Покупка 18% "Укртатнафти" офшорними компаніями визнана незаконною

8.09.2005, 12:09 Переглядів: 2 722

Покупка 18% "Укртатнафти" офшорними компаніями визнана незаконною18% акцій акціонерного товариства "Укртатнафта" має бути повернуто державі. Таке рішення у вівторок, 6 вересня ухвалив Вищий господарський суд України..

Покупка 18% "Укртатнафти" офшорними компаніями визнана незаконною

У вівторок пізно ввечері на сайті УНІАН з’явилася інформація про те, що 6 вересня,
Вищий господарський суд України  підтвердив незаконність покупки 18% акцій ЗАТ 'Укртатнафта' компаніями AmRuz Traiding AG (Швейцарія) і SeaGroup International plc. Таку інформацію 
Нагадаємо, що в 1999 році акціонери 'Укртатнафти', включаючи Фонд держмайна України, схвалили операцію з придбання компанією Sea Group пакета акцій у розмірі 9,9% в обмін на векселі вартістю 35,8 мільйона доларів. Через рік 'Укртатнафта' і Seagroup прийняли доповнення до угоди, що дозволяє погашення векселів нафтопоставками. У серпні 2001 року 'Укртатнафта' продала векселі сторонньому інвестору. Фонд держмайна звернувся до Господарського суду Києва з позовом про визнання цієї угоди недійсною. 28 листопада 2001 року Господарський суд Києва ухвалив рішення визнання недійсним контракту між 'Укртатнафтою' і Seagroup. Суд також визнав недійсним контракт між 'Укртатнафтою' і AmRuz Traiding AG.
Відповідно до рішення Вищого господарського суду від 6 вересня 2005р. визнано незаконним п.5.3 Договору про створення і діяльність ЗАТ 'Укртатнафта' в частині оплати фірмами AmRuz Traiding AG (Швейцарія) і SeaGroup International plc. акцій 'Укртатнафти' векселями.
У свою чергу, як відзначив на прес-конференції голова правління НАК 'Нафтогаз України' Олексій Івченко, у разі позитивного рішення суду з питання повернення в держвласність 18% 'Укртатнафти', цей пакет акцій буде виставлено на конкурс, і 'Нафтогаз України' обов'язково братиме участь у ньому. 'Я думаю, що ми їх викупимо. Після того, як 'Нафтогаз Україны' буде мати більше 60% акцій ЗАТ, мі візьмемося серйозно за реконструкцію заводу. Він буде одним із елементів реальної вертикально інтегрованої нафтової компанії' - зазначив Івченко.
ЗАТ 'Укртатнафта' створено в 1994 році відповідно до указів президентів України і Татарстану на базі  одног з найбільших в Україні Кременчуцького НПЗ. Проектна потужність підприємства становить 18.6 млн. тонн переробки нафти на рік.
Уставний фонд товариства складає 740 млн. 638,21 тис. грн., номінал акції - 0,5 грн.
43,054% акцій 'Укртатнафти' належать державі і передано до статутного фонду НАК 'Нафтогаз України', 28% - Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану, 8,6% - компанії 'Татнафта' (Татарстан), 8,336% - компанії AmRuz Traiding AG (Швейцарія), яка, у свою чергу, контролюється 'Татнафтою'. SeaGroup International plc. володіє 9,96% акцій 'Укртатнафти'.



<!-- http://www.telegraf.in.ua/buisiness/2005/09/08/1246.html -->
 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх