Водії мають право на щорічну додаткову відпустку

23.04.2018, 13:56 Переглядів: 5 709

Водії автотранспортних засобів мають право на щорічну додаткову відпустку без атестації робочого місця


 

За інформацією заступника начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмили Рогізної, окремим категоріям працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або яка виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, надаються щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці. Це обумовлено ст. 8 Закону України «Про відпустки» (від 15.11.1996) згідно зі Списком виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці. Останній затверджено постановою КМУ від 17.11.1997 № 1290.


- Професійна назва робіт «водій автомобіля, у т. ч. спеціального (крім пожежного)» включена до підрозділу «Функціонування автомобільного транспорту» розділу ХV «Транспортні послуги» Списків №1290, - каже Людмила Рогізна.


Право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці має водій автомобіля, у т. ч. спеціального (крім пожежного) вантажністю:
від 1,5 до 3 т — 4 календарних дні;
3 т і більше — 7 календарних днів
(позиція 13 підрозділу «Функціонування автомобільного транспорту» розділу ХV «Транспортні послуги» Списків № 1290).


Отже, якщо автомобіль, на якому працює водій, віднесено до однієї із цих категорій, то водій має право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці відповідної тривалості.


- Додаткову відпустку за особливий характер праці надають працівникам виробництв, цехів, професій і посад, передбачених відповідними розділами Списку №1290, незалежно від того, до якої галузі господарства належать ці виробництва й цехи. Відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу, - пояснює Людмила Рогізна.

(п.1 Порядку застосування Списків виробництв, робіт, цехів, професій і посад, зайнятість працівників в яких дає право на щорічні додаткові відпустки за роботу із шкідливими і важкими умовами праці та за особливий характер праці, затверджений наказом Мінпраці та соціальної політики України від 30.01.1998 № 16)


Для підтвердження права на таку відпустку і встановлення її тривалості проведення атестації робочих місць за умовами праці не вимагається.


До розрахунку часу, що дає право працівнику на додаткову відпустку, зараховують дні, коли він фактично був зайнятий на роботах з особливим характером праці не менше половини тривалості робочого дня, встановленого для працівників цих виробництв, цехів, професій, посад.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх