«Право на землю»: Який документ має бути у власника земельної ділянки, а який у землекористувача?

15.11.2012, 15:26 Переглядів: 9 438

«Право на землю»: Який документ має бути у власника земельної ділянки, а який у землекористувача?Київський Центр політико-правових реформ починає цикл публікацій, що роз’яснюватимуть читачам належні їм права на землю та спосіб їх реалізації.

Більшість повнолітніх громадян має право на земельну ділянку, однак мало хто розуміє якими документами має бути підкріплене це право. Земельна ділянка, а це може бути: город, присадибна ділянка, ділянка на якій стоїть будинок тощо, як і будь-яке інше майно, може бути втрачене в першу чергу через незнання своїх прав.

 

Перша хвиля дослідження «Барометр земельної реформи: інформаційна та адвокасі кампанія» виявила низький рівень обізнаності громадян щодо того які документи гарантують право на землю та як їх отримати. Аби сприяти вирішенню цієї проблеми ми починаємо цикл публікацій що роз’яснюватимуть читачам належні їм права на землю та спосіб як їх реалізувати.

 

1.Який документ має бути у власника земельної ділянки, а який у землекористувача?

 

Право власності на земельну ділянку підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку. Однак є й інші документи, які можуть підтверджувати таке право. До них належать, приміром, договір купівлі-продажу земельної ділянки, договір дарування земельної ділянки та інші цивільно-правові угоди щодо відчуження земельної ділянки.

 

Свідоцтво про право на спадщину теж посвідчує право власності на земельну ділянку. У той же час земельне законодавство встановлює вимогу, за якою державний акт на дану ділянку має долучатися до цих документів. Нотаріус, який посвідчує чи видає документ, та орган, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, роблять на держакті відмітку про перехід права власності на земельну ділянку від одної особи до іншої. При цьому зазначається документ, на підставі якого він відбувся.

 

Проте, бувають випадки, коли на державному акті немає місця для проставляння вищезгаданих відміток. У такому разі законом передбачено, що протягом 30 календарних днів з дня подання документів громадянину має бути виданий новий державний акт. Землекористувачі, які орендують земельну ділянку, можуть підтвердити своє право оренди договором оренди, який має бути зареєстрованим відповідно до закону.

 

Орган державної реєстрації речових прав на нерухоме майно має зробити на договорі відмітку про перехід права оренди із зазначенням документа, на підставі якого такий перехід відбувся. Право постійного користування земельною ділянкою підтверджується державним актом на право постійного користування земельною ділянкою. З 1 січня 2013 року власність на земельну ділянку підтверджуватиметься її державною реєстрацією.

 

На безоплатній основі громадянам видаватиметься Витяг з земельного державного кадастру про земельну ділянку. У зв’язку із цим нововведенням видання державних актів на право власності на земельну ділянку припиняється. Будуть видаватися Свідоцтва про право власності на нерухоме майно. Проте державні акти, видані до 1 січня 2013 року, залишатимуться чинними.

 

Якщо вас зацікавили відповіді на ці та інші пов’язані питання, надсилайте свої запитання на електрону чи поштову адресу нижче:

 

Поштова Адреса: 04071, м. Київ, вул. Межигріська 22 оф. 20.

 

Електронна поштова скринька: zemputannya@gmail.com

Автор: Петро Залізняк, Центр політико-правових реформ, м. Київ
Теги: земля
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх