Як примусити гроші працювати на вас

9.08.2007, 18:08 Переглядів: 1 883
Убезпечити і примножити заощадження допоможе банківський депозитний вклад. Про види депозитів і тонкощі стосунків з банками дізнавася „ТелеграфЪ”.

Що за штука депозит?
Як показало невеличке опитування кола знайомих (і таки не „темних” людей), далеко не всі уявляють, що воно таке „депозит”, не кажучи вже про його переваги. Тому ми й вирішили влаштувати невеличкий корисний лікнеп.
Саме слово „депозит” походить з латині: depositum означає „річ, віддана на зберігання”. Тобто це гроші (рідше - цінні папери чи речі), віддані на зберігання у банк чи іншу фінансову установу. Більше того: банк платить вам відсотки за користування вашими грошима.
За радянських часів гроші зберігали на ощадних книжках, тепер цю саму функцію виконує депозитний договір з пластиковою карткою або без неї.
Деякі люди, не довіряючи банкам, і досі подовжують тримати гроші „у панчохах”. Але слід враховувати: в Україні розкошує інфляція. Так, за минулий рік, за офіційними даними держкомстату, вона склала 11,6%, а за перше півріччя 2007 року – 11%. В той же час на сьогодні банки пропонують в середньому 12% річних за внесками у національній валюті. Відсотки за акційними вкладами, як правило, вищі. Тож ви не тільки не втратите, а ще й можете заробити, якщо правильно оберете вид депозитного договору.

Якому банкові довіритися
В нашому місті діє близько двох десятків банківських установ. Звертайте увагу на авторитет банку і на відсоткові ставки по депозитах, які пропонують фінансові установи. Перш ніж обрати „свій” банк, поцікавтеся, що вам запропонують в тій чи іншій установі. Якщо є можливість, зайдіть на інтернет-сайт банку, клієнтом якого збираєтеся стати.
„А що, як банк „прогорить”, - найбільш типове побоювання українців. Тим більше, що люди старшого покоління і досі по крихтах повертають знецінені заощадження...
Особливий момент, на який слід звернути увагу: чи є банк, який вас  зацікавив, членом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. В цьому випадку, якщо навть банк збанкротує, вам повернуть гроші, але не ібльше, ніж 25 тисяч гривень. Інформацію про своє членство у ньому банки зазвичай вивішують у холлах, у інформаційних куточках. Також її можна знайти на сайті Фонду: www.fg.org.ua

Депозити бувають різні
Два основні види банківських депозитів: строкові і на вимогу.
Вклад на вимогу можна забрати у будь-який момент, це передбачено умовами договору (так само діють ощадні книжки).
Строкові вклади – коли ви кладете гроші у банк на певний термін і якщо порушуєте його, втрачаєте відсотки. Але відсоткові ставки по цих видів вкладів вище.
Банківські установи в Кременчуці, в основному, пропонують строкові вклади. Загальне правило: чим більший термін, на який ви кладете гроші, тим більші відсотки ви отримаєте. Зараз вкласти гроші можна на термін від одного місяця і вище. Але, наприклад, якщо на місяць в національній валюті вам можуть запропонувати 5% річних (і ви „наварите” менше, ніж піввідсотка), то півроку або 9 місяців – це вже, як правило 12%  (от ми й убезечилися від інфляції). А на вкладах на рік і вище вже й можна підзаробити.
Оскільки ринок депозитів доволі насичений, види їх теж урізноманітнюються.
Вклад з капіталізацією відсотків. Може мати різну назву. Суть: відсотки нараховуються не лише на суму вкладу (як у стандартних депозитах), а й на відсотки, які „наростають” протягом кожного місяця. Вигідно, коли в не збираєтеся знімати відсотки щомісяця.
Вклад з пролонгацією. Для забудькуватих клієнтів. Депозитний договір вважається продовженим на тих самих умовах, якщо ви не прийшли його переукладати. Тобто якщо у вас закінчився термін дії стандартного договору, то гроші лежатимуть у банку „мертвим вантажем”, як і у панчосі – відсотки на них не нараховуватимуться. Якщо ж маєте вклад з пролонгацією – банк і далі нараховуватиме вам відсотки.
Вклад з можливістю поповнення. За цим видом депозиту ви можете зібльшувати суму вкладу, тоді як стандартні умови цього не передбачають.
Вклад з пільговими умовами дострокового повернення коштів. Загальне правило: забираєш гроші раніше, ніж передбачено договором – втрачаєш відсотки. Якщо ти знімав їх щомісяця: доведеться повернути із вкладу. Хоча маленький відсоток вам усе ж залишать. Якщо ж у вас пільгові умови дострокового повернення коштів, вам можуть залишити більші відсотки, ніж по стандартних вкладах.
Депозит з конвертацією. Вклад з можливістю отримати заощадження назад в іншій валюті, ніж ви вкладали.
Згадані принади ринку депозитів можуть зустрічатися у різних варіаціях.

Банківські бонуси
У боротьбі за клієнта банки пропонують різноманітні пільгові умови, акції із підвищеними відсотками річних по депозитних вкладах.
Так, більшість банків у Кременчуці особливо „пестує” пенсіонерів: дає більші відсотки по депозитах, якщо вони  отримують пенсію через банк. Діють програми лояльності і для інших клієнтів:скажімо, якщо у вас як у підприємця в банку є розрахунковий рахунок, тощо.
Часто фінансові установи пропонують безплатно відкрити банківську картку. До свят або ювілейних дат банки часто готують спеціальні пропозиції з більшими відсотками по вкладах або дають бонуси: право на відкриття наступного депозиту під більші відсоти річних.

Автор дякує за допомогу в підготовці матеріалу Ірині Балабановій  („Кредитпромбанк”) та Олені Лукашенко („ІНДУСТРІАЛБАНК”)



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх