У пошуках дешевих продуктів

4.03.2011, 08:10 Переглядів: 4 573
Зекономити «на опті» та на ярмарці, де торгують виробники, можна максимум гривень 5-10.
М‘ясо на ярмарку (на вулиці Московській) коштує так само, як і на Центральному ринку. А от сало таки дешевше

Ціни на ринках та оптовій базі практично зрівнялися з цінами в супермаркетах. То чи варто бігати в пошуках дешевого, витрачаючи дорогоцінний час?

Уряд доручив чиновникам державних та міських адміністрацій моніторити ціни та залучати на ярмарки виробників – щоб торгували більш дешевими продуктами. Сказано – зроблено. У Кременчуці такий ярмарок по вихідних діє на вулиці Московській, «на опті», як кажуть люди. Як говорить Людмила Жорняк, начальник управління торгівлі міськвиконкому, це дозволяє стримувати рівень цін у місті, особливо на м’ясо. 

Але чи набагато дешевше можна скупитися на ярмарку? «ТелеграфЪ» вирішив випробувати на собі. 26 лютого рушаю «на опт». Взагалі-то від бази, де зараз ярмаркують, я живу недалеко, і раніше навіть ходила туди за продуктами. Але тепер зазвичай купую все в АТБ, бо це по дорозі з роботи. Мені так зручніше (а взимку тепліше, що ого-го як важить!), та й двох годин на ходіння базою шкода. Проте багато хто з людей думає інакше. У цьому пересвідчуюсь, потрапляючи в натовп «на опті». 

М’яса тут дійсно дуже багато, вибір величезний. Прицінююсь. За свинину без кісток, або з малесенькою кісточкою, правлять 40 гривень. Це середня на ярмарку ціна. Хоча одна з продавців «віддавала» по 30. Цікаво, що в кіоску, де вже торгують не виробники, я знайшла свинину без кісток по 38 гривень…Сало ж удвічі дешевше за гречку – його можна купити по 10 гривень.

– Чи вигідно вам тут торгувати? – запитую в однієї продавчині. 

– Невигідно, але вигідніше, ніж на центральному ринку, бо там беруть велике містове, а тут ще «по-божому», – відповідає жіночка з села Петрівка, хоча визнає: перекупники скуповують «живу вагу» по 10 гривень за кілограм, тож продати самотужки на ринку буде все ж вигідніше.

Я ж як покупець прикидаю, що мені теж невигідно мерзнути «на опті»: у мережі магазинів «Свіжина» можна купити свинину за такою ж ціною, як і на ярмарку. 

Овочами селяни практично не торгують (не дивно, бо вони псуються на морозі) . Серед купи прилавків з м’ясом знаходжу  один: капуста – 8 грн, морква – 5 грн за кілограм. У магазинах «на опті» капуста доходить до 8,50 грн – вона тут гарантовано не морожена, але ціна вперто суне до заморських апельсинів, які можна купити по 10 грн. 

Потім блукаю у пошуках гречки. Немає! Прицінююсь до інших сипучих. Цукор, дійсно, дешевший, ніж в інших магазинах міста: по 8,60 грн – тож купую двохкілограмовий пакет. Беру ще пшеничну крупу «Артек» – 4 гривні (800 грамів), але не за дешевизну, а тому, що вона якраз такого вигляду, як мені подобається. А от борошно не дешевше, ніж в магазинах. Хоча продавець заспокоює вже тим, що дефіциту цього товару не буде – його у виробників «хоч греблю гати». 

– Але коли почали говорити, що борошно зникне, виробники (в кого ми беремо фасований товар) підняли закупівельну ціну з 3,20 гривень до 3,90 грн, – розповідає продавець «на опті».

– А гречки чому немає?

– За такою ціною я її не продам, вартість «у закупці» доходить до 17 гривень, і це не за кілограм, а за 800 грамів, – як бачимо, заяви уряду про те, що обґрунтована ціна на гречку складає 13,99 гривень, не впливають на ринкові ціни.

У пошуках вигідної ціни натрапляю ще на більш дешеві, ніж у магазинах, яйця. І, напевно, все… Порівнюйте самі за даними таблиці.  

Вердикт: Поярмаркувавши, зекономити можна хіба що гривень 5-10 (і то, якщо виторгуєш більш дешеве м’ясо або, наприклад, «затаришся» цукром, салом та яйцями. А якщо ви ще й їдете на ярмарок транспортом, то ваша економія може зійти нанівець.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх