Облом для курців: сигарети подорожчають на 1-2 гривні за пачку

7.05.2009, 12:32 Переглядів: 2 234
Подорожчання пов‘язано із тим, що держава підняла ставки акцизного збору..
Фото: Дмитрий Бабец

На цигарках хочуть «заробити» додаткові кошти до бюджету. Проте виробники вважають, що це марні сподівання, бо ринок заполонить контрабанда.

З першого травня набув чинності Закон, що передбачає підвищення (понад у два рази) ставок акцизного збору на тютюн та тютюнові вироби. Автори «тютюнового» Закону прогнозують, що завдяки йому діапазон цін на сигарети з фільтром збільшиться з нинішніх 2,5-8,5 грн (у середньому 3,8 грн за пачку) до 3,75-10,5 грн (у середньому 5,2 грн) за пачку. Тобто зростання цін на сигарети з фільтром складе в середньому 30-40%, повідомляє видання «ЛігаБізнесІнформ».

За підрахунками представників тютюнової галузі, сигарети з фільтром подорожчають на 2 грн (коштуватимуть 4,25 – 4,3 грн, до першого травня було 2,75 грн), а без фільтра – у середньому на 1 грн за пачку (мінімальна ціна складе 3 грн замість 1 грн 80 коп). Отже, сигарети без фільтра коштуватимуть стільки, як коштували найдешевші сигарети із фільтром!

«ТелеграфЪ» поцікавився нинішніми цінами у торговій мережі Кременчука. Так, недорогі сигарети з фільтром «Next» п‘ятого травня ми купили у супермаркеті ще за старою ціною – 3 грн 25 коп. У кіоску така ж марка коштувала 3 грн 50 коп, але це ще не та ціна, яку обіцяють аналітики у зв‘язку з підвищенням ставок акцизу.

– Ціни на сигарети диктує держава, бо акциз – це державна монополія. На даний час ми ще торгуємо запасами із старої закупки, – пояснила ситуацію на роздрібному ринку сигарет Віра Голосна, директор ПП «Діадема», в мережі якої продаються тютюнові вироби. – Думаю, до кінця тижня найбільш ходові та популярні марки сигарет по старих цінах будуть розпродані, і ми вже робитимемо закупки за новими цінами, і в середньому сигарети подорожчають на одну-дві гривні.

За прогнозом іншого джерела, сигарет за старими цінами може вистачити десь і на місяць, але невдовзі курцям все одно доведеться потрусити гаманці.

Навіщо?

Держава розраховує отримати 3,7 мільярда гривень додатково до бюджету за рахунок курців. Такі підрахунки авторів нового Закону. Проте виробники тютюну вважають, що нововведення знищить легальний ринок тютюну в Україні, а виробництво сигарет може скоротитися на 37,5%. За їхніми ж даними, які наводить «Ліга БІЗНЕСІнформ», у галузі буде втрачено щонайменше 100 тисяч робочих місць. До того ж, втратять місцеві бюджети – від продажу ліцензій на право роздрібної торгівлі тютюновими виробами та від податку на доходи фізичних осіб (від зарплат працівників тютюнопереробної галузі).

Коментар 

Костянтин ГОЛИШЕВ, директор з корпоративних питань ЗАТ «Джей Ті Інтернешнл Україна» (тютюнова фабрика у Кременчуці):

– Можу сказати, що зі вступом у дію нового Закону і підвищенням ціни на сигарети українці не стануть менше курити, а перейдуть на більш дешеві марки тютюнових виробів. Відповідно, цей Закон здоров‘я нації не поліпшить. А отже, держава бореться швидше проти галузі з виробництва тютюну, аніж проти паління і за здоровий спосіб життя. До того ж, очікування на додаткові надходження до бюджету можуть не справдитися. Бо в Україну піде потік більш дешевої контрабандної продукції з Росії та Молдови, що теж не на користь вітчизняним виробникам.



 
Теги: сигарети
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх