На місці майбутньої дороги на Полтавщині археологи виявили поховання скіфського часу

30.09.2019, 09:37 Переглядів: 4 192 Коментарів: 2

 

Львівські фахівці розпочали другий етап дослідження території

На території Кобеляцького району тривають археологічні розкопки. Науковці працюють на маршруті, де буде проходити нова цементобетонна дорога Дніпро-Решетилівка. Львівські фахівці розпочали другий етап дослідження території, повідомляє прес-служба Служби автомобільних доріг у Полтавській області.


Нині дослідження продовжуються поблизу села Підгора Кобеляцького району. Тут вже зафіксували вісім археологічних об’єктів: курганні насипи та окремі поховання. У поховальних спорудах та поблизу фахівці виявили фрагменти керамічних ліпних горщиків, мисок, крем’яний скребок, дрібні фрагменти кісток тварин.


- Були виявлені матеріали катакомбної та зрубної культур, матеріали скіфського та сарматського часу. На місці одного з курганів скіфського часу зі слідами давнього грабунку зафіксовано залишки двох кістяків - вельможі та, ймовірно, прислуги, - розповідає керівник проекту археолог Богдан Сало.


Днями археологічна експедиція розпочала другий етап дослідження території, якою проходитиме обхід Кобеляк. Науковці працюють над вивченням тимчасового житла XVII століття, в якому жили селітровари. Поряд знаходиться споруда, де у XVII-XVIII ст. виварювали селітру. 


- У цей період на Полтавщині було розвинене селітроваріння. Люди працювали на місці давніх курганів, де добували селітру. Остання була стратегічним матеріалом як один з трьох складників пороху, - пояснює Богдан Сало.


Поверхневе обстеження цієї території було виконано у 2009-2010 рр., коли розроблявся проект будівництва обходу м. Кобеляки. Підрядна організація, яка будує нову дорогу, допомагає археологам в роботі. Спочатку спецтехнікою знімається верхній шар ґрунту, далі фахівці продовжують вручну досліджувати територію.


- Ми вже не перший рік співпрацюємо з археологічними організаціями, оскільки для нас важливо розуміти, яка історія територій, де проходять наші дороги. Зараз розкопки проводяться в Чутівському районі на автошляху Київ-Харків та в Кобеляцькому районі на автодорозі Дніпро-Решетилівка. Під час будівництва цієї дороги аналогічні дослідження будуть проведені і в Решетилівському районі, - розповідає начальник Служби автомобільних доріг Володимир Трояновський.


Усі знахідки після камерального опрацювання та детального наукового вивчення будуть передані до Полтавського краєзнавчого музею ім. В. Кричевського.

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 2

0
30 вересня 2019 10:25

Так вот чего дорога на Полтаву который год никак в районе развязки не достроится... Вазочки они там раскапывают))))


4 5
0
30 вересня 2019 10:41

Де дорога і розв'язка — нема грошей всі на розкопки пішли...


3 3

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх