Чи можна зняти депозит достроково?

21.05.2009, 23:48 Переглядів: 6 545
Нацбанк скасував обмеження, але чи подіяло це, з’ясовував «ТелеграфЪ».
Людей агітують нести депозити в банки, а не не з банків
Фото: Дмитрий Бабец

Із великим подивом ми з’ясували, що суворих обмежень на дострокове зняття депозитів від НБУ й не було – то деяким банкам «примарилося». Тож свої кревні достроково зняти таки є шанс – але не в так званих «проблемних» банках.

Наприкінці минулого тижня інформагенції повідомили добру новину: Нацбанк відмінив мораторій на дострокове зняття депозитів. А саме: пункт своєї ж постанови №413 від четвертого грудня минулого року, яка зобов’язувала банки «вжити всі необхідні заходи для забезпечення позитивної динаміки зростання обсягів депозитів з метою недопущення дострокового повернення коштів, розміщених вкладниками».

Нова ж постанова №282 від 12 травня скасовує вищезгаданий пункт грудневої постанови. Проте, банкіри читають постанову по-різному. А відтак стає не зовсім зрозуміло: що ж саме скасували? І як це вплине на пересічного вкладника?

Голова Нацбанку Володимир Стельмах спростував інформацію про те, що НБУ зняв мораторій на дострокове зняття депозитів, пише ЛігаБізнесІнформ. На думку голови НБУ, дозволити вкладникам вільний доступ до вкладів можна лише після того, як буде завершена рекапіталізація семи найкрупніших банків. А вона ще й не починалася. Проте директор юридичного департаменту Віктор Новіков пояснив, що пан Стельмах мав на увазі мораторій на задоволення потреб клієнтів проблемних банків: тих, де введена тимчасова адміністрація або куратори. Тож виходить, що у надійних банків проблем із зняттям депозитів не повинно бути.

– Мораторію на зняття депозитів ніколи не було. Можливо, другий пункт постанови № 413 був сприйнятий як заборона, і деякі банки зловживали цим, – цитує видання «КоммерсантЪ-Украина» слова директора юридичного департаменту НБУ Віктора Новікова. – Ми прийняли постанову, яка скасувала другий пункт. Банки не зобов’язані повертати депозити на першу вимогу вкладників. Вони повинні проводити роз’яснювальну роботу і пропонувати кращі умови. Якщо клієнт не згоден, банк повинен повернути вклад.

Перевіряємо на собі

«ТелеграфЪ» вирішив перевірити, чи віддають достроково депозити у Кременчуці. Ми зателефонували у кілька банків. Обирали їх, скориставшись «Рейтингом банків за депозитами фізичних осіб» (за кількістю коштів на депозитах, у мільйонах гривень), розміщеному на «Українському фінансовому сервері». (http://www.ufs.com.ua) Ми взяли банки з першої десятки.

– Чи можна зняти вклад достроково? Дуже треба! – запитували ми у телефонній розмові.

Результати такі: не відмовили у достроковому знятті депозитів у «Приватбанку», «Райффайзен Банк Аваль», «Ощадбанку», «Укрексімбанку». В «Авалі» при цьому діяли, немов за рекомендацією директора юридичного департаменту НБУ: запропонували інші умови розміщення депозиту, але запевнили: якщо вже конче потрібно зняти – віддадуть.

В «Укрпромбанку», який теж у першій десятці цього ж рейтингу, картина була іншою:

– Достроково зняти вклад ви не можете. Офіційні документи про відміну мораторію нам не надходили. До того ж, у нашому банку введена тимчасова адміністрація, і ніяких додаткових платежів ми поки що не проводимо.

Отже, ми ще раз на власній шкурі переконалися, що йти у проблемні банки по власні гроші – справа невдячна.

Коментар

Олена ЛУКАШЕНКО, начальник відділу операцій з фізичними особами КФ АКБ «Індустріалбанк»:

– Постанова №413, пункт якої скасували, дійсно не обмежувала дострокове зняття депозитів. Але потім був ще лист Нацбанку, який забороняв віддавати вклади достроково, і ми про це повідомляли клієнтам. Проте, якщо людині були конче потрібні гроші (на поховання, лікування) – віддавали депозит. Масових звернень за достроковим зняттям депозитів у нас і не було…Як працює нова постанова Нацбанку – поки що до кінця незрозуміло. Офіційно її банки ще не отримали. Тому банки нині визначаються, як бути.



 
Теги: депозит
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх