У п’ятиповерхівці погоріла електрика

21.04.2007, 11:04 Переглядів: 2 540
4 квітня в одному з під’їздів будинку на вулиці 1905 року погоріли електроприлади, що знаходились в режимі очікування. Мешканці зверталися до КЖЕПу, обленерго, міськсвітла – ніхто ремонтувати їхні прилади не хоче. Постраждалим радять користуватись електричними запобіжниками..

Четвертого квітня до редакції зателефонував чоловік і повідомив, що в їх під’їзді (вул. 1095 Року, 43) у восьми квартирах погоріли електроприлади: телевізори, музичні центри, DVD-програвачі, адаптери радіотелефонів, комп’ютерна техніка й інша електрика, що перебувала в режимі очікування. Прибувши на місце, кореспондент «Телеграфа» поспілкувався з «погорільцями» (імена змінені).

Галина Миколаївна:
Дзвонила у ЖЕК – взяла трубку секретар, і сказала, що начальника немає і не дзвоніть більше. А потім я ж почала кричать, а вона каже: «Якщо будеш кричати, то кину трубку». Так, а мені що, тебе цілувати, як у мене всі прилади погоріли? Що я повинна робити? Як не кричати? І подібне вже було. Два роки тому  у мене погоріло два телевізори і холодильник. Це все я ремонтувала за свій рахунок. Дзвонила інженеру з обленерго, а він мені каже, щоб я вимикала електроприлади, коли йду з дому. Так що, мені й холодильник вимикати? Потім викликали парацівників з міськсвітла. Вони приїхали і сказали, що у нас тут проводка так накручена, що ЖЕК повинен все поміняти, але цього не було. Дійшло до того, що загорілася щитова внизу на першому поверсі. Останнім часом знову стало блимати світло, і нікому нічого не треба. Куди йти?»

Олександр Миколайович:
«Секретар ЖЕКу відповіла:  «Ми таких актів не складаємо, і нас ця справа не стосується – був електрик зранку з приводу відсутності світла у двох квартирах. Більше нам там нічого робити і ми нікого посилати не будемо». Ось були її слова. У обленерго ми не дзвонили, бо туди не додзвонишся... Вони чекають серйозної пожежі, а потім уже будуть чухатися. Як грім гряне, то мужик перехреститься. Ось так ЖЕК і чекає.

Катерина Василівна:
«У нас погоріло на тисячі, у них на тисячі, у тих на тисячі... ми не такі багаті люди. Я ось прийшла з роботи, ще не їла, бо ми займаємося цією бідою. Воно мені треба? Це не наша біда. Найбільше погоріло у сусідів: телевізор, телефон, DVD та комп’ютер. Тисяч на десять як мінімум. Все було вимкнене – люди були на роботі. Розетки оплавились. У ЖЕК коли стали телефонувати, то там сказали, що ремонт іде у якійсь із квартир, працює дриль, і через неї все й сталося. Але сьогодні вони лише стелили лінолеум, дриль не вмикали.
Куди звертатися – не знаємо: один до одного посилають. Якщо ж подавати в суд, то яка ж нервова напруга...

Судів боятися - без світла жити
«Погорільці» склали акт, у якому написали перелік апаратури, що вийщла з ладу. Комісія з КГЖЕП «Центральне», що наступного дня робила в під’їзді перевірку, підписати цей акт відмовилася, мотивувавши тим, що не має на це права.

Начальник КГЖЕП «Центральне» Сергій Ярош дав свій коментар стосовно аварії, що відбулася:
«Випадок, про який розповідають мешканці будинку на вул. 1905 Року, 43 дійсно був. Від чого погоріли електроприлади ми сказати не можемо. Перевіркою встановлено, що причиною аварії було від’єднання «0-дроту» на щитку першого поверху (тобто збільшилася напруга у електромережі під’їзду).
Подібні випадки трапляються, причому не дуже рідко. Останній був минулого року на вул. Перемоги, 15 – підлітки гралися з електричним щитком.
Причина виникнення цих аварій проста – будинки 15-річного й більше віку, які зношені щонайменше на 60 відсотків, а мешканці ще й добре допомагають. Мережа у квартирах у цих будинках розрахована на потужність у 3 кіловат-години. Ви тільки подивіться, що зараз у квартирах є: по два телевізори, домашній кінотеатр, комп’ютер, пральна машина тільки близько 5 кВт бере, а хтось і електробойлери встановлює. Алюмінієва проводка просто не витримує. Та і взагалі, хіба багато з погорілих приладів сертифіковані в нашій країні?
Стосовно слів мешканців, що подібний випадок уже був – ми підняли журнали заявок за минулі роки і не знайшли письмового звернення стосовно несправності електромереж у зазначеному під’їзді.
І взагалі, не можна казати, що ми нічого не робимо. Якби було так, то світла взагалі б не було, а передбачити виникнення такої ситуації неможливо. Виникла аварійна ситуація і ми своїми силами її ліквідували, а ремонтувати електроприлади мешканців не будемо – ми за них не відповідаємо. Обслуговування електромереж у будинку не входить до квартплати.

17 квітня, за словами Сергія Яроша, у проблемному будинку сертифікована лабораторія проводила виміри опору ізоляції внутрішньої проводки, а також заміри петлі «фаза – нуль» – всі показники в межах норми.
Потерпілі до суду ще не зверталися, оскільки побоюються, як сказав один з мешканців, судового мита і тяганини. 
Комунальники, в свою чергу, радять використувавати на кожному електроприладі додаткові запобіжники, мережеві фільтри та провести у квартири прилади УЗО, що автоматично відмикають електричний струм при аварійному збільшенні напруги.



 
Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх