Від детективів до фантастики: що читали українці протягом року

3.01.2019, 13:03 Переглядів: 3 072

 

А які книжечки читаєте ви?

Що читали українці


Як свідчать дані дослідників із проекту Ukrainian Reading and Publishing Data, 2018-го українці найбільше читали сучасні детективи, класику, фантастику, підручники та книжки із саморозвитку.



Найпопулярнішими серед українських читачів жанрами є сучасні детективи – третина читачів (34%) читали книжки цього жанру протягом останнього року та класика (32%). Один з чотирьох-п’яти читачів читав протягом року фантастику або фентезі (24%), підручники і навчальні посібники (24%), книжки з психології та саморозвитку (23%), літературу для дітей та підлітків (22%), любовні романи, сучасні романи та наукові чи науково-популярні видання (по 21%). Фахову та бізнес-літературу читали 19% читачів, а енциклопедії та словники і прикладну літературу — по 14% читачів. 12% читачів читали протягом року трилери, містику або жахи, а також мистецькі видання, а 11% — біографії і мемуари. Кожен десятий читач читав книги релігійного змісту та поезію і лише 4% читачів читали комікси та графічну прозу.


Популярність різних жанрів істотно відрізняється серед чоловіків і жінок



Так, серед жінок-читачок найпопулярнішими жанрами є класика і любовні романи (по 34% читачок читали книжки цих жанрів протягом року). 31% читачок читали літературу для дітей та підлітків, 29% – сучасні детективи та сучасні романи, 28% – книжки з психології та саморозвитку, 25% – навчальні посібники.



Найбільшою популярністю у чоловіків-читачів користуються сучасні детективи (їх протягом року читали 40% читачів). Третина (33%) чоловіків-читачів протягом року читали фантастику чи фентезі, а по 28% класику та наукові і науково-популярні книги. 


Які книги стали знаковими у 2018-му

  • Одним із найпомітніших видань класичних творів цього року став роман Мілана Кундери «Вальс на прощання» у перекладі Леоніда Кононовича. В основі, на перший погляд, комедійної розповіді – стосунки між вісьмома героями, у яких згодом проступають темні та неоднозначні тони.
  • Серед сучасних детективів літературні критики звертають увагу на роман української письменниці Лесі Демської «Літо психіатра», який потрапив до довгого списку Книги року ВВС-2018. За сюжетом львівський психіатр Андрій Левинський вирушає відпочити від роботи до села, де йому раптово доводиться розслідувати низку підозрілих смертей.
  • У жанрі фантастики читачам найбільше запам’ятався роман відомого українського журналіста Андрія Цаплієнка «Стіна». Держкомтелерадіо визначило видання «бестселером року». За сюжетом у майбутньому Україна змушена тримати рубіж від дикунів, які населяють Дике Поле – те, що лишилося від Росії після розпаду у 2054 році.
  • Оглядачі дитячої літератури рекомендували цього року батькам звернути увагу на книжку-інструкцію «Ом і Дзень» Олександри Орлової із ілюстраціями від художниці Надії Кушнір (під псевдонімом Надьожна). У цій книжці авторки дотепно показують, як правильно потрібно займатися йогою.
  • Тим часом у жанрі мотиваційної літератури цьогоріч відзначився колишній чемпіон світу з боксу Володимир Кличко, який після завершення спортивної кар’єри зайнявся менеджментом і навіть викладає цю дисципліну в Університеті Санкт-Ґаллена у Швейцарії. У своїй книжці він пише про те, як потрібно справлятися із неминучими складними ситуаціями.


Якою мовою читають українці



Для більшості українців мовне питання не є визначальним у виборі книги  — головне добре знати і розуміти мову, якою написано текст. Не принциповим питання мови у книжках вважають 45,3% опитаних. Серед них 33,3% надають перевагу читанню книжок в оригіналі, якщо добре володіють мовою, а 12% однаково зручно читати будь-якою мовою, яку вони розуміють.

 

Зручніше читати українською мовою 24,2% опитаних, російською — 28,3%. Ще 2% респондентів не визначились із відповіддю. 


При цьому 47% опитаних вдома говорять українською, 31%  — російською, ще 21% респондентів заявили, що користуються обома мовами.


Яких сучасних вітчизняних письменників знають українці


 


Серед сучасних вітчизняних письменників українці найбільше знають Ліну Костенко.


Так на відкрите запитання «Кого з сучасних українських письменників ви знаєте?» 10% опитаних назвали письменницю Ліну Костенко.


 


На другому місці — Сергій Жадан із 7%, на третьому і четвертому — Юрій Андрухович і Оксана Забужко (із незначною різницею у кількості згадок — 4,7% і 4,3% відповідно), а на п’ятому — Василь Шкляр, якого назвали 3,9% респондентів. П’ятірка лідерів обійшла Люко Дашвар, Ірен Роздобудько та Ірену Карпу. До речі, у дослідженні 2014 року остання входила у п’ятірку першості. Тоді як Ліна Костенко очолює рейтинги вже багато років поспіль.


 


Однак знати — не означає читати: кожного з названих письменників читали майже вдвічі менше опитаних. Так, твори Ліни Костенко читали 5,8% респондентів, Сергія Жадана — 3,9%, Оксана Забужко обійшла Юрія Андруховича — 2,6% проти 2,4% відповідно, а Василя Шкляра із 2,2% витиснула із п’ятірки лідерів Люко Дашвар — її твори читали 2,3% респондентів.


Загалом під час опитування назвали 145 імен сучасних українських письменників. Серед яких: Василя Стуса, Олеся Бузини, Всеволода Нестайка, Юрія Покальчука, Василя Барки, Анатолія Дімарова, Наталі Забіли, Павла Загребельного тощо.


14% українців не змогли пригадати жодного письменника, а для 13,8% обрали відповідь «важко відповісти». 9,9% не відповіли.

16% українців не читали творів вітчизняних авторів сьогодення. 1,9% українців називали класиків української літератури.

А які книжечки читаєте ви?

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх