Богдан Лазоренко
Депутат Кременчуцької міської ради, голова фракції ПП «Європейська солідарність»

Небезпечна благодійність, або що не так з укриттям у другій гімназії?

Як депутат Кременчуцької міської ради та член піклувальної ради навчального закладу, вважаю за своїм обов’язком повідомити громадськість про ситуацію, яка нещодавно склалася у гімназії номер 2, після заслуховування обов’язкового звіту директорки Цюпки Ю.Г. за підсумками 2022-2023 н.р.

Додам, що тема облаштування укриттів у закладах загальної середньої освіти в м. Кременчуці стоїть занадто гостро, щоб перетворювати її на інструмент маніпуляції думкою громади та батьківської спільноти. Куди більш ганебними є спроби усім відомих осіб набити власні кишені коштами платників податків, малюючи рахунки зі стелі за ті роботи, які виконуються без ЖОДНИХ дозвільних документів, технічного нагляду та укладених договорів.

На превеликий жаль, наше місто бачило не одну жахливу трагедію, що траплялися на території освітніх закладів, у тому числі і через замовчування існуючих проблем або ж відсутність будь-якої реакції з боку компетентних органів.

Своєю чергою, я аж ніяк не погоджуюсь з тим, що ситуація, де мета виправдовує засоби, є доречною в питанні організації безпеки навчального процесу, де ніщо не має загрожувати життю та здоров’ю дітей.

Далі я просто опублікую оригінальний текст звернення, яке я адресував на департамент освіти м. Кременчука, а також скерував керівнику Кременчуцької окружної прокуратури та начальнику Кременчуцького РУП ГУ НП в Полтавській області.

Проаналізувавши текст мого звернення, у всіх охочих обов’язково виникнуть запитання:

1. Хто ж цей таємничий благодійник?

2. Невже за 1,5 року широкомасштабного вторгнення не можна було розробити проєктно-кошторисну документацію та привести документи до ладу?

3. І чому раптом, коли запахло смаженим, батькам почали розповідати про загрозу закриття школи?


ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ

Шановний Геннадію Федоровичу!


16 червня, під час шостого пленарного засідання позачергової XX сесії Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, Ви як директор департаменту освіти м. Кременчука особисто доповідали інформацію щодо моніторингу стану облаштування найпростіших укриттів у закладах загальної середньої освіти. Так, відповідно до презентації, яку отримали депутати, та з Вашої доповіді стало зрозуміло, що процес облаштування укриття в гімназії №2 знаходиться на етапі виготовлення проєктно-кошторисної документації. Орієнтовною датою завершення розробки відповідної документації зазначається 1.07.2023 р.

Разом з тим, 19.06.2023 р. о 15.00 я, як член піклувальної ради гімназії №2, був особисто присутній у даному закладі загальної середньої освіти під час обов’язкового звіту директора за підсумками 2022-2023 навчальних років. Після заслуховування звіту я мав можливість короткого спілкування з директором, в межах якого поцікавився станом облаштування укриття в школі, оскільки дана тема має неабиякий суспільний резонанс серед громадськості та батьківської спільноти мікрорайону і міста Кременчука. Моє занепокоєння також викликав той факт, що для частини закладів загальної середньої освіти, які знаходяться на території Кременчуцької громади, проєктно-кошторисна документація щодо капітального ремонту укриттів була розроблена ще наприкінці 2022 року, зокрема в грудні. У лютому ж 2023 року належним чином були укладені договори і розпочаті роботи з проведення капітального ремонту з облаштування укриттів. Таким чином, йде мова про можливе затягування організації навчального процесу в очному режимі в гімназії №2 з боку відповідальних осіб на період 2023-2024 н.р.

Після мого запитання про стан готовності укриття поведінка директорки Цюпки Юлії Григорівни видалася мені дивною, адже вона стверджувала, що наразі невідомими їй особами здійснюються підготовчі роботи з демонтажу, які своєю чергою нібито погоджені з представниками департаменту освіти та виконавчого комітету Кременчуцької міської ради. На прохання пройти в напівпідвальне приміщення, яке, очевидно, буде виконувати функцію укриття, пані директор погодилася, запитавши дозволу в сторонніх осіб, що на той момент перебували в приміщенні гімназії №2.

Зі свого боку, стороння особа, фізично заблокувавши прохід, повідомила, що має вказівку не пускати будь-кого в приміщення, де ведуться ремонтні роботи, після чого Цюпка Юлія Григорівна повернулася до свого кабінету.

З огляду на вищевикладене, мною особисто встановлений і зафіксований факт проведення капітальних ремонтних робіт на території приміщення гімназії №2, які, ймовірно, здійснюються попри відсутність проєктно-кошторисної документації та оформлених належним чином договорів з підрядником. У приміщенні та на території школи знаходяться будівельні матеріали, техніка, а також перебувають невстановлені громадяни, які не є працівниками гімназії №2, виконуючи нерегламентовані будівельні роботи. Надалі, в рамках особистого візиту, 20.06.2023 р. звернувшись до заступника департаменту освіти Михайленко Світлани Олександрівни, по факту виявлених раніше обставин, відповідно до повноважень депутата місцевої ради, я провів самостійне обстеження приміщення майбутнього укриття на території гімназії №2. Під час мого візиту було встановлено, що директор гімназії №2 перебуває у відпустці без збереження заробітної плати, а вказані невстановлені особи чинять самовільні дії з майном територіальної громади та незаконно вносять зміни в конструктивні елементи споруди, що, своєю чергою, може призвести до непередбачуваних наслідків та завдання шкоди життю і здоров’ю працівників і вихованців навчального закладу. Додатково повідомляю, що на внутрішньому подвір’ї гімназії №2 мною були виявлені металеві конструкції, які, ймовірно, використовувались для облаштування блок-постів, а зараз перебувають на території школи близько 6 останніх місяців. Зазначу, що як член піклувальної ради я раніше вже звертав увагу директора гімназії №2 на цей факт, однак жодної реакції з її боку, на жаль, не було. Застерігаю, що металеві загородження з гострими шипами також становлять небезпеку для життя та здоров’я працівників та відвідувачів навчального закладу.

Хочу попередити, що невиконання законних вимог депутата місцевої ради, а також перешкоджання його діяльності тягне відповідальність, визначену законом, і є підставою для притягнення винних осіб до відповідальності за ст. 351 Кримінального кодексу України.

З огляду на викладене вище, керуючись ст. 13-15 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», вимагаю:

1. Провести перевірку за фактами, викладеними у зверненні.

2. Надати вичерпну інформацію щодо стану облаштування найпростішого укриття в гімназії №2.

3. Надати для ознайомлення копію договору на виконання робіт, пов’язаних з виготовлення проєктно-кошторисної документації.

4. Належним чином оформлений експертний висновок.

5. Копію договору, укладеного між закладом освіти (гімназія №2) з підрядною організацією (будівельною компанією), яка забезпечує виконання капітального ремонту приміщення укриття.

6. Прошу повідомити, що стало з майном гімназії №2 у вигляді вугільних котлів, які розташовувалися у підвальних приміщеннях, де наразі відбуваються нерегламентовані будівельні роботи. Яким чином відбувалося списання чи ліквідація даних основних засобів, балансоутримувачем яких є гімназія №2?

Довожу до Вашого відома, що бажаю скористатись своїм правом на особисту участь у розгляді свого депутатського звернення та прошу мене сповістити (в телефонному режимі) про час і місце розгляду звернення в порядку і строки, що визначені ч. 4 ст. 13 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Також вважаю за потрібне повідомити Вас, що встановлені й викладені мною факти містять ознаки кримінального правопорушення, про що за результатами розгляду звернення будуть повідомлені правоохоронні органи.

З повагою, депутат Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Богдан ЛАЗОРЕНКО

Стань блогером

Якщо Ви хочете вести свій блог на сайті Кременчуцький ТелеграфЪ, напишіть, будь ласка, листа на адресу:

rv.telegraf@gmail.com


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх