Хочете незалежності від ЖЕПу – тоді вам у ОСББ

12.02.2009, 12:35 Переглядів: 3 217
У місті запрацював ресурсний центр, який допоможе створити об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків. Міська влада ідею підтримує і навіть обіцяє ремонти будинкам, які стануть ОСББ..
У минулому році зроблена теплоізоляція та комплекс робіт зі збереження тепла у будинку на вулиці Красіна, 101. «Не приховую, це – мій будинок, і тим, хто не вірить, кажу: там буде створено ОСББ», – говорить віце-мер Порицький.

10 лютого громадська організація «Фонд розвитку громади міста Кременчук» презентувала мас-медіа новий проект – це ресурсний центр, який допоможе у створенні нових ОСББ та підвищенні ефективності існуючих. Проект започаткований за фінансової підтримки міжнародного фонду «Відродження».

Отже, якщо ви «визріли» для того, щоб позбутися стосунків з управляючою компанією та ЖЕПом, якщо вас не влаштовує якість їхніх послуг, альтернативою може стати об‘єднання співвласників багатоквартирних будинків. Створивши його, мешканці отримують можливість самостійно визначати розмір оплати на утримання будинку, наймати двірників та інший обслуговуючий персонал і головне – контролювати якість виконаних робіт та витрачених на них грошей.

Допомогти людям організуватися в ОСББ готові у ресурсному центрі: надати необхідні консультації, інформацію, методичні посібники, зразки документів. На особливу увагу заслуговує «Інформаційна карта процедури створення Об‘єднання співвласників багатоквартирного будинку». Тут детально розписаний кожний крок на шляху створення ОСББ, включаючи координати установ, з якими доведеться мати справу у процесі оформлення документів, а також зразок статуту ОСББ. За словами Ігора Семеняченка, голови «Фонду розвитку громади міста Кременчук», інформаційні стенди щодо створення ОСББ будуть розміщені в усіх 16 радах громадськості мікрорайонів міста.

– Ми розглядаємо Кременчук як пілотний майданчик в Україні щодо відпрацювання нової технології із взаємодії рад самоорганізації населення та ОСББ. Вони близькі за своєю суттю – прагнуть поліпшення якості послуг, – заявив Олексій Орловський, директор програми «Посилення впливу громадського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження». Отже, перспективи для співпраці фонду у Кременчуці – досить великі.

В тему

«Шкурне» питання про гроші 

Новостворене ОСББ на бульварі Пушкіна, 10 спромоглося забрати в управляючої компанії «Житлорембудсервіс» кошти від квартплати мешканців, не використані за 2008 рік (з моменту введення побудинкового тарифу). Про це повідомив Валентин Семеняченко, мешканець будинку і голова новоствореної у місті Асоціації ОСББ. Суму він не назвав, але повідомив, що вона доволі значна. Також, за його словами, досягнута домовленість про поетапний ремонт будинку за пайової участі міського бюджету. Адже, за законом, при передачі житлового будинку іншому власнику попередній власник (міська рада) має зробити капремонт. Будинку на Пушкіна, 10 – 45 років, капремонт жодного разу не робили.

Пряма мова

Микола ПОРИЦЬКИЙ, віце мер:

– Вважаю, що за ОСББ – майбутнє. Звичайно, є проблемні місця у співвласності будинком…Але тариф з утримання ОСББ може бути меншим, ніж у комунальному житлі, за моїм аналізом – десь на 30%. Міська рада укладе довгострокові договори з новоствореними ОСББ про пайову участь у ремонтах будинку. (Закон передбачає, що при зміні власника багатоквартирного будинку попередній власник робить капремонт – Ред.) Не обіцяю капремонту, але це будуть поетапні ремонти, щоб мешканці не несли великих витрат. У цьому році у трьох будинках буде зроблена теплоізоляція, ремонт дахів, заміна вікон у під‘їзді, поставлені вузли обліку тепла – і це будуть ті будинки, де мешканці виявили бажання створити ОСББ.

Корисні контакти:

Адреса ресурсного центру: вул.Квартальна, 5, телефон: 79-91-64

Також за консультацією щодо створення ОСББ можна звернутися в УЖКГ, телефон: 3-51-31



 
Теги: ЖЕП ОСББ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх