Отримали травму – звертайтесь до суду

8.01.2009, 23:41 Переглядів: 2 697
За поламану ногу можна отримати компенсацію.

Травмпункт Кремен-чука вже пожинає «урожай» поламаних рук та ніг. Люди скаржаться на слизькі дороги і часто – на бездіяльність тих, хто має їх посипати. Проте, окрім скарг, є й інший шлях: відсудити гроші за отримані ушкодження.

Друге січня, близько 11 ранку. Біля дверей травматологічного пункту третьої міськлікарні черга пацієнтів. При цьому потік людей, які ойкають та стогнуть, не зменшується. Щоправда, є «післяноворічні пацієнти»: один чолов‘яга показує напухлу руку і дивується:

– Ось як рознесло! А я зовсім не пам‘ятаю, щоб падав!

Дівчина років 25-ти пам‘ятає, що падала на слизькій дорозі. У неї пошкодження зв‘язок ступні. Подібні травми і в двох жінок років п‘ятдесяти. Одна ледь тягне ногу до кабінету травматолога. Іншу взагалі троє родичів не можуть підняти східцями. Жінка ойкає та голосить:

– Та як же вони мене занесуть, у мені ж 90 кілограмів!

– Та що ви бідкаєтесь! І по 110 заносили, – медсестра намагається її заспокоїти та тягне для неї каталку.

Черговий лікар травмпункту Станіслав Калашник розповів «Телеграфу», що чергував і в новорічну ніч – до ранку першого січня. І якщо після полуночі йшли «новорічні пацієнти» – із розбитими у бійках носами та скронями, то на ранок пішли інші: із пошкодженнями рук та ніг. Такі ж травми «лідирували» й зранку другого числа. «Впав у побуті», – пишуть лікарі у реєстраційному журналі. А пацієнти зазвичай скаржаться на слизькі, не посипані дороги. Третього числа з 8 ранку за дві з лишком години через травмпункт пройшло аж 15 пацієнтів. За зимову добу при ожеледиці в середньому буває 40 чоловік, каже лікар Станіслав Калашник. Це майже вдвічі більше, ніж тоді, коли слизьких доріг немає.

Олена ШАПОВАЛ, юрист, зазначає, що за отриману травму до суду можна притягти установу, за якою закріплена обледеніла ділянка:

– Щоб отримати компенсацію, треба діяти швидко, незважаючи на всі болячки. Перш за все, треба знайти двох свідків вашого нещастя і записати їх адреси. Потім протягом доби звернутися до травмпункту, де вам не лише нададуть допомогу, але й документально підтвердять характер травми. Наступний крок – дізнайтеся, якій організації (або підприємству) належить територія, де ви впали. Наприклад, за посипання доріг відповідає КАТП, доріжок біля житлових будинків – ЖЕПи та управляючі компанії. Адже прибирання прибудинкової території закладено у тарифах. Якщо ж ви впали, скажімо, зі сходинок аптеки, магазину чи іншої приватної установи, претензії маєте подавати до них. Далі – збирайте усі чеки за лікування! Якщо ви через травму вимушені користуватись послугами таксі – наприклад, на «стаціонар» вас не поклали, однак до лікаря все одно необхідно їздити, прохайте у таксиста чек. З цими документами можна подати заяву про стягнення матеріального і морального збитку. Однак для початку спробуйте вручити все це винуватцю вашої біди. Якщо адміністрація організації, підприємства або приватної фірми відмовиться відшкодувати збиток, подавайте до суду за місцем проживання.



 
Автор: yaremko
Теги: суд
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх