Як захистити камери відеоспостереження від хакерських атак та злому

25.09.2023, 10:30 Переглядів: 943 Р

 

Камери відеоспостереження — один із ключових елементів системи безпеки. Найпоширенішими є IP-камери, тобто камери інтернет-протоколу, як от Dahua камера. Як будь-який інший пристрій, під’єднаний до інтернету, вони вразливі до злому та хакерських атак. 

Отримавши доступ до відеоспостереження, зловмисники можуть вивести камери з ладу, отримувати інформацію про те, що відбувається всередині або по периметру будівлі, а також використовувати злом як точку входу для поширення шкідливого програмного забезпечення або для атаки на інші пристрої, наприклад, об'єднані з відеоспостереженням системою «розумний дім». Тому повноцінна безпека потребує захисту й самих камер відеоспостереження. Як захистити відеокамери?

Використовуйте лише надійні паролі

Найпростіший і найпоширеніший спосіб злому відеокамери — використання пароля за замовчуванням, який вказаний в інструкції з експлуатації. Також його легко знайти в Інтернеті. Встановлюючи відеокамеру, обов'язково змініть пароль на свій власний, складний, який містить випадкову комбінацію літер різного регістру, символів та цифр. У жодному разі не використовуйте паролі типу «123456», «admin» або «password». Не використовуйте один пароль для декількох пристроїв, періодично змінюйте паролі й нікому не повідомляйте.

Вчасно оновлюйте ПЗ

У міру експлуатації камер виробники виявляють уразливі місця та усувають їх, підвищуючи безпеку та покращуючи функціональність камер. Вони регулярно випускають оновлення, які виправляють знайдені помилки, зокрема зменшують вразливість для злому. Тому слід регулярно оновлювати програмне забезпечення. Найпростіший спосіб — увімкнути автоматичне оновлення програмного забезпечення, тоді камера отримуватиме його відразу після випуску. Якщо такої функції немає, потрібно моніторити сайт виробника та оновлювати ПЗ вручну.

Використовуйте зашифроване з'єднання

Використовуйте протоколи шифрування SSL або TLS, які захищають з'єднання між сервером камери та веббраузером. Код шифрування неможливо зламати, не маючи спеціального ключа, тому така технологія захищає від перехоплення зловмисниками дані на шляху від відеокамер до комп'ютера або смартфона.

 

Використовуйте VPN

Використання VPN для віддаленого доступу до відеокамер — ще один спосіб захисту відеофайлів. VPN забезпечує зашифрований тунель трафіку між пристроєм та віддаленим сервером. Це дає можливість приховати геолокацію та IP-адресу, а також оминути перешкоди, зокрема ті, що встановлені зловмисниками.

Обмежте доступ до сервера та відеокамер

Обмеження фізичного доступу:

  • Встановіть сервер в окремому приміщенні, доступ куди обмежений колом осіб, хто має ключ.
  • Захистить зовнішні камери антивандальним кожухом.

Обмеження віртуального доступу:

  • Використовуйте для входу надійні, відомі лише вам логін та пароль, двоетапну автентифікацію, біометричні дані.
  • Налаштуйте правила доступу, які регламентують, коли та з якого пристрою допустиме під'єднання до відеокамер. Дайте доступ лише певним користувачам або IP-адресам, або лише в заданий час. Якщо відеоспостереження не потрібне в певний час, вимикайте камери або закривайте їхні об'єктиви.

Перевірте роутер

Вимкніть функцію DMZ (Demilitarized Zone), яка надає користувачам з інтернету доступ до внутрішніх серверів, зокрема до мережевих відеореєстраторів.

Слідкуйте за роботою відеокамер

Слідкуйте за підозрілою активністю. Звертайте увагу на зміну налаштувань, незвичайну поведінку камер, появу в системі незнайомих користувачів або пристроїв, зміну трафіку.

Можливі ознаки злому:

  • Індикатор камери світиться або блимає, коли ви не використовуєте камеру.
  • Камера працює попри те, що її було вимкнено.
  • На комп'ютері або смартфоні виявлено шкідливе програмне забезпечення.
  • На комп'ютері або смартфоні є програми, які без дозволу використовують відеокамеру або мікрофон.

Якщо є підозріла активність, слід терміново вжити заходів: змінити паролі, налаштування доступу, оновити програмне забезпечення, виконати антивірусну перевірку смартфона та комп'ютера. Або можна звернутися до фахівців з кібербезпеки або обслуговування систем відеоспостереження.



 

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх