Українцям хочуть заборонити носити камуфляж

23.09.2011, 15:52 Переглядів: 10 029

8 вересня депутати Верховної Ради прийняли в першому читанні законопроект, який може істотно зменшити гардероб усіх любителей одягу в стилі «мілітарі». Народні обранці хочуть заборонити простим громадянам носити камуфляж, знаки розрізнення та мати «генеральські» звання. Від таких змін, перш за все, постраждають мисливці та рибалки, яким військовий камуфляж дуже зручний.

Останні два роки кілька народних депутатів України борються за повернення поваги до мундиру та форми військового чи правоохоронця. Задля цього вони розробили законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо носіння форменого одягу, використання знаків розрізнення та символіки». 8 вересня він пройшов перше читання і має всі шанси бути затвердженим, оскільки доопрацювати документ просять лише експерти, а народні депутати продовжують «тягти» його до прий­няття.

 

Українцям хочуть заборонити носити камуфляж

 

Стиль «мілітарі» в Україні можуть заборонити. Народні депутати не хочуть, щоб камуфляж та погони носив аби-хто. Навіть такі гарні дівчата...


Із шести авторів закону, п'ятеро мають звання генералів армії або міліції. В принципі, можна зрозуміти їх благородний порив – вони хочуть повернути повагу до мундиру та щоб форму носили лише ті, хто має на це право – військові та правоохоронці. Проте, ЯК пани-депутати хочуть це зробити, викликає багато обурень.

 

Заборона камуфльованого одягу – маячня!

 


 

Першими, від кого народні депутати мають сильно гикати, звісно, мисливці та рибалки, які без камуфляжу вже не уявляють свого життя. А їх у Кременчуці лише офіційно 3 тисячі.
– Розмова про заборону громадянам носити форму вже давно йде, – каже голова кременчуцького товариства мисливців та рибалок Анатолій Коваленко. – В принципі, я обома руками за, бо працював у силових структурах. А з історії Кременчука кожен може згадати рейдерські захоплення підприємств, коли нападники використовували символіку силових структур. Це робиться для того, щоб спантеличити людину, щоб вона подумала – чинити опір, чи ні. Я бував на ринку і бачив, як генерал несе мішок картоплі! Дивишся – генерал: лампаси, погони... Ну хіба він генерал, чи полковник, чи отаман? А коли на трасах зупиняють машину екологічні козаки? Дивишся – стопроцентний ДАІшник. Лише маленькі деталі у формі відрізняються. Виходячи з цього, я проти використання форми.


Проте пан Коваленко дуже сильно обурився, коли побачив, що депутати планують заборонити носити не просто форму, а й камуфляж взагалі.


– Вони розривають поняття «камуфляж» та «формений одяг», – каже Анатолій Коваленко. – Забороняють носити його взагалі, у будь-якому вигляді. Якщо вони прий­муть законопроект у такому вигляді, то... Хай на мене прийдуть складати протокол, я заявлю, що мій одяг не відноситься до військової форми – нехай експертизу проведуть. Це майже як із порнографією... Це ж що виходить – якщо когось на пляжі у плавках побачать, то пов'яжуть і в райвідділ відвезуть?


На думку пана Коваленка, найпростіше було б затвердити певний вид камуфляжу спеціально для військових та міліцейських формувань, лише для них його і виробляли б.


– А якщо в камуфляжі буде йти військовий іншої країни? Його теж в райвідділ відвезуть? – обурюється Анатолій Коваленко. – Заборона камуфльованого одягу – це  маячня! Я ідею розумію, але те, як вона оформлена – ні... В умовах перебування на природі, в екстремальних умовах – камуфляж найкраще підходить по забарвленню, якості матеріалу, пошиву.

 

Думка військових

 

«Я своїм учням у вільний час не дозволяю носити камуфляж»

 

Українцям хочуть заборонити носити камуфляж

 

Начальник кременчуцького військового ліцею Володимир Поляков демонструє свою колекцію військового одягу – яких тут тільки забарвлень камуфляжу немає... І всі можуть заборонити.

 

Начальник Кремен­чуцького ліцею з посиленою військовою підготовкою Володимир Поляков підтримує заборону носіння цивільними форми і вважає це кроком до повернення поваги до неї. За словами пана Полякова, у наказі №150 Міноборони України від 1995 року, який описує військову форму, не міститься чіткого визначення, яким має бути камуфляж. Просто триколірний і все. 


– Я своїм учням не дозволяю у вільний час носити камуфляж, бо військова форма передбачає наявність ременя, берету, – каже Володимир Поляков. – Ненормально ж буде виглядати, якщо людина вийде в сорочці, з погонами та у спортивних штанях? Я представити собі не можу. Людина має бути цілком одягнена по формі. Її треба поважати. Неприпустимо, щоб двірник працював у формі Міноборони.

 

У шахтаря своя форма, у військового – своя»

 


 

На думку командира кременчуцького артилерійського полку Сергія Шкуратова, проблема полягає в тому, що підприємства-виробники одного й того виду камуфляжу вільно продають його і військовим, і цивільним. Кожен може пошити з нього все, що завгодно.


– Вихід один – організувати один ланцюг від виробництва до поставки військового камуфляжу до армії, щоб нікуди він не «уходив», – каже Сергій Шкуратов. – Я позитивно відношуся до заборони носіння форми. У шахтаря своя форма, у військового – своя, у медика – своя. Усі ж в білих халатах не ходять? Ні. У рибалки та мисливця своя має бути. Хай придумають забарвлення камуфляжу.

 

Виникає багато питань до людей, що писали цей законопроект. По-перше, невже вони дійсно гадають, що зловмисник, який хоче вчинити злочин із використанням форменого одягу, злякається штрафу? До того ж у законодавстві України є кілька документів, що передбачають носіння камуфляжу цивільними особами. За новим Законом, в принципі, мають штрафувати акторів, які одягнені в форму під час кінозйомок, або театральних вистав, масових видовищ, відтворення історичних подій та навіть ветеранів війни!
Тож, усі, хто користується камуфляжем, сподіваються, що здоровий глузд переможе і суперечності з нового законопроекту приберуть.

 

Українцям хочуть заборонити носити камуфляж

 

Окрім мисливців та рибалок, від можливих заборон постраждають представники громадських формувань, які слідкують за порядком, працівники приватних охоронних фірм.

 

Штраф – до 850 грн!


Народні депутати запропонували карати порушників гривнею. Так, у Кодексі про адміністративні правопорушення (стаття 186-1) вони пропонують штрафувати за носіння камуфляжу. Якщо громадянин «попадеться» вперше – його попередять, або стягнуть від 170 до 255 грн. Вдруге ж порушникам вже доведеться викласти від 255 до 850 гривень!

 

З ІСТОРІЇ

 

Військовий одяг почали шити із тканин захисного кольору тільки на початку XX століття. Наприкінці XIX століття британські війська в Індії перейняли колір хакі (перською мовою - «колір пилу»). Форма хакі успішно показала себе на полі бою, тому незабаром її перейняли російські та інші війська, і широко використовували протягом Першої світової війни.

Автор: konstantinov
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх