Про мавпочку Офелію та макаку Вована

18.09.2010, 09:25 Переглядів: 8 724
До Кременчука завезли карликових мавп.
Найвдячніші відвідувачі виставки, звичайно ж, діти. Вони, наче заворожені, роздивляються маленьких мавп.
Фото: Дмитрий Бабец

Перший поверх міського Палацу культури окупували батьки разом із малечею. Маленькі відвідувачі немов прилипли до скла і захоплено роздивляються маленьких мавп.

– Мам, дивись туди! Дивись, яка смішна! – малий притискається до скла, проте мавпа не виказує цікавості до відвідувача. Вона ліниво повертається до нього задом і прямує углиб клітки.Мавп на виставці понад десяток. Кожна із них – із власним характером. Бурий капуцин запхав до рота хвоста та жує його, час від часу перевертаючись на палиці.

Інша мавпочка замислено чухає собі потилицю. Її сусідка гасає по клітці, наче скажена, розкачується на ціпку, стрибає прямо на скло, ніби хоче його вибити. У якусь мить стає навіть моторошно, так вона метушиться по клітці. Поруч мавпа, навпаки, сидить майже нерухомо і дуже сумними очима дивиться на відвідувачів. Ще одна мавпочка, почухавши зад, звідти щось дістає і розмазує по склу.

Ще одна просто притулилась до скла долонями, на яких видні рисочки, такі ж самі, як і в людини. – Мавпочки найбільш рухливі. Вони постійно щось роблять, – розповідають організатори виставки. – А капуцинів називають плаксами, бо у них з очей виділяється речовина, здається, ніби вони постійно плачуть. Ще капуцини найрозумніші мавпи, у цьому вони поступаються хіба що шимпанзе. А макаки найагресивніші.

Кожен із мешканців цього звіринця має своє прізвисько. Зазвичай це  слов’янські імена  – Іра, Олена. Однак можна зустріти і мавпочку Офелію. 

– Прізвиська самі вигадували. Якась мавпа нагадає когось із знайомих, так її і назвемо, – пояснюють організатори.Хоча тут живуть мавпи різних порід, вони все ж таки мають свого вожака. Його   кличуть Вовою.

Першість він посів тому, що має найбільші розміри. Коли Вова бачить, що хтось посягає на його зграю, починає вести себе агресивно.Потримати в руках можна лише одну мавпочку, яку  для цього спеціально привчають.  

З нею охоче фотографуються діти.Подивитись на мавпочок можна буде ще на початку жовтня – саме стільки ця виставка триватиме у Кременчуці.

Фото: Дмитрий Бабец

Білобриса мавпочка чимось нагадує хом’яка. Вона  має  мішочки за щічками, у яких переносить їжу. Причому їхня ємність  більша, ніж вміщає шлунок.

Фото: Дмитрий Бабец

Це – найменша  мавпочка у світі, карликова ігрунка. Довжина її тіла – близько 15 см. Раніше цю мавпу взагалі вважали малям іншої мавпи. Карликова ігрунка   настільки непомітна, що побачити маленьку мавпочку у дикій природі майже неможливо. Тільки но хтось наближається до неї, вона тікає та ховається у кущах.



 
Автор: yaremko
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх