Працюєте прибиральником? Маєте право на додаткову вiдпустку за особливий характер працi

28.02.2018, 15:29 Переглядів: 3 270

Тривалість додаткової відпустки для прибиральників становить до 4 календарних днів


 

- Право працівників на щорiчну додаткову вiдпустку за особливий характер працi визначається у строгiй вiдповiдностi зi Списком виробництв, робiт, професiй i посад працiвникiв, робота яких пов’язана з пiдвищеним нервово-емоцiйним та iнтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних i геологiчних умовах та умовах пiдвищеного ризику для здоров’я. Це право затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.1997 №1290 (зi змiнами) - пояснює заступник начальника відділу Управління Держпраці у Полтавській області Людмила Рогізна.


Згiдно з роздiлом XXII «Загальнi професiї за всiма галузями господарства» цього Списку правом на додаткові вiдпустки користуються прибиральники службових примiщень, якi зайнятi прибиранням загальних убиралень та санвузлiв. Тривалiсть такої відпустки може бути до 4 календарних днiв, залежно від відпрацьованого часу.


Виконання робiт, що дають право на додаткову відпустку має бути передбачено робочими iнструкцiями вiдповiдних працiвникiв.


- Конкретна тривалiсть щорiчної додаткової вiдпустки за особливий характер працi встановлюється колективним чи трудовим договором залежно вiд часу зайнятостi працiвника в цих умовах (ст.8 Закону України «Про вiдпустки»), - каже Людмила Рогізна.


Вiдповiдно до ст. 9 Закону України «Про вiдпустки» до стажу роботи, що дає право на щорiчнi додатковi вiдпустки за особливий характер працi, зараховуються:


1) час фактичної роботи з особливим характером працi, якщо працiвник зайнятий у цих умовах не менше половини тривалостi робочого дня, встановленої для працiвникiв цього виробництва, цеху, професiї або посади;


2) час щорiчних основної та додаткових вiдпусток за роботу з особливим характером працi;


3) час роботи вагiтних жiнок, переведених на пiдставi медичного висновку на легшу роботу, на якiй вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторiв.


Щорiчна додаткова вiдпустка за особливий характер працi надається пропорцiйно фактично вiдпрацьованому часу. У розрахунок часу, що дає право працiвнику на таку вiдпустку, зараховуються днi, коли вiн фактично був зайнятий на роботах з особливим характером працi не менше половини тривалостi робочого дня, встановленого для працiвникiв цих виробництв, цехiв, професiй, посад. А саме, час коли вiн фактично був зайнятий прибиранням загальних убиралень та санвузлiв не менше половини тривалостi встановленого робочого дня.


Так визначено Порядком застосування зазначеного вище Списку, який затверджений наказом Мiнiстерства працi та соцiальної полiтики України вiд 30.01.1998 р. № 16 та зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 30.01.1998 р. за №58/2498 (зi змiнами, затвердженими наказом Мiнпрацi вiд 04.06.2003 р. № 150 i зареєстрованими у Мiн’юстi 18.06.2003 р. за №496/7817).


Облiк часу, вiдпрацьованого в умовах з особливим характером працi, здiйснюється власником або уповноваженим ним органом. При цьому пiдприємство самостiйно приймає рiшення щодо здiйснення такого облiку.


Прибиральники службових примiщень, якi щоденно працюють на 0,25 ставки, правом на вiдповiдну вiдпустку не користуються.

Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх