«Безплатний» рецепт не завжди можна отоварити в аптеці

14.05.2009, 12:44 Переглядів: 3 390
Фінансування не покриває потреби всіх пільговиків.

Пацієнтам, які за законом мають право на безплатні ліки, часто доводиться купувати їх власним коштом. До того ж, у поліклініках обмежують виписку пільгових рецептів. А аптекам затримують оплату за них – не вистачає коштів у бюджеті.

Нещодавно в аптеці «Ветеран» комунального об’єднання «Полтавафарм» спостерігали таку картину. Жінка середніх років простягнула у віконце пільговий рецепт на безплатні ліки, а їй відповіли:

– Тимчасово за пільговими рецептами ми ліки не відпускаємо. Ваша лікарня ще не перерахувала нам кошти.

Як з‘ясувалося, мова йшла про пацієнта районної лікарні, що в Кохнівці. Цей заклад обслуговує і Кременчуцький район, і прилеглу частину нашого міста.

Жінка з рецептом виглядала розгублено і була готова купити ліки власним коштом з сімейного бюджету. Бо хвороба не чекає.

– Уявіть, йдеться про рецепт для онкохворого, – розповіла вона біля аптечної каси. – Це ті люди, які, за законом, мають повне право на безплатні медикаменти. І у той же час, як бачите, не може їх отримати! Тому доводиться все одно витрачати кошти з сімейного бюджету, який теж не безмежний.

Світлана Онопко, завідувачка мережею аптек «Полтавафарм», які обслуговують, окрім Кохнівської, ще третю міськлікарню та дитячу лікарню, неохоче підтвердила, що проблема з відпуском ліків по безплатних рецептах дійсно існує.

– Ми залежимо від фінансування, а кошти на безплатні рецепти спрямовує адміністрація лікарень, з якими укладено угоди, – каже пані Онопко. – Кожного місяця суми бувають різними, але зазвичай на 15-20 число коштів уже немає. Потім залишаються неоплачені рецепти. Буває, люди скандалять... Інколи доводиться відпускати ліки у борг (медустановам) – для пацієнтів, котрим це вкрай необхідно. Але могло й бути таке, що людину попросили зачекати. В основному, так трапляється, коли йдеться про препарати, які коштують дорого.

У дитячій лікарні «ТелеграфЪ» запевнили, що жодна дитина із хронічним захворюванням, які лікуються за державний кошт, не залишиться без ліків за пільговим рецептом. Те ж саме стосується сиріт, напівсиріт, інвалідів, дітей із малозабезпечених сімей, обіцяє Валентина Бондар, начмед дитячої лікарні. За її словами, на травень поточного року на пільгові рецепти виділено понад 136 тисяч гривень, що більше, ніж за весь минулий рік. У той же час, пані Бондар визнає, що фінансування все одно недостатньо.

2 млн грн виділено на 2009 рік на безплатні рецепти для онкохворих, хворих на туберкульоз, діабет, гематологічних хворих (медикаменти для лікування цих хвороб фінансують централізовано з Держбюджету)

80 тис грн виділено з міського бюджету на 2009 рік для всіх лікарень Кременчука на фінансування рецептів для пільгових категорій (інвалідів, ветеранів та інших). У минулому році – 120 тис грн, що більше, ніж на цей рік. І це при тому, що ліки дорожчають!

Коментар

Валерій Литвиненко, завідувач міського відділу охорони здоров‘я:

– Ви хіба не чули, що минулого місяця ми ледь розрахувалися по зарплатах медикам? Погані надходження до бюджету, тому й фінансування немає, і на медикаменти теж. Забезпечити їх ми можемо лише на чотири відсотки від потреби. Для лікування специфічних хвороб (онко-, туберкульоз, діабет) пацієнти отримують ліки за безплатними рецептами. Усі інші пільгові рецепти – у міру можливості. (Це стосується, наприклад, і таких випадків, коли хворому на туберкульоз потрібні ліки від серця). У першу чергу намагаємося забезпечити пільговими рецептами інвалідів – «у межах розумного». Нормативу на кількість відпуску медикаментів за пільговим рецептом – немає. Але якщо комусь дістанеться багато безплатних ліків, інший не отримає нічого. Тому у лікарнях і розтягують фінансування на всіх. Призначення контролює адміністрація лікарень – це не директива міськздороввідділу, корективи вносить саме життя!



 
Теги: рецепт
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх