Крок січових стрільців запровадив Президент Ющенко

17.12.2009, 11:14 Переглядів: 3 455
Батальйон Почесної варти Міністерства оборони України вчиться рухатись кроком січових стрільців. Та готується застосовувати його під час урочистих подій...

Кілька місяців тому до редакції завітав старий знайомий «Телеграфа», офіцер української армії. За традицією, розповів десяток свіжих армійських анекдотів. А наостанок повідомив, що міністерський батальйон Почесної варти, який базується у Києві, посилено тренується – вчиться ходити загадковим «кроком січових стрільців». І крок цей настільки загадковий, що навіть не прописаний Стройовим статутом Збройних сил України. Зате від нього менше здригається українська земля, бо офіцерські батальйони не так сильно об неї гупають – а, значить, крок екологічно грамотний. До того ж, його введення ініціював сам Президент – він же Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України.

Ми невесело посміялися, що тепер до свого розвалу українська армія крокуватиме ексклюзивним екологічним кроком. Але офіцерським байкам не дуже повірили. Ну справді, який ще «екологічно чистий» січовий крок? Стройовим статутом затверджені два типи армійського кроку – стройовий та похідний. А хода січових стрільців – це вже формат костюмованої історичної драми.
Час показав, що ми бездарно помилялися. Не дооцінили, так би мовити, креативне мислення українських політиків. Крок січових стрільців таки існує! Більше того, батальйон Почесної варти Міністерства оборони України насправді вчиться рухатись саме кроком січових стрільців. Та готується застосовувати його під час урочистих подій та на церемоніях з невеликим темпом. І запровадив крок дійсно Президент України та Верховний Головнокомандувач пан Ющенко. Про все це ми прочитали у головній газеті Міністерства оборони – «Народній армії» («Ознака Почесної варти – «Крок Січових стрільців»).

Тут нам стало страшенно цікаво, що ж це за крок такий? Про це «ТелеграфЪ» запитав начальника Кременчуцького військового ліцею підполковника Полякова – де ж, як не в ліцеї мають знати такі тонкощі? Почувши наше запитання, підполковник певний час напружено мовчав. Потім стримано відповів:

– Як начальник військового ліцею, я, на жаль, вперше чую про «крок січових стрільців» у сучасній українській армії. Не можу вам пояснити, чим він відрізняється від затвердженого Статутом стройового кроку. Наш ліцей не отримував офіційних розпоряджень щодо навчання кадетів саме такому кроку. Стройовим Статутом він також, наскільки я знаю, не затверджений. Хочу нагадати, що за Статутом, в армії застосовується похідний крок (на марші) та стройовий – під час урочистих церемоній та парадів.

«ТелеграфЪ» розпитував про крок січових стрільців ще кількох кадрових офіцерів. І жоден не спромігся пояснити, що ж то за диво таке історичне? Тож щойно ми дізнаємось, що це за крок, та куди ним піде українська армія, одразу вам розповімо.

Армійські приколи

«Солдатська служба – 1 рік!» – такий білборд прикрашає Кременчук. Кременчуцькі офіцери розповіли «Телеграфу», що текст на білборді суперечить військовому Статуту. За Статутом, служба призовників в українському війську називається «строковою службою». А «солдатська служба» – 25 років «от звонка до звонка» – мала місце в імперській Росії. І називалася в народі «солдаччиною». Саме її люто лаяв поет Шевченко.

Все-таки, які ледащо усі ці політологи та іміджмейкери! Їм платять страшенні гроші за те, щоб показали свого кандидата у президенти у найліпшому вигляді. А вони гроші беруть, і пишуть таку недобросовісну маячню! Та ще про кого? Про кандидата Ющенка, який чи не єдиний серед українського політикуму щиро шанує та вивчає українську історію. Типу, ганьба, панове.

Кадети Кременчуцького військового ліцею радо продемонстрували «Телеграфу» стройовий крок.

 А це – історичне фото. Фрагмент параду Січових стрільців 1918 року.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх