Тягнемо гуму

14.05.2009, 12:30 Переглядів: 6 884
Як ціни на презервативи впливають на захворюваність ВІЛ-СНІДом.
У Кременчуці вибір презервативів багатий – на будь-який смак, колір, запах… За найрізноманітнішими цінами

Серед кременчужан живуть 315 чоловік хворих на ВІЛ-СНІД. Після зростання цін на презервативи (десь на 30%) песимісти пророкували, що кількість невиліковно хворих мешканців зросте. Мовляв, презервативи подорожчали, і люди їх перестануть купувати. Чи так це у нашому місті, з‘ясовував «ТелеграфЪ». На додаток ми вирішили дослідити «гумовий» ринок та провели «тест-драйв» деяких презервативів.

За даними Благодійної асоціації «Світло Надії» кожні сім хвилин на одного хворого ВІЛ-інфекцією українця стає більше. Найдієвіший спосіб убезпечитися від СНІДу, якщо вже голови на плечах немає або моральні принципи здають позиції, – презерватив. Які зараз ціни на цей виріб та які виробники його пропонують, ми вирішили перевірити власноруч. Ми обійшли у центрі міста аптеки й кіоски та зробили покупки на 140 гривень. У нашій колекції опинилися 20 торгівельних марок – найдорожчі «Durex classic» (32 грн за три штуки), а найдешевші «Erotica De Lux» (1,20 грн за три штуки).

Розкривши кожну упаковку, ми почали досліджувати, в чому наша купівельна цікавість не задоволена. На найдорожчих «Durex», наприклад, ми не знайшли зазначення ГОСТу 4645-81 (лише міжнародний стандарт ISO 4047:2002), у відповідності з яким виробляються презервативи в нашій країні. На «LifeStyles» (11 грн) ми не знайшли ні першого, ні другого, ні навіть надпису про реєстрацію в Мінохорониздоров‘я. Але годі лірики, перейдемо до практики.

 

У цій справі головне – напір

Наш «тест-драйв»

Одна з основних якостей презерватива – його міцність. Для участі у водяному «тест-драйві» ми взяли шість презервативів. У кожен з них, поклавши на рівну поверхню, ми заливали воду. До вашої уваги наші любительські результати.

«Freestyle сверхпрочные» (роздавали безкоштовно на Одеській Гуморині) – витримав 12 літрів води;

«Contex Classic» (6,80 грн, країна виробництва – Тайланд) – 14 л;

«Perfect ароматизовані» (8,10 грн, країна виробництва – Україна) – 14 л;

«Erotica De Lux» (1,20 грн, країна виробництва – Китай) – 26 л;

«Шапка-Невидимка» (1,20 грн, країна виробництва – Китай) – 23 л;

«Sa Rus кольорові» (8,10 грн, країна виробництва – Китай) – 29 л.

Звісно, ж ми не можемо претендувати на точність літражу і наукову достовірність досліду, проте певне співвідношення таки ми отримали. До речі, кожен може провести подібний тест-драйв e домашніх умовах.

Чим би ще дорослі дядьки займалися у вихідний день? Проте юність згадали та дівчат посмішили. Ми дуже здивувалися, побачивши, що китайські вироби «перемогли» своїх більш дорогих «колег». Наше невеличке опитування серед молоді показало, що презервативи обирають із співвідношення комфорт-надійність, а ціна хоч і важлива, проте більшість опитаних на неї зважають вже після. А чим тонші вироби (комфортніші), тим вони частіше рвуться на практиці.

«Сильніше натягуй!» І це важливо, бо один «китаєць» просто «виплюнув шланг»

Статистика

315 хворих на ВІЛ-СНІД людей проживає у Кременчуці

87 хворих вже померло.

В цілому по Полтавській області кількість хворих на ВІЛ-СНІД складає 2630 осіб. Померло – 255.

(За даними Кременчуцької обласної станції переливання крові)

Перевір себе

17 травня у сквері Жовтневому, в районі фонтана, будуть згадувати померлих від СНІДу. Дійство розпочнеться о 18.00. Будуть виконуватися пісні, показуватимуть відеоролики, волонтери роздаватимуть буклети із інформацією про небезпечну хворобу, стрічки. Також роздаватимуть безкоштовні презервативи. За словами Костянтина Пасічника, представника благодійної організації «Світло Надії», вони американського виробництва – спеціально для гуманітарної допомоги.

Із початку акції буде стояти машина від обласної станції переливання крові, де кожен бажаючий зможе безкоштовно пройти анонімний експрес-аналіз на ВІЛ. Результат буде за 15-20 хвилин. Наприкінці вечора (близько 20.30) учасники викладуть із запалених свічок символічну стрічку.

Коментарі

Ольга РУБАН, директор ТОВ «Фармацентр» (мережа аптек): 

– Презервативи у нас менше купувати не стали. Тим паче, зараз – весна прийшла. У нас ці вироби є за різною ціною і в кожної свій покупець. Також є інформація від наших постачальників, що у травні ціна на презервативи має знизитися на 25%. У залежності від цього ми й будемо продавати цей товар.

Таїсія КУТЬКО, завідуюча аптекою «Ветеран» ПОКП «Полтавафарм»:

– Дійсно із грудня минулого року відбулося підвищення цін. У середньому, на двадцять відсотків. Наприклад, одні з китайських презервативів коштували 1,05 – 1,10 грн, а зараз 1,55 грн. Зниження кількості покупців цієї продукції не було. Мі цього не відчуваємо. Якщо людина звикла до якості певного презерватива, то вона ними і буде користуватися, незважаючи на зростання ціни. Ціни на все зростають. До того ж зараз, у зв‘язку з прийняттям Постанови Кабміну №955, стали контролюватися націнки, які роблять на товар оптовики. Через це ціна знизиться приблизно на десять відсотків.

Олена ГОРБЕНКО, керівник торгового модуля компанії «Медком-Україна» у Кременчуці: 

– Ціна вже знизилася на 25%. У зв‘язку із тим, що курс долара більш-менш стабілізувався, стало можливим відпускати товар у розстрочку за меншою ціною. А те, що презервативи подорожчали, особливо не вплинуло на покупців. Невелика їх частка стала купувати менш дорогі. Це товар, від якого багато залежить. Наслідки обійдуться набагато дорожче.

Олексій КАНУННІКОВ, психолог кабінету довіри Кременчуцького шкірно-венерологічного диспансеру:

– На мою думку зростання цін на презервативи не вплине на ріст ВІЛ-інфекції в Україні, зокрема у нашому місті. Перш за все це проблема суспільства, проблема соціальна, проблема виховання. Батьки зараз більше займаються зароблянням грошей та кар‘єрою, ніж дітьми. Дітки ж ростуть під впливом засобів масової інформації, двору, вулиці. До того ж вірогідність захворіти на ВІЛ статевим шляхом дуже низька. Для чоловіків вона складає 0,03-0,09%, для жінок – 0,1-0,2%, а для пасивного партнера при анальному статевому акті – 0,1-3,0%. Правда, це не заважає статевому шляху зараження бути у кременчужан основним.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх