Через два роки в Україні скасують майже 13 тисяч радянських ГОСТів

16.12.2015, 16:52 Переглядів: 2 878

Через два роки в Україні скасують майже 13 тисяч радянських ГОСТів

Мінекономрозвитку повідомляє про скасування з відтермінуванням на два роки радянських ГОСТів. Відстрочка необхідна для адаптації українського бізнесу до нових умов.

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України видало укази про скасування більшості радянських ГОСТів вже на початку 2018 року. Дані ГОСТи були розроблені до 1992 року. Їхня кількість становить 12 776. Про це повідомила прес-служба Мінекономрозвитку на офіційному сайті відомства.

 

- Це один з ключових кроків у реформі системи технічного регулювання, який звільняє бізнес від зайвих обмежень у розробці товарів і послуг, стимулює підприємницьку ініціативу і конкуренцію, - зазначається у повідомленні.

 

За словами заступника міністра Мінекономрозвитку, головним завданням такої реформи є перехід від обтяжливої і неефективної системи обов'язкових державних стандартів до європейської моделі технічного регулювання. Досі вона ґрунтувалася на застосуванні технічних регламентів і добровільному використанні стандартів. Тим більше, що у технічних регламентах містяться всі необхідні вимоги щодо безпеки продукції. Однак, на відміну від застарілих ГОСТів, регламенти не висувають вимог щодо конструкції, дизайну виробів та інше. Водночас ті підприємства, для яких використання ГОСТів є важливим або надає певні конкурентні переваги, можуть продовжувати їх застосовувати. Але використання цих стандартів не буде обов'язковим.

 

- Де-юре ГОСТи вже були необов'язкові. Але існував імператив щодо їх застосування, як у текстах самих ГОСТів, так і у численних підзаконних актах. Тому багато підприємств де-факто продовжували застосовувати ГОСТи в обов'язковому порядку. Відтепер зняття цього обов'язку затверджено чітко і однозначно, - коментує ситуацію заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

 

Грунт для даної реформ був підготовлений ще у грудні 2014 року, коли прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що Україна має намір повністю відмовитися від радянської системи стандартизації та перейти на європейські стандарти вже до 2016 року.

 

Верховна Рада України вже15 січня 2015 року ухвалила закон про адаптацію українського законодавства до норм Європейського Союзу у сфері технічних регламентів та оцінки відповідності, згідно якого передбачається об'єднати норми законів "Про підтвердження відповідності", "Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності" і декрету Кабінету міністрів від 10 травня 1993 року № 46-93 "Про стандартизацію і сертифікацію", одночасно визначаючи їх такими, які втратили силу.

Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх