Свято Водохрещі у Кременчуці

20.01.2010, 22:25 Переглядів: 2 983
Кременчужани вірять у цілющі властивості води.
Єпископ Кременчуцький та Лубенський Тихон освячує воду
Фото: Дмитрий Бабец

19 січня усі православні відзначають Водохреще – останнє із зимових свят, яке завершує Святки. Десятиградусний хрещенський мороз, та ще й з вітром, не завадив віруючим кременчужанам святкувати.

Православні зібралися біля річкового вокзалу, де об 11 годині люди молилися і святили воду. Божественну літургію та обряд освячення води провів Єпископ Кременчуцький та Лубенський Тихон.     

Дехто зі сміливців навіть купався у Дніпрі, коли його посвятили. А більшість набирала воду, щоб окропити свої оселі, вживати її й оздоровлюватися. Кременчужани вірять у цілющі властивості хрещенської води.

– Я і мої близькі щоденно вживаємо по ковточку свяченої води. Якщо вживати її з молитвою та вірою, то це дійсно допомагає, – розповідає кременчужанка Лідія. – Мої рідні дуже хворі. Але коли п’ють цю воду, то навіть відмовляються від таблеток.
Кременчужанин Ігор каже, що зцілився сам – завдяки хрещенській воді:

– Я знаю, що у води є цілюща і животворна сила. Кожного ранку п‘ю свячену воду натщесерце і переконався у її властивостях на собі. Мені були приписані ліки, котрі я мав приймати все життя. Та вже три роки я вживаю свячену воду, ліків не приймаю і добре почуваюся.

Якісну питну воду надали компанія «Ізумруд» та благодійний фонд «Джерело Дніпра» – зі щирими побажаннями кременчужанам міцного здоров‘я та благополуччя
Фото: Дмитрий Бабец

Цілющу свячену воду можна було набрати прямо з бочки – до річкового вокзалу доправили (з артезіанської свердловини Майбородівського родовища) дві цистерни питної води «Ізумруд», яку вже полюбили кременчужани. Це був подарунок усім віруючим до Водохрещі від Всеукраїнського благодійного фонду «Джерело Дніпра». Почесний Президент Фонду Володимир Матицин постійно допомагає церквам. А доставляти якісну питну воду  на це велике християнське свято –  вже стало традицією, яка підтримується сьомий рік поспіль.

Владика Тихон хоче відродити традицію хрещенських купань

Єпископ Кременчуцький та Лубенський Тихон розповів, що у своєму житті зустрічав багато прикладів зцілення завдяки хрещенській воді.

– Колись у мого товариша піднялася висока температура – до 39 градусів. На Водохреще він випив склянку холодної води – і температура спала, він одужав.

Владика підкреслив, що цілюща сила хрещенської води не вимірюється її кількістю. Кожна її крапля несе у собі особливу енергетику, силу  та Божу благодать. Церква рекомендує вживати ковток води щоранку натщесерце, так робить і сам владика Тихон. Він також наголосив, що хоче відродити у Кременчуці традицію хрещенських купань, а для цього облаштувати спеціальне місце. До речі, владика Тихон сам купався на Водохреще (навіть у 27-градусний мороз) і підтримував цю традицію у містечку Рубіжне, звідки прибув до нас.

– Спочатку купалося десь 70 чоловік, потім усе більше, до тисячі. І діти купалися. І ніхто не захворів. Це почати страшно, а коли вже зайдеш у воду, почуваєшся добре.  У Рубіжному було спеціально обладнане місце, кабінки для переодягання. Треба подумати, як зробити це і в Кременчуці, – говорить владика Тихон.



 
Автор: editor
Теги: мороз
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх