Картопля дорожча за кавуни

19.07.2007, 18:07 Переглядів: 2 167
Їсти стало значно дорожче, ніж торік. Особливо «злетіли» ціни на овочі. Про причини цього та прогнози на осінній сезон заготівлі ми запитали у виробників-селян..

На ринках міста спостерігається картина, яка була характерна раніше для південних приморських міст: картопля дорожча за кавуни. У вівторок, 17 липня, херсонських зелених полосатиків продавали по 1.50 грн. за кілограм, тоді як картоплю за такою ціною можна було купити хіба що розміром зі сливу. А нормальну бульбу продавали по 3-3.50 грн. за кілограм.
Катерина Іванівна з Глобиного, яка вирощує овочі,  каже, що ціни «полетіли» через засуху: «Було дуже сухо, коли картопля в’язалася. Тому і неврожай. Порівняно з минулим роком наполовину менше картоплі вродило. Те саме і з морквою, і з бурячком. А капусти немає взагалі – тля чорненька побила все. У мене на продаж взагалі немає, та й собі навряд чи наберу».
Світлана з Устимівки теж бідкається, що картопля не вродила: «По чотири середні картоплини вибираємо з куща. І все! Хіба ж це врожай?» Із сусіднього торгового місця доповнюють: «Огірків теж небагато – огудина вже висихає, адже знову сухо».
Селяни одностайні у прогнозах щодо ціни на овочі: вони не налаштовані продавати дешевше картоплю і восени, у сезон заготівлі; огірки радять солити за нинішньою «базарною» ціною, яку пропонують зараз.
Імовірно подешевшають помідори,  - їх нав’язалося багато, і на городах вони тільки-но почали масово дозрівати. Підскочила ціна і на олію. За прогнозами Василя Рубана, керівника сільськогосподарського підприємства «Олія Деївська», цей продукт і надалі потроху дорожчатиме аж до вересня – поки не піде соняшник нового врожаю. Нині ж, за його словами, насіння соняшника в дефіциті, хоча врожай на нього торік був добрим. Проте пан Рубан припускає, що врожай той був на папері, тобто цифри були завищеними. Ще одна імовірна причина дефіциту сировини – мода на біопаливо, що особливо прогресує у розвинених країнах. Тож, можливо, наше перероблене соняшникове насіння «їдять» заморські авто.
До речі, у червні рівень інфляції був найвищим за останні сім років, заявляє екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник. За даними держкомстату, він склав 2,2% до попереднього місяця, тоді як у червні зазвичай інфляція не перевищує 1%. Причиною цього називають підвищення ціни на хліб у багатьох регіонах. Є певна закономірність: дорожчають пшениця, борошно  – паралельно дорожчають і крупи.

 

 



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх