Люди не повинні повіряти водоміри за свої кошти

5.02.2009, 23:47 Переглядів: 2 772
Суд визнав протиправним рішення виконкому, яке покладає обов‘язок повірки лічильників на споживачів.
На сьогодні за повірку лічильників як і раніше, платять споживачі. Рішення судів не виконуються.

Повіряти лічильники повинні виконавці послуг (водоканал, «Полтаваобленерго» та «Теплоенерго»), які збирають з населення оплату за тепло і гарячу воду. Таких висновків дійшли суди. Проте міськвиконком не збирається скасовувати рішення, яке покладає обов‘язки повіряти лічильники на споживачів.

Почалася ця довга історія з того, що Кременчуцький міськвиконком ухвалив рішення № 979 (від 22 вересня 2006 року), яким поклав обов‘язки на споживачів самостійно повіряти водоміри та платити за послугу (одноразовими платежами). Прокуратура опротестувала це рішення, але виконком протест відхилив. Тоді прокуратура, у листопаді 2006 року, звернулася до суду з позовом до міськвиконкому. Виконавці послуг (водоканал, «Теплоенерго» та «Полтаваобленерго») були залучені до процесу в якості третіх осіб. У травні 2007 року Автозаводський райсуд визнав рішення виконкому протиправним. Але виконком із цим не погодився і подав на апеляцію. Апеляційний же суд залишив у силі постанову Автозаводського районного суду.

Наразі виконком та водоканал подали касаційну скаргу. Проте, як пояснює старший помічник прокурора Тетяна Кулакова, відповідно до процесуального законодавства, дане оскарження не зупиняє виконання судового рішення. А його суть така: роботи, пов‘язані із повіркою приладів обліку води мають здійснювати підприємства, які надають ці послуги, а не самі споживачі. Це стосується і оплати за повірку. Цитуємо: «…на КП «Кременчукводоканал», КФ ВАТ «Полтаваобленерго», «Теплокомуненерго» як виробників і виконавців, які отримують кошти від населення міста за надані ними послуги з водопостачання, водовідведення, гарячого водо- та теплопостачання покладені законодавчо обов‘язки виконання за свій рахунок комплексу вищевказаних робіт».

Проте судове рішення наразі не виконується. Олександр Пісковий, заступник директора КП «Кременчукводоканал», зазначив, що підприємство зараз не візьме повірку лічильників на себе, бо ця плата не закладена у діючі тарифи.

– Ми не робитимемо повірку безкоштовно, – каже пан Пісковий. – Рішення щодо механізму розрахунку за цю послугу повинна прийняти міська влада. Виконком виступав відповідачем у суді, тому владі й визначати, як виконувати рішення суду.

У виконкомі підтвердили, що негайно виконувати рішення суду, яке набуло чинності – не збираються. Тобто не збираються скасовувати рішення, визнане судом протиправним.

Олександр Совенко, головний спеціаліст юридичного відділу міськвиконкому, озвучив позицію Кременчуцької міської ради. Отже, влада вважає ухвалу Харківського апеляційного суду та постанову Автозаводського райсуду «незаконними, безпідставними».

– 26 січня цього року міською радою направлено касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України. На теперішній час інформації щодо долі скарги міської ради не надходило, - зазначає спеціаліст юрвідділу.

Коментар

Тетяна КУЛАКОВА, старший помічник прокурора Кременчука:

– На даний час є ухвала суду, яка вступила у законну силу, і вона повинна виконуватися всіма посадовими особами. У разі її умисного невиконання або ухилення від виконання настає кримінальна відповідальність. Згідно зі статтею 382 Кримінального кодексу передбачена наступна відповідальність для посадових осіб: штраф від 500 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 гривень), або позбавлення волі до трьох років, позбавлення права обіймати певні посади – до трьох років.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх