Спецвагон для інваліда

2.07.2009, 09:32 Переглядів: 4 930
Кременчуцькі інваліди тепер можуть замовити спеціальний вагон для подорожі.
Cпеціальний підйомник піднімає коляску до тамбуру. Спуск проходить так само. Роблять все це провідники.
Фото УНІАН

Міністерство транспорту та зв’язку нарешті визнало існування людей з обмеженими можливостями і у Полтавському регіоні. Два роки тому спеціальний вагон для їхнього транспортування можна було замовити лише на київському та львівському напрямах. Нині Південна залізниця теж отримала відповідний вагон. Отже, люди з обмеженими можливостями, які проживають у Кременчуці, зможуть їздити «по-людськи».

Той, хто багато подорожує, хоч раз та бачив, як українською залізницею транспортують інваліда. Як родичі та міліціонер (бо більше ніхто не погоджується) тягнуть його на руках у вузький тамбур, як засовують туди ж коляску, а вона – навіть складена – за все чіпляється та перекриває прохід роздратованим пасажирам з клунками. Потім, коли потяг рушить, починається біганина та пошуки порожніх пластикових пляшок – бо це єдиний доступний вид пересувного «туалету» для інваліда-спинальника в українському вагоні. Адже колясочнику неможливо заїхати у завузький вагонний туалет.

Минулого тижня кореспонденту «Телеграфа» вперше довелось побачити на кременчуцькому напрямку вагон, пристосований для потреб людини з обмеженими можливостями. Вагон мав незвичний номер – «00», подвійне зеро. Пасажирів зустрічали двоє дорослих турботливих провідників. У вагоні було кілька звичайних пасажирських купе та окремий відсік. У ньому знаходилось купе, пристосоване для перевезення інваліда-колясочника, окремий тамбур і туалет. Купе досить широке, у ньому нормально стає коляска. Так само вільно вона проходить через тамбур, яким інвалід може проїхати до пристосованого до його потреб туалету. Такий ми колись побачили в аеропорту Кеннеді. А от у Кременчуці та на українській залізниці не бачили жодного разу.

Олена – дівчина, яку везли спеціальним вагоном – розповіла «Телеграфу», як вона цього добилася. Олена – кременчужанка. Через хворобу та травму їй доводиться регулярно їздити до санаторію ім. Бурденка, що у Саках. Це – Мекка спинальників. Там їх не лише лікують, там все пристосоване для їхнього існування – і дороги, і будинки, і магазини. Олена розповіла, що чимало колясочників продали свої квартири та купили житло у Саках. Бо лише тут їм можна жити «по-людськи». Саме в Саках, у санаторії, дівчині розповіли про існування спеціального пасажирського вагону, який можна замовити. І цього року Олена вперше поїхала до санаторію та повернулася звідти у пристосованому вагоні. Щоб його замовити, дівчина заздалегідь звернулась із письмовою заявою до начальника Кременчуцького залізничного вокзалу. Також їй довелось спілкуватися з представником Південної залізниці (вагон належить Південній залізниці, за відповідним наказом його приєднують до потягів різних напрямків).

Звісно, ми запитали, чи зручно Олені подорожувати спецвагоном? Замість дівчини відповіла її мама: «Ми п’ять разів їздили до Бурденка, і оце вперше їдемо, як люди!»

Фото автора

Олена вперше за своє життя подорожує спецвагоном



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх