий першого ґатунку подорожчає з 1 грн 76 коп до 2 грн; житній хліб, відомий під назвою «Популярний» – з 1 грн 84 коп до 2 грн 10 коп. Це так звані соціальні сорти хліба, рентабельність виробництва яких регулюється державою на рівні 5%. Однак, нині цей хліб печуть не з дешевого борошна із Держрезерву, а з комерційної сировини, що постійно зростає у ціні. Це й є однією із причин подорожчання.
Галина Олійник назвала й інші причини. По-перше, з нового року необхідно більше платити працівникам підприємства (зросла встановлена державою мінімальна зарплата). По-друге, на 20% порівняно із минулим роком зросла ціна на газ для підприємства.
«Думаю, це не останнє подорожчання в цьому році, оскільки постійно підвищується ціна на борошно. А з Держрезерву дають лише 3-5% борошна для так званого соціального хліба», – каже пані Олійник.
Вона повідомила, що одночасно із подорожчанням найпопулярніших у народі сортів хліба хлібокомбінат запроваджує новий сорт, який і випікатиметься із борошна, що надходить із Держрезерву. Цей хліб називатиметься «Пшеничний» і коштуватиме у магазинах 1 грн 76 коп – тобто ціна буде такою ж, як білого буханця до подорожчання. Однак кількість цього соціального хліба буде обмежена – в залежності від кількості тонн борошна із Держрезерву.
Інформація
Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.