Щодо проведення коригування компенсації за невикористані відпустки, – коментар Держпраці

2.06.2019, 13:05 Переглядів: 2 386

Коефіцієнт коригування визначається діленням окладу, який установлено працівникові після підвищення, на оклад, який був у працівника до підвищення

За пунктом 10 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. N 100, в разі підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими колективними договорами (угодами), як у розрахунковому періоді, так в періоді, впродовж якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються для обчислення середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їхнього підвищення.


Коефіцієнт коригування визначається діленням окладу, який установлено працівникові після підвищення, на оклад, який був у працівника до підвищення. Основною умовою для проведення коригування під час нарахування компенсації за невикористанні дні відпустки є підвищення тарифних ставок (окладів) у розрахунковому періоді.


Виходячи з викладеного, якщо підвищення посадових окладів працівників відбулося відповідно до законодавчих актів чи умов колективного договору, виплати, що включаються в розрахунок середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення посадових окладів (тарифних ставок) коригуються на коефіцієнт підвищення посадових окладів.


Згідно з названим пунктом на госпрозрахункових підприємствах коригування заробітної плати провадиться з урахуванням їхніх фінансових можливостей. Тобто ця норма передбачає можливість для госпрозрахункового підприємства в разі скрутного фінансового стану зменшити коефіцієнт коригування.


Якщо коефіцієнт коригування зменшується, слід видати наказ (розпорядження) по підприємству із зазначенням розміру коефіцієнта коригування. Цей наказ (розпорядження) має погоджуватись із профспілковим комітетом підприємства або з іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом.

Автор: За інформацією заступника начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Л. Рогізної
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх