Як виник Кременчук та чому його так назвали: дізнайтесь із «Прадавньої легенди»

16.09.2019, 10:01 Переглядів: 13 935 Коментарів: 3

 

Оповідь з ілюстраціями про витоки нашого міста створив директор Міського палацу культури Сергій Ситник

13 вересня у міській художній галереї Кременчука відбулася презентація книги митця та директора Міського палацу культури Сергія Ситника «Прадавня легенда», у якій йдеться про історію виникнення нашого міста.

 

Оригінальна книга «Прадавня легенда» розміром не набагато більша за формат А4, проте її сторінки спеціально адаптували для відвідувачів виставки і розмістили на стендах, тож у кременчужан є можливість ознайомитися з твором у збільшеному вигляді.


 


Митець Сергій Ситник розповів, що народився він у Грузії, але з 5 років живе у Кременчуці, любить його та надихається ним. Якось він замислився над тим, що давно проживає у місті, але достеменно не знає про його витоки: як з’явився Кременчук, чого його так назвали.


 


Коли він почав шукати інформацію про це, то дізнався кілька коротких легенд про походження назви «Кременчук», які породжували більше питань, аніж давали відповідей.

 

Наприклад, що пливли козаки Дніпром повз наше місто, один кричав «Кремінь!», щоб попередити про небезпечні пороги на шляху кораблів, а другий відповідав «Чув!», звідси пішла назва Кременчука. Також існує версія, що колись на місці Кременчука жив козак Кремінь, але про нього мало що відомо.

 

Але саме ці легенди дали автору поштовх до бачення минульщини – так і виникла ідея створити книгу, у якій за допомогою тексту та ілюстрацій розповісти про появу крем’яних порогів на Дніпрі (як уточнив сам автор, ці пороги ми можемо побачити на річці біля річкового вокзалу) та міста Кременчука. В основі оповіді лежить легенда про створінь вологорів, які застигли посеред Дніпра та стали крем’яними кряжами.

 

- Прадавня легенда – це про появу наших крем’яних порогів. Коли ви стоїте на березі Дніпра саме на річковому вокзалі, ви бачите кам’яні острівці. І ось з дитинства я собі задавав питання, що то за острівці. А тепер ви маєте таку нагоду, коли підійдете до цих стендів, прочитати дивну легенду про вологорів. І ми завжди кажемо, що Україна – це Європа, і в цій легенді перше поєднання Європи з Україною. Тому що якраз оповідь починається з давньогрецької легенди про викрадення Європи, а потім це викрадення переходить у народження нашого рідного міста Кременчука, - пояснив під час презентації Сергій Ситник.


 

 

Книга оздоблена авторськими ілюстраціями, а текст у ній викладений одразу трьома мовами: українською, німецькою та англійською.

 

За словами митця, це лише початок, і книга, яка вийшла – тільки перше видання. Згодом він планує створити та випустити ще кілька таких книжок та створити цілий збірник різноманітних легенд про Кременчук.

Автор: Катерина Турубара Фото: Артем Коваленко
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі: 3

1 031
16 вересня 2019 11:08

А що там з нашим краєзнавчим ? Хтось, щось чув ?


8 2
913
16 вересня 2019 13:55

Когда то, лет 10 назад будучи в Крыму один крымский татарин как то спросил мол откуда мы. Я ему сказал, что из Кременчуга. Тогда он спросил, а мол, ты знаешь почему ваш город так называется? Говорю почему? Он говорит, по нашему, это по крымско-татарскому то ли мельница то ли что то связано с мукой и хлебом. Я так понял, что это название нашего города связано еще со временем татаро-монгольского ига. 


11 4
1 178
16 вересня 2019 14:40

Цитата: Andron777
Он говорит, по нашему, это по крымско-татарскому то ли мельница то ли что то связано с мукой и хлебом. Я так понял, что это название нашего города связано еще со временем татаро-монгольского ига. 

 

Вам нужно еще шнырей в наливайках поспрашивать. Они и не такое расскажут. Там академики все через одного. Один авторитетнее другого.

 


5 11

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх