Циля ледь не померла під час пологів

11.05.2007, 15:05 Переглядів: 9 140
Перейми у німецької вівчарки Цилі почалися вночі. Собака дуже мучилася і ніяк не могла народити. Господарі вівчарки не на жарт злякалися за житття своєї улюблениці. Та всі відомі господарям телефони ветеринарів мовчали….
Німецьку вівчарку Цилю та її шістьох цуценят чудом вдалося врятувати. «Минулого разу у неї було одинадцять цуценят, і всіх Циля народила сама, без допомоги, – розповідає господар вівчарки дядя Володя. – Цього разу цуценят у два рази менше, але вони далися

Близько третьої години ночі Ларису розбудила сусідка. Тьотя Люда попросилася до Лариси подзвонити – в її оселі телефону немає, а обставини не залишали часу на  дотримання правил пристойності. У сусідської вічварки Цилі почалися перейми, але раптом щось пішло не так, і господарі собаки тьотя Люда та дядя Володя дуже злякалися за свою улюбленицю.
– Тьотя Люда принесла номери телефонів двох ветеринарів, – пригадує Лариса. – Із них ми і почали. Та слухавку ніхто не брав… У мене самої дві собаки та два коти, тому я завжди про всяк випадок маю під рукою номер «швидкої ветеринарної допомоги», але там нам теж не пощастило. У нас залишилася єдина надія – мобільний ще одного ветеринара. Та лікар просто раз у раз відбивав наш дзвінок…

«Ви що, з глузду з’їхали?»
А вівчарці Цилі тим часом ставало все гірше.
– Цилі було зовсім зле, – розповідає Лариса. – Собака буквально на стінку дерлася, а ми нічого не могли вдіяти.
У розпачі Лариса набрала номер «швидкої» – звичайної, «людської». У відповідь на розповідь про Цилю вона почула від чергової:
– Дівчино, ви що, з’їхали з глузду? –  І короткі гудки у слухавці.
– Я не здалася і зателефонувала ще раз, – продовжує Лариса. – Благаю: «Вислухайте мене, тут собака помирає. Допоможіть або просто порадьте, куди можна ще звернутися». Я сподівалася на підтримку, очікувала на людське ставлення. Але марно. У відповідь я почула тільки: «Божевільна якась»…

Цей «вовкодав» – Цилина подружка. Її звати Міртою. Вона улюблениця тьоті Люди, тому їй дозволено спати на хазяйській постилі. Саме через це Мірта вважає, що в неї більше прав на дядю Володю, ніж у вівчарки. Мірта дещо ревнує до Цилі. «Вони не можуть мене

Світ не без таксі
Щодалі сусідка тьотя Люда все глибше впадала у відчай – Циля помирає, а нікому до цього немає діла. Аж Лариса вирішила спробувати ще один варіант.
– Я набрала перший ліпший телефон таксі, який спав мені на думку. Пояснила ситуацію диспетчеру. Кажу, мовляв, дівчино, ваші таксисти народ такий – скрізь їздить, усе бачить... допоможіть. І дівчина пригадала про один цілодобовий ветеринарний кабінет. Це вселило у нас надію. Ніби промінець світла у темряві з’явився.
За номером телефону, який порадила диспетчер таксі, Лариса нарешті додзвонилася до лікаря. Дядя Володя негайно відвіз до нього Цилю, лікар зробив їй два уколи, ще два дав господарям вівчарки із собою, щоб допомогти собаці вдома.
– Годині о п’ятій ранку ми разом з Цилею та дядею Володею повернулися додому від лікаря, а вже о шостій у Цилі народилося перше цуценя, – посміхається Лариса. – Тепер у Цилі шість малят – два хлопчики і чотири дівчинки. Всі живі-здорові. А тій дівчині-диспетчеру я подзвонила ще раз і подякувала за допомогу. Не кожен день такі люди зустрічаються…

Найбільше Цилине цуценя важить усього 650 грамів.

Аристократка Циля
Німецька вівчарка Циля, мама шістьох цуценят, – собака непересічна. Вона аристократка за походженням, охоронець за місцем роботи та чуйна матуся за покликанням.
Якось дядя Володя зі своєю жінкою Людмилою надумали завести собаку. Дядя Володя одразу вирішив, що це має бути тільки вівчарка. Адже подружжя мешкає у приватному секторі, тож їхній оселі потрібен надійний охоронець, а господарям – друг. Дядя Володя відправивися у клуб і обрав собі цуценя із багатим родоводом, яке гордо нарекли Циля Флеш оф Стар – у перекладі з англійської «Спалах Зірки». Родовід Цилі виявився таким же благородним і аристократичним, як і її ім’я. Цилин іменитий татусь та не менш іменитий дідусь – чемпіони Європи та України. Тому, коли «дівчинці» прийшов час «одружуватись», дядя Володя обрав їй у супутники гідного «чоловіка» – батько Цилиних цуценят теж собака не простий. Та й сама Циля – дама поважна. У свої два з половиною роки вона вже має три чесно заслужені медалі.
Зараз Циля перебуває у «декретній відпустці», тому дядя Володя ходить на роботу сам. Він працює охоронцем у Будинку торгівлі, і раніше на нічні чергування Циля ходила разом з ним. Тепер доведеться зачекати, доки Циля буде знову «в строю». Поки що вона старанно виконує обов’язки мами.
– Ми кажемо Цилі: «Йди, погуляй собі, відпочинь», – ласкаво дивиться на вівчарку дядя Володя. – А вона – ну, ніяк. Щойно одне з цуценяток заплаче, вона бігом кидається його втішати. Навіть у туалет її не виженеш – така вона у нас відповідальна.

Коментар фахівця: «Я таких екстрених пологів по 25 на місяць приймаю»
Тієї бурхливої ночі дівчина-диспетчер дала Ларисі телефон ветеринара Антона Суботіна. Він працює цілодобово, і в допомозі не відмовив. Пан Суботін каже, що за родом своєї діяльності йому часто доводиться стикатися з подібними випадками.
– Як треба готуватися до пологів собаки, щоб вони не застали господарів зненацька, як це було у випадку з Цилею?
– По-перше, собаці потрібно давати вітаміни. Я маю на увазі не ті вітаміни, які призначаються для росту та розвитку – їх можна купити у вільному продажу. Йдеться про специфічні препарати, які покращують живлення плодів та укріплюють організм собаки. Такі вітаміни покращують пологову діяльність, і тоді не потрібно вдаватися до гормональних ін’єкцій.

Якщо у вагітної собаки значно знизилася температура тіла – значить, за кілька днів вона народжуватиме

По-друге, хазяїн має точно знати строки вагітності собаки, щоб можна було вжити заходів для покращення її пологової діяльності. Точні строки дають повнішу інформацію для лікаря. Тоді він може зробити стимуляцію пологів не в таких екстрених умовах, як це було з Цилею. Лікар може спланувати пологи так, що собака народжуватиме вдень. І не доведеться терміново шукати спеціаліста, а пологи у собаки прийматиме той фахівець, якого хочуть бачити клієнти. Не всі ж працюють цілодобово. Ось я, наприклад, працюю 24 години на добу, але вночі не завжди можу виїхати на виклик. Як правило, після 20 години я виїжджаю до клієнта додому, якщо у нас є попередня домовленість. Якби Цилини пологи були запланованими зарані, я б виїхав і допоміг у спокійних умовах. А так її довелося везти до мене уночі. А собаці було б однаково – народжувати о дев’ятій вечора чи о другій ночі.
– Тобто, лікар може перенести пологи на зручний і йому, і господарям час?
– Так, можна провести ряд процедур, щоб собака народжувала вдень. Якщо навіть вони не дадуть позитивного результату, то собаці, знову ж таки, доведеться робити операцію, а це може здійснити тільки спеціаліст. І ще одне. Є одна дуже специфічна прикмета. Дізнатися про те, що собака збирається народжувати, можна за температурою її тіла. Як правило, за декілька днів до пологів вона у собаки значно знижується.
– А що робити, якщо пологи не вдалося влаштувати заздалегідь?
– Під рукою треба про всяк випадок мати телефон лікаря, з яким, знову ж таки, краще домовитися зарані. Я вважаю, що до цього питання необхідно підходити з точки зору зручності для лікаря. Врешті - решт, це він рятуватиме ваш собаку, та й ви самі будете нервувати, якщо щось раптом піде не так. Найголовніше, я повторюю, знати строки вагітності і регулярно показувати вагітну собаку ветеринару. Тоді лікар зможе сміливо використовувати той чи інший засіб лікування.
– Як можна забезпечити комфорт собаці при пологах?
– Це дуже індивідуально. Деякі собаки народжують так просто, що навіть і не помічають, як це відбувається. З вівчарками, як Циля, як правило, так і відбувається. Їм дуже рідко доводиться допомагати. Собаці можна облаштувати зручне місце для пологів. В ідеалі це має бути затемнене місце. Якщо говорити про невелику собаку, то для неї підійде великий ящик, накритий чимось зверху, якщо у нього немає даху.
– Часто вам доводиться приймати такі термінові нічні пологи?
– Доволі часто. На місяць, якщо рахувати разом із кішками, їх буває близько 25.



 
Автор: editor
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх