Зевс - головний бог Олімпу в мистецтві і міфології

8.05.2023, 15:29 Переглядів: 2 254 Р

 

Володар Олімпу народився на острові Крит. Легенда свідчить, що Зевс був народжений в одній із печер: у якій точно - невідомо. Історія появи бога незвичайна, оскільки тісно пов'язана з міфами про титанів Урана і Гею. Згідно з легендою Уран поглинав власних дітей, щоб зберегти силу та владу, проте мати могутнього Кроноса зберегла життя синові, який згодом знищить титана-батька. Історія Зевса пов'язана з Кроносом, а також повторює міф про поглинання: немовля-громовержця в такий самий спосіб врятувала власна мати від ненаситного Кроноса.

Народився лідер олімпійців у печері богинею Реєю. Мати бога від випробовуваних страждань породила на світ магічні пальці, що невдовзі стали захисниками Зевса й охороняли печеру під час його народження. Кронос, який бажав поглинути громовержця-немовля, повірив в обман Реї і вжив камінь у полотні. Незабаром Зевсу допомагатимуть магічні пальці, приховуючи його гучний плач у печері.

Видатна сила Зевса розвивалася в хлопчику швидко, що сталося завдяки німфам-хранителям. Альматея і Мелісса годували немовля священним молоком і цілющим медом. Це дозволило Зевсу незабаром змужніти і набути сили. Незабаром хранитель Олімпу знищить титанів, отримає силу Кроноса і магічні високоточні блискавки.

Спадкоємці Зевса

Культ Зевса - це образ праведного, могутнього і всесильного персонажа. Про Зевса - детально на сайті whoiszeus.com.ua/. Володар Олімпу зміг розділити добро і зло, вкласти в уми людей поняття справедливості, совісті, відповідальності. Протягом кількох тисячоліть правління богу вдалося встановити родинні зв'язки з жінками-божествами, а також із представниками людського роду. Будучи захопленим красою жінок, Зевс спокусив неповторних Європу, Леда, Антилопу, Афіну, Феміду. Бог Олімпу вправно перевтілювався в земних істот, щоб зводити з розуму представників жіночої статі.

Видатні спадкоємці бога грому:

  • Геката - володар місячного світла, яка породжена на світ від Гера;
  • Гефест - бог вогню і син Гери; прославлений володар ковальської справи;
  • Гермес - відомий бог торгівлі, інтелекту, обману, шахрайства;
  • Аполлон і Артеміда - легендарні близнюки.
    Видатними дітьми Зевса були Меліноя, Тиха, Карпос, Герса. Відомі також групи дітей з унікальними здібностями: Керасти, Ори, Анакти, Ерінії, Харити, Корибанти. Зевс породив на світ безліч героїв міфів, серед яких Атімній, Коринф, Аммон, Персей, Скіф, Мінос, Опунт.

Зевс у мистецтві

Господар Олімпу був увічнений в образотворчому мистецтві, в поезії та в прозі. В умовах сучасності Зевс отримав образи в популярних кінофільмах, у музиці, в іграх. За часів Стародавньої Греції культ Зевса породив створення дивовижних творів мистецтва. Перший грецький оракул про Зевса був створений у Додоні, Епір, який овіяний дивовижними міфами, легендами.

 Шедеврами образотворчого мистецтва стали роботи Пуссена, Йорданса, Прудона, Варчага, Рембрандта, Корреджо. Популярність здобула статуя Зевса в Олімпії, статус Юпітера. На картинах бог Олімпу зображувався ставним, з гострим і мудрим поглядом чоловіком. Творці картин не забували створювати образ бога з його незамінною високоточною блискавкою.

Божество набуває слави центрального героя пантеону, тому саме про нього створюються сотні міфів, поем. Сучасні автори надихалися образом громовержця: Рік Ріордан, Люк Феррі. У літературі про Зевса описані подвиги громовержця, дивовижні здібності, досягнення. Образ бога детально описується в творах про Геракла, про Гею та Урана.

Автор: на правах реклами
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх