Умови призначення пенсії за вислугу років

15.10.2009, 21:07 Переглядів: 4 512
Міськдовідка.

«У 2002 році я пішов на пенсію за вислугу років і продовжував працювати на попередньому місці роботи - у бригаді слюсарів. Отримував і пенсію, і зарплату. У цьому році пенсію оформляє сусідка. У Пенсійному фонді їй видали пам‘ятку, де зазначено, що особа, яка йде на пенсію за вислугою років, не має права працювати на тій самій посаді або їй припиняється виплата пенсії. Коли відбулися зміни до законодавства, які забороняють працювати на тій самій посаді після виходу на пенсію за вислугою років?»

Петро Петренко, мешканець вул.Котлова

На це запитання «Телеграфу» відповіла Вікторія КИРИЛИШЕНА, заступник начальника управління Пенсійного фонду Крюківського району.

Вона каже, що законодавство не змінювалося, але звертає увагу, що у запитанні сплутані поняття пільгового стажу (для шкідливих професій), за яким отримував пенсію слюсар, і поняття пенсії за вислугу років. Законодавство не обмежує право працювати на своїй посаді після виходу на пенсію за пільговим стажем. Але, на відміну від цього, особи, які вийшли на пенсію за вислугою років, не мають такого права. (Проте вони можуть після виходу на пенсію за вислугою років підшукати іншу роботу). Вікторія Кирилишена детально роз‘яснила, хто і за яких умов має право на пенсію за вислугу років:

– Згідно із Законом України «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за вислугою років мають працівники освіти, охорони здоров‘я та соціального забезпечення незалежно від віку при наявності спеціального стажу роботи 25 років. Перелік закладів, установ і посад освіти, охорони здоров‘я та соціального захисту, робота на яких дає право на пенсію за вислугою років, затвердженні Постановою Кабміну від 4.11.1993 року №909. Відповідно Закону, пенсії за вислугу років призначаються за умови звільнення з роботи, яка дає право на цю пенсію.



 
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх