Продавці ховають ваги від покупців

30.07.2009, 10:11 Переглядів: 2 219
За правилами торгівлі, це заборонено.
Ви бачите тут ваги? Ми теж їх ледь розгледіли за лимонами і гранатами
Фото: Дмитрий Бабец

Навіть електронні ваги – ще не гарантія якісного обслуговування. У цьому «ТелеграфЪ» переконався, пройшовшись по ринку та поглянувши, як стоять ваги.

Усе почалося із телефонного дзвінка до редакції.

– Напишіть, будь ласка, про те, як обслуговують на Центральному ринку. Нібито й електронні ваги у багатьох точках поставили, але часто їх ставлять зворотнім боком до покупців. І вони не можуть бачити, як зважують товар і скільки там на вагах. Що ж це за ставлення таке до покупців? А до контрольних вагів на ринку хіба набігаєшся? – обурювалася пенсіонерка Галина Олексіївна.

У неділю журналісти «Телеграфа» самі сходили за овочами – туди, де зважують на електронних вагах. Часто вони просто заставлені товаром так, що табло важко побачити. В одному місці приціняюся до капусти. Та ваги стоять боком – табло я не бачу. Звертаюся до продавця:

– От і хочеться мені у вас купити, але ж я не бачу, що там на вагах. Чому вони повернуті не до покупців?

– А ви, будь ласка, обійдіть прилавок і подивіться, якщо вам хочеться побачити. А вага у нас точна! – відповідає продавець.

Ходити навколо вагів, «вшановуючи» їх, якось зовсім не хочеться. Прямую по капусту до іншої точки. Там електронне табло теж «дивиться» у бік продавця. Я знов задаю те саме питання. Табло – на гнучкому пристрої. І продавець швидко розвертає його у мій бік.

Висновок: боротися із ринковим «хованням» ваги таки можна. А фахівець каже, що вимоги покупців показати їм, як зважують товар, – цілком законні.

Коментар

Наталія МІХНО, керівник кременчуцького відділу Полтавського обласного управління захисту прав споживачів:

– Ваги не повинні бути закриті від покупців. За правилами торговельного обслуговування («Порядок провадження торговельної діяльності…», затверджений Постановою Кабміну №833 від 15.06.06), продавці мають усіляко сприяти покупцям у виборі товару. У тому числі – й проводити перевірку ваги товару із наданням покупцю вимірювальної техніки. Якщо покупця позбавляють можливості бачити вагу – це вже порушення правил торгівлі. Відповідати за нього має той, кому належать ваги. Якщо це приватний підприємець – то він сам. Якщо ваги належать ринку – адміністрація ринку. Якщо від покупця приховують вагу товару, це може бути кваліфіковано як обман. Це адміністративне правопорушення, за яке передбачена відповідальність – штраф від 17 до 170 гривень.



 
Теги: правила
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх