На Полтавщині госпітальні округи отримали завдання на п’ятирічку

15.01.2018, 16:44 Переглядів: 1 706

Сьогодні на апаратній нараді в ОДА у центрі уваги було питання розвитку госпітальних округів в області на виконання відповідного розпорядження Кабінету Міністрів України.


 

Голова Полтавської ОДА Валерій Головко на початку заходу представив нового директора Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вікторію Пилипенко і побажав їй успіхів у роботі.


За словами першого доповідача, керівника Департаменту охорони здоров’я ОДА Віктора Лисака, на Полтавщині вже створено чотири госпітальних округи: Північний, Південний, Західний та Східний. Також при них утворені дорадчі органи – госпітальні ради. До них увійшли депутати місцевих рад, головні лікарі, лікарі, громадські активісти та члени профспілок. Більшість складів госпітальних рад при цьому – все-таки люди, далекі від медицини. Саме тому для них проводяться різноманітні тренінги.


 


— Це все для нас нове. Членів госпітальних рад треба вчити, пояснювати їм, що відбувається. Дехто з них намагається відстояти свої інтереси, не розуміючи фаховість питань, про які йдеться. Так, усі чомусь бачать у першу чергу проблеми хірургії і акушерства. А я, наприклад, пропоную думати на перспективу щодо створення реабілітаційних відділень і хоспісів, — говорить Віктор Лисак.


Закцентував увагу директор Департаменту охорони здоров’я на реабілітації та на необхідності створення реабілітаційних відділень у кожній ЦРЛ:


— От ми з колегами на третинному рівні говоримо про стентування судин серця, встановлення кардіостимуляторів – а де потім людям приходити в себе після таких операцій? Вважаю, що в кожній ЦРЛ повинно бути реабілітаційне відділення. Сьогодні у нас помолодшали інсульти, інфаркти. Це питання, яким треба приділяти багато уваги. Люди із такими діагнозами теж потребують реабілітації. Цьому всьому потрібно вчити як членів госпітальних рад, так і менеджерів медустанов.


За його словами, госпітальні ради не просто будуть засідати, як дорадчі органи. Вони визначатимуть стратегію розвитку медичних закладів у контексті медичної реформи, що відбувається в країні. Сьогодні йдеться про первинний рівень допомоги, згодом піде мова про обласні та національні медустанови.


Віктор Лисак також визначив основні завдання госпітальних округів на найближчі п’ять років. Серед них, наприклад, формування маршрутів пацієнтів від постановки діагнозу до профільного спеціаліста та медзакладу. Також важливо створити медустанови інтенсивного та відновного лікування, паліативні заклади та хоспіси. Члени госпітальних рад повинні напрацювати пропозиції для вторинного рівня надання медичної допомоги (для закладів обласного рівня), у тому числі щодо міжбюджетних відносин різних громад із лікарняними закладами.


Голова Полтавської ОДА Валерій Головко прокоментував стан медичної реформи на Полтавщині. За його словами, ми поступово відходимо від старої системи ліжкомісць. Хоча, за ці ліжка чіпляються окремі чиновники на місцях, аби не втратити фінансування медичних закладів. А треба думати про пацієнта.


 


— Ліжко не лікує, стіни не лікують, лікують сучасні технології і фахові лікарі. Саме на цьому буде побудована система надання медичних послуг у Полтавській області, починаючи від першого огляду пацієнта до третього рівня, де робляться складні операції, — зазначив Валерій Головко.


До речі, на Полтавщині почався процес фіксації пролікованих хворих у лікарняних закладах. За допомогою спеціально навчених економістів та статистів такі бази даних створені за 2016 і 2017 роки. Отримані дані дають змогу медичним менеджерам прогнозувати кількість хворих із конкретними діагнозами.


На апаратній нараді також підбили підсумки функціонування системи цивільного захисту області та окреслили завдання для неї на 2018 рік. Про це та про стан техногенно-екологічної безпеки, НС та небезпечні події доповів начальник управління з питань цивільного захисту ОДА Віктор Стеблянко.


 


Так, за даними керівника, у 2017 році однією із найбільших проблем стали спалахи африканської чуми свиней. Також, на жаль, через різні НС та небезпечні події загинуло загалом 260 громадян, серед яких 20 – діти. Найбільше людей передчасно померло у ДТП, у водоймах та на залізниці: 112, 37 і 19 осіб відповідно. З початку 2018 року на Полтавщині сталося 66 небезпечних подій, в яких семеро громадян загинуло, а 20 отримало травми. При цьому під час новорічних свят ніхто із жителів області не отримав специфічних ушкоджень.



Прес-служба Полтавської ОДА

Автор: прес-служба
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Твоя влада:

Проект «Твоя влада» - офіційна сторінка Полтавської обласної держадміністрації

«ТВОЯ ВЛАДА». ПРО ПРОЕКТ

Комунікаційні майданчики розвиваються з неймовірною швидкістю. Обласна влада повинна користуватися ними для ефективного зв’язку з мешканцями Полтавщини.

Відкритість — є одним із головних пріоритетів Полтавської ОДА. Наша структура працює над цим, щоб якомога ефективніша налаштовувати зв’язок з усіма жителями нашої області.

Прес-служба Полтавської ОДА намагається по максимуму використовувати наявні наразі майданчики для комунікації: газети, телебачення, живе спілкування з людьми. Але вже очевидно, що велику частину інформаційного поля зараз займає саме онлайн.

На початковому етапі ми налагодили комунікацію через соціальні мережі: почали інформувати користувачів «Facebook» та «Twitter» про нашу діяльність та робити все можливе, щоб спілкування було діалогом, а не монологом.

Наступний крок — це більш ефективне інформування полтавців про нашу діяльність через інтернет-видання. Полтавська ОДА активно співпрацює з цим видом медіа. Зараз ми відкриваємо проект «Твоя влада», щоб мати можливість показати роботу обласної влади, провести читача коридорами ОДА, познайомити з її працівниками.

Ми готові до діалогу з кожним. Готові до діалогу з Тобою. Тому що ми — Твоя влада.

Прес-служба Полтавської ОДА

Читайте також:



Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх