27 мільйонів — на «Міський сад»

19.09.2012, 11:55 Переглядів: 5 159

27 мільйонів — на «Міський сад»«ТелеграфЪ» ознайомився з ескізним проектом парку-пам’ятки часів Катерини ІІ

Замість клубу залізничників - тренажерний зал і майданчик для дітей. Проектанти обіцяють, що зелена зона не зменшиться, а споруди розмістять лише на місці існуючих та за межами парку (на території колишнього ШРБУ). 

 

Ескізний проект комплексної реконструкції парку «Міський сад» виконав державний проектний інститут «Міськ­будпроект» (м. Полтава). Розробники зазначають, що ставили за мету поєднати сучасність з минулим 300-річної пам‘ятки природи. Для цього опрацювали історичні матеріали та ряд архівних джерел, у тому числі дореволюційні карти Кременчука 1840, 1901 та 1912 років.

 

В управлінні капітального будівництва, яке є замовником проекту, «Телеграфу» надали можливість ознайомитися з документом.

 

Із історії

Перші сторінки ескізного проекту присвячені минулому, яке відшукали в документах. Ще у ХVIII сторіччі на місці «Міського саду» був природний ліс – діброва зі столітніми дубами, дикими грушами. Згодом вона стала власністю князя Потьомкіна та отримала назву «Княжий сад». До приїзду Катерини в 1787 році Потьомкін перетворив ліс на парк – з дерев‘яним палацем, оранжереями, наповненими трояндами, лаврами і навіть цитрусовими. Також зробили ставок із острівцем та альтанкою, до яких вів місток. Парк був виконаний у англійському ландшафтному стилі. Архітекторами проекту стали російський зодчий Іван Старов та англійський парковий будівничий Вільям Гульд. Щоправда, через рік після приїзду Катерини палац згорів, а парк зазнав занепаду. Вікові дуби почали вирубати для корабельних потреб.

 

У першій половині ХІХ сторіччя парк отримав статус міського саду. За проектом архітектора Амбросімова звели головні ворота, які зберігалися до 60-х років ХХ сторіччя. Були також кавовий будиночок, господарські споруди.

 

Що хочуть відтворити

Повністю відновити парк таким, як він був – неможливо, роблять висновок розробники проекту. Причинами вони називають «майже катастрофічне» зменшення території, знищення системи струмків і річечок та недостатність історичних відомостей стосовно планування. Цікаво, що площа парку на початок ХХ сторіччя була у чотири (!) рази більшою, ніж нині.

 

Однак проект пропонує відтворити елементи епохи міського саду:

  • головні ворота за проектом архітектора Амбросімова;
  • фонтан у центрі «Міського саду» за авторськими малюнками архітектора Старова;
  • місток на острівець, що розміститься посеред озера – за фотографією;
  • острів на ставку з альтанкою за аналогічними проектами (зокрема, за основу взяли ескіз з дендропарку Софіївки);
  • на місці клубу залізничників – спортивна споруда, при цьому збережуть фасад будівлі; сама ж її площа стане меншою, за рахунок звільненого місця зведуть дитячий майданчик;
  • дерев‘яний курзал (літній павільйон відпочинку);
  • ліхтарі освітлення та лави під старовину (за архівними матеріалами).

Розробники проекту наголошують, що планували концепцію розміщення споруд лише на місці тих, що існували раніше, без розширення площі забудови, з метою збереження озеленення. У той же час спортивні будівлі розмістяться поряд із парком – тобто на колишній території шляхового ремонтно-будівельного управління (ШРБУ).

 

За задумом проектувальників, головна вісь парку проходитиме через центральну алею: вхід, майданчик із фонтаном та напрямок до стадіону. Для наближення до вигляду колишнього парку пропонується використати ландшафтні елементи: альпійські гірки, квітники, газони, кам‘яні струмки, паркові скульптури.

 

Саджати екзотичні породи дерев автори проекту вважають за недоцільне, пояснюючи це тим, що «Міський сад» – парк громадського користування, а відтак збереження екзотів стане проблематичним. Покрити доріжки планують тротуарною плиткою під цеглу та гравієм. У парку передбачений і кам'яний місток через штучний потічок із квітучими рослинами.

 

Розчищення озера коштуватиме місту понад 7 млн грн

Першим етапом, який передбачається здійснити цього року, є розчищення озера, що в народі називають Гарячкою. Розробили окремий проект, ціна питання складає 7 млн 253,5 тис грн – така сума фігурує у зведеному кошторисі. Це разом із експертизою, авторським наглядом розробника за проектом та адміністративними витратами.

 

Чому починають саме із озера? Володимир Зибін, помічник директора управління капітального будівництва, пояснює це тим, що дані роботи найбільш «брудні»: потрібно вивезти частину грунту, зробити впорядкування. Одночасно насиплють острівець, на який піде близько 2 кубометрів грунту. Саме озеро на час розчищення спустять через зливову каналізацію. Берег укріплять габіонними конструкціями (тобто сітками, набитими каменем). Залізні сітки, до речі, вже завезли. Потім зроблять підпірну стінку. За проектом, глибина водойми в найнижчій точці складе не 4 м, як повідомлялося раніше, а 2,5 м.

 

Озеро об'єднають із парком за допомогою містка шириною 1,6 м, але це вже наступний етап реконструкції. По всьому периметру Гарячки влаштують набережну у вигляді пішохідної доріжки.

 

 

 

«Міський сад» у цифрах

7,9 га – нинішня площа парку

1,8 га – площа озера в «Міському саду»

2045 м2 – загальна площа забудови, яка планується на місці існуючих споруд

Площа озеленення чомусь не визначена.

27 млн 472 грн. В УКБ зазначають, що можуть залучатися і кошти приватних інвесторів. Розрахунок, зроблений за цінами 2008 року, на той час реконструкція ставка оцінювалася в 4,5 млн грн. Крім цього, найбільші витрати передбачені на мостіння - 7,4 млн грн; реконструкцію колишнього клубу залізничників - понад 1 млн грн, зовнішні мережі освітлення, електропостачання - 1,4 млн грн. (З повним кошторисом можна ознайомитися на нашому сайті telegraf.in.ua). 

3 роки щонайменше знадобиться на реконструкцію об‘єкту, і це за умови належного фінансування, а починатимуть цьогоріч – із розчищення озера, посеред якого насиплють штучний острів.

 

 

 

Схема «Міського саду»

1. Головний фасад

2. Вхід №1

3. Вхід №2

4. Тенісний корт

5. Насосна

6. Курзал

7. Альпійська гірка

8. Фонтан

9. Питний фонтанчик

10. Баскетбольний майданчик

11. Дитячий майданчик з рослинним лабіринтом

12. Тренажерний зал із пунктом прокату та громадським туалетом

13. Трансформаторна

14. Міст до острова

15. Острів

16. Альтанка

17. Місток

18. Сухий кам'яний місток

19. Шовковиця старша 100 років

20. Квітники

21. Квітучі чагарники

22. Паркові троянди

23. Ліани

24. Паркові скульптури

 

За межами ділянки 

(на території колишнього ШРБУ)

25. Дитячий міні-басейн (2 поверхи)

26. Комплексна спортивна споруда

27. Стадіон

28. Автостоянка

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх