Кременчук опановує японські хокку

3.12.2010, 12:03 Переглядів: 3 371
Які мови вивчають кременчужани.

Чи багато ви знаєте мов? Майже кожен відповість, що мінімум дві – російську та українську. Безперечно, ще частина кременчужан щось може сказати англійською – переважно її вивчають у школі. А кому пощастило, має уявлення про німецьку та французьську. А от чи знаєте ви китайську або японську? Рідко хто може похизуватись знанням екзотичних мов. Проте тих, хто виявляє до них цікавість, стає більше, розповідають у бібліотечній залі з іноземних мов, що на вулиці Щорса:

– Питають японську літературу. Приходили жінка років 27-ми і дівчина років 16-ти, що навчається у педучилищі. Каже, що хоче вивчити для себе. Якщо багато хто приходить не з власної волі, видно, що вивчає мову бо примусили, то є люди, які добровільно це роблять, – каже Олена Почепцова, завідуюча відділом іноземної літератури.

Тож у пошановувачів Сходу є можливість почитати японські вірші – хокку та танка (трьох- та п’ятирядкові) мовою оригіналу. Підручники з китайської також питають, хоча рідше. Цю мову вивчають учні ліцею №11.

Серед мов, які останнім часом «пішли вперед» в Кременчуці, стали італійська та іспанська.

– Хтось за кордон виїжджає, тому вивчає мову. Хтось спілкується з іноземцями, бо планує одружитись. Причини різні, – каже бібліотекар.

А от французька, знання якої колись було обов’язковим для паночки з гарними манерами, тепер майже забута. Її вивчають, проте набагато менше людей, ніж раніше.

– Навіть у школах її вивчають менше. Мабуть, ця мова не находить такого застосування на міжнародному рівні як англійська чи німецька, – додає пані Олена.

Та, до речі, саме німецька за популярністю посідає зараз друге місце після англійської.

Якщо ж ви поліглот, і хочете вивчати ще якісь мови, то можна знайти самоучителі, словники, посібники та художню літературу з таких мов як грецька, ідиш, іврит, болгарська, турецька, угорська, чеська. Остання, до речі, також доволі популярна – багато хто цікавився, бо виїжджав на заробітки чи збирався отримати у Чехії освіту. А от болгарська, турецька мало затребувані, угорська, яка доволі складна у вивченні, і поготів.

Американці навчають англійської

У бібліотеці, що на Щорса, щонеділі збирається такий собі англійський клуб. Люди приходять і спілкуються іноземною мовою. Безкоштовно допомагають у цьому волонтери Корпусу миру, що прибули до Кременчука з США, розповідають бібліотекарі.

– Цей клуб для початківців. Кожної неділі о 15.00 збираються ті, хто хоче вивчати цю мову. Ходять люди різних вікових категорій – і підлітки 14-15 років, і літні люди. Спілкування триває годину-півтори. Так люди отримують навики з розмовної англійської. Це не заняття, усе проходить у формі бесіди, на якусь певну тематику, наприклад, говорять про Хелоуін, а якось навіть влаштовували мюзикл.



 
Автор: yaremko
Теги: вірші
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх