Як у парламенті хотіли розширити межі Комсомольська

8.11.2010, 11:51 Переглядів: 4 690
Рішення з цього питання поки відкладено, бо його прийняття на думку деяких народних обранців може призвести до виникнення умов для техногенних катастроф на території міста Комсомольська.

СТЕНОГРАМА ЗАСІДАННЯ ВЕРХОВНОЇ РАДИ.

4 листопада Верховна Рада розглянула проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Комсомольськ Полтавської області. «ТелеграфЪ» оприлюднює стенограму засідання парламенту під час розгляду цього питання.

ГОЛОВУЮЧИЙ В.М. ЛИТВИН.

Шановні колеги, нам потрібно розглянути проект Постанови про зміну і встановлення меж міста Комсомольськ Полтавської області. Я прошу, давайте розглянемо це питання за скороченою процедурою. Прошу проголосувати. (7312, номер законопроєкту)

13:12:49

За-206

Рішення прийнято.

Доповідач – заступник голови Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування Сінченко Віктор Миколайович.

СІНЧЕНКО В.М.
Шановний Володимир Михайлович, шановні народні депутати! Полтавська обласна рада звернулася до Верховної Ради України з поданням про зміну і встановлення меж міста Комсомольска. Інформую вас, що територія міста була встановлена Указом Президії Верховної Ради Української РСР ще у 1987 році і становить 7 тисяч 725 гектарів. З них 5 тисяч 667 гектарів – території міста або 73 відсотки займають Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат та його два родовища залізистих кварцитів. 
Проектом зміни меж міста Комсомольська, який розроблений державним підприємством „Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою”, передбачено передати у межі міста 3 тисячі 371 гектарів приміської зони Комсомольської міської ради, які не відносяться до прилеглих сільських рад і не входять до складу Кременчуцького району. На вказаній території вже фактично розміщені підприємства, установи, організації, і лише 600 гектарів складають землі запасу. 
Таким чином площа території міста Комсомольська після внесення відповідних змін згідно проекту становитиме 11 тисяч 96 гектарів. Питання про зміну меж міста Комсомольська Полтавської області погоджено відповідно до чинного законодавства і розглянуто та схвалено Комсомольською міською радою, п’ятьма сільськими радами Кременчуцького району, Дмитрівською сільською радою, яка входить до складу Комсомольської міськради, Полтавськими обласними радою та держадміністрацією обласною, обласними підрозділами центральних органів виконавчої влади. 
Позитивний висновок надало і в службовій записці наше управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування. 

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин висловився за підтримку зазначеного питання за наявності висновку Полтавської обласної ради та доопрацювання проекту землеустрою щодо змін меж.
 І такі погоджені рішення Полтавської обласної ради є, але не отримано погодження „Черкаситрансгаз” та управління ……… нафтопроводу. 
Юрій Богданович Ключковський, будь ласка. Окрема думка, треба послухати. Уважно прошу поставитись.
 
13:16:03
КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б.
Ви послухайте мене, колеги, тому що я не жартую з тим, що ми зробили на комітеті. 
Отже, я не можу погодитись з рішенням комітету від 20 жовтня. Як випливає із супровідних документів, поданих на комітет, до складу земель, які пропонується включити до меж міста Комсомольська, тобто до меж забудови міста, входять землі охоронних зон, магістрального нафтопроводу „Кременчук-Херсон” та магістральних газопроводів Державної корпорації „Укртрансгаз” і їх газорозподільчі станції. 
Відповідно до абзацу дев’ятого статті 1 Закону України „Про трубопровідний транспорт” охоронна зона - це землі вздовж магістральних та промислових трубопроводів, які забезпечують нормальні умови їх експлуатації, ушкодженню запобігає і так далі. Розмір цих охоронних зон встановлено Постановою Кабміну 2002 року номером 1747. Відповідно до цієї постанови на цих зонах заборонено споруджувати житлові на інші будинки, будувати гаражі та автостоянки, садові та дачно-садові споруди, автомобільні дороги, будувати огорожі і навіть розміщувати пересувні і стаціонарні пасіки.
Однак, як випливає з пояснювальної записки до проекту постанови, землі, які включаються до меж міста, планується використати під розміщення нових підприємств, будівництво житла та інженерних комунікацій. З усних пояснень на комітеті випливає, що там ще і планується розміщення садово-городніх кооперативів, що заборонено сьогодні законом. 
На необхідність врахування вимог Закону щодо охоронних зон вказується зокрема і у висновку Полтавської обласної державної адміністрації і в рішенні Комітету з питань аграрної політики нашої Верховної Ради. Однак жодних документів, які підтверджують, що ці зауваження взяті до уваги, в розпорядженні комітету на сьогоднішній день немає.
Тому я вважаю, що проект Постанови Верховної Ради про зміну меж міста Комсомольська не відповідає вимогам законодавства, а його прийняття може призвести до виникнення …

 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. 
 
КЛЮЧКОВСЬКИЙ Ю.Б. …може призвести до виникнення умов для техногенних катастроф на території міста Комсомольська. Водночас я хотів би підкреслити, вже з процедурної точки зору, що на момент розгляду цього питання, жодної постанови, проекту постанови, зареєстровано у Верховній Раді не було. Тому фактично проект постанови комітетом не розглядався, розглядалися матеріали до справи. 
Тому я вважаю, що у зв’язку з порушенням регламенту це питання теж має бути зняте з розгляду сьогодні.
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Адам Іванович Мартинюк.
 
13:19:02
МАРТИНЮК А.І.
Шановні колеги, ми не один раз розглядаємо питання про розширення меж міст. З одного боку тих хто намагається вирішити це питання можна зрозуміти, міста розростаються, але є тут проблеми, які я просив би, щоб профільний комітет дуже і дуже уважно підходив. Бо за рахунок земель сільгосппризначення, за рахунок земель сільських рад забирається в місто з однією метою, роздати ці землі під забудови і заробити на цьому хороші кошти. Я хотів би щоб не забували, що ті жителі сіл, які стають жителями міста, одразу втрачають цілий ряд соціальних пільг, які їм надаються як жителям населених сільських пунктів, тобто вчителі, лікарі і так далі, і тому подібне. І найголовніше дійсно те, на що звернув колега Ключковський нашу увагу, не можна цього робити.
Тому я пропоную, давайте нехай ще раз профільний комітет розгляне це питання і ми до його розгляду повернемось. Бо не можна таким поспіхом робити те, що одразу видно чим це шито – білими нитками.

 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги, у зв’язку з тим, що йдеться, одну хвилинку, не лише про розширення земельних ділянок, а йдеться про те, що ці розширені межі ділянки входять на територію „Черкаситранзитгаз”, „Укртранснафта”, що може мати непередбачені наслідки, якщо не будуть дотримані всі правила, які визначені для зберігання і недопущення розміщення об’єктів над такими об’єктами, як труба газова і труба нафтова. І враховуючи ці зауваження, про які говорив Юрій Ключковський і про те, що говорив Адам Іванович Мартинюк, давайте відкладемо на наступний тиждень, попросимо комітет розглянути… Вікторе …., я бачу.
 
ГОЛОС ІЗ ЗАЛУ. (Не чути)
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! У мене прохання про те, щоб ще раз розглянути це питання на комітеті, і ми тоді повернемося до його розгляду. Нам треба рішення прийняти чи не прийняти взагалі? Будь ласка. Є якісь…
Будь ласка, Михайло Чечетов.
 
13:21:32
ЧЕЧЕТОВ М.В.
Уважаемый Владимир Михайлович! Вот мы примерно рассуждаем сейчас так: вот нужно продать кухонный нож или нет. Говорят, нельзя, потому что он зарежет этим кухонным ножом. Вот точно логика такая. Можно продать ружье? Нет. Говорит, нельзя. Потому что он будет не куропаток стрелять, а людей будет стрелять. 
Но причем это? Где и какая разница, где этот газопровод идет – по территории села или по территории города? Вот когда что-то будут делать, вот тогда надо наказывать. А сейчас при чем тут, мы решаем… А так же можно до абсурда дойти. 

 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Шановні колеги! Ну, будь ласка, будь ласка. 
Я зараз поставлю на голосування дві пропозиції. Перша. У зв’язку, щоб контраверсійний підхід, перше, щоб зараз розглянути на предмет прийняття рішення. І друга пропозиція, якщо не проходить перша, відтермінувати на один тиждень для того, щоб довивчати це питання. 
Будь ласка, Віктор Миколайович.
 
13:22:31
СІНЧЕНКО В.М.
Шановний Володимире Михайловичу! Шановні народні депутати! При обговоренні висновку вказаного комітету та матеріалів у нафтопровідному управлінні і управлінні магістральних газопроводів комітет врахував, що генеральний план міста Комсомольська та проект землеустрою передбачають включення транспортного коридору магістралю нафтопроводу «Кременчук-Херсон», магістральний газопровод «ДК Укртрансгаз» та газорозпридільних станцій з їх охоронними зонами і визначення особливого режиму їх використання, а також включення навколишніх земель, що входять до Комсомольської міської ради. 
Згідно будівельних норм та правил від 1985 року та на які посилаються задані управління, зони розповсюджуються на проектування нових та реконструювання магістральних трубопроводів.
Магістральний нафтопровід було введено в експлуатацію ще в 1971 році. Магістральні газопроводи почали використовуватись з 1976 року, навколо трубопроводів, згідно державних норм та правил, були розміщені транспортні коридори шириною 150-200 метрів, охоронні зони і в них ніколи не розміщувалися житлові та господарські об’єкти, заборонені законодавством. Зазначені об’єкти проходили по території Комсомольської міської ради і перебували під юрисдикцією цієї міської ради понад 40 років.
Біля та за межами транспортних коридорів охоронних зон були розміщені садівничі товариства, були вже! Земля під які була надана згідно рішення Полтавського облвиконкому за номером 219 від 15 серпня 1988 року та рішення Комсомольської міської ради за номером 474 від 29 грудня 1988 року. 
Цей проект пройшов комплексну містобудівну експертизу. Можливість включення…
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Завершуйте, будь ласка. 
 
СІНЧЕНКО В.М. …погоджено науково-технічною радою Головного управління Держкомзему в Полтавські області.
 
ГОЛОВУЮЧИЙ. Дякую. Шановні колеги, матеріали в нас всі ці є, вони роздані народним депутатам. Що, будемо колективну читку організовувати?  
Дві пропозиції, шановні колеги. Перша пропозиція, це рішення комітету про те, щоб ми зараз розглянули проект відповідної постанови про розширення меж міста Комсомольська.
І друга пропозиція, у зв’язку окремою думкою заступника голови комітету щодо необхідності вивчення цього питання для того, щоб наші рішення не суперечили закону і рішенням Кабміну, відтермінувати на наступний пленарний тиждень. У такій послідовності я поставлю на голосування, все інше, це буде аргументація позицій „за”, чи „проти” того чи іншого підходу.
Тому я ставлю на голосування пропозицію про схвалення проекту Постанови Верховної… Хто за те, щоб розглянути зараз питання про прийняття проекту постанови про зміну і встановлення меж міста Комсомольськ Полтавської області.
 
13:26:02
За-171
Я ставлю на голосування другу пропозицію – про відкладення розгляду проекту постанови на наступний пленарний тиждень. Реєстраційний номер 7312. Прошу голосувати.
 
13:26:29
За-256
Рішення прийнято.





 
Автор: bulashev
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх