Екологічна катастрофа: Красовський вимагає дій від Кременчуцької райради

26.11.2018, 14:15 Переглядів: 3 282

 

Оскільки попередні дописи стосовно екологічної ситуації, яка склалася у нашому місті викликали досить жваве обговорення, є потреба у логічному продовжені цієї теми.

Відтак з метою створення  комісії з вивчення питання забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами та для проведення ефективної комплексної перевірки підприємств Північного промислового вузла, Костянтин Красовський звернувся до Кременчуцької райради. У зверненні він вимагає, у рамках роботи комісії, вивчити питання щодо екологічної катастрофи в Кременчуці та районі,  підготувати відповідні звернення до Президента України, Прем'єр-міністра України, Міністерства екології та природних ресурсів, комітету Верховної Ради України з екологічної політики, а також до Генерального прокурора України. 


Звернення, яке зареєстрував борець за екологію підтримали також ряд громадських організацій.

Також Костянтин Красовський привертає увагу до розробленого Мінприроди законопроекту «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів», який 31 жовтня 2018 року був розглянутий та схвалений Урядом та переданий до Верховної Ради України. Даним законопроектом передбачена єдина система моніторингу викидів парникових газів у повітря, тому в обставинах екологічної ситуації, що склалася в Кременчуцькому районі, Красовський вбачає необхідність підготувати звернення Кременчуцької районної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України та народних депутатів України щодо необхідності якнайшвидшого ухвалення згаданого законопроекту та введення його в дію.


З матеріалів наукової екологічної експертизи, яку виконали фахівці КрНУ ім. М.Остроградського, встановлено, що «…Північний промисловий вузол м. Кременчука, до складу якого входять Філія Кременчуцька ТЕЦ ПАТ «Полтаваобленерго», Кременчуцький завод технічного вуглецю, ПАТ «Укртатнафта», ППС Кагамлицька ВП «Вагонне депо Кременчук, є потужним джерелом забруднення атмосферного повітря вуглеводнями, поліциклічними ароматичними вуглеводнями, включаючи сполуки антраценового ряду, які мають специфічний запах» (цитату взято із згаданого вище документу). Протоколи ж ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», на аналізі яких базувалася оцінка експертів, свідчать про те, що під час проведення досліджень було визначено концентрацію поліциклічних ароматичних вуглеводнів (бензопірену, аценафтену, нафталіну, антрацену, пірену) і важких металів (свинцю, хрому, кадмію, ванадію) та встановлено перевищення ГКД по свинцю, ванадію, пірену та бензопірену. От на цій останній речовині і хочеться зупинитися, тому що вона спричиняє найбільшу шкоду здоров’ю для населення.


“Це речовина першого класу небезпеки, яка викликає незворотні зміни, бо є сильним канцерогеном та мутагеном, тобто може викликати онкологічні захворювання та генетичні проблеми у майбутніх дітей. Бензопірен має властивість накопичуватися в організмі людини, що підвищує його небезпеку”

- зазначає Костянтин Красовський.


Крім цього, він додав, що навіть радіоактивні речовини мають період напіврозпаду, а ця гидота – ні. Бензопірен утворюється при всіх способах спалювання твердого і рідкого палива, під час практично всіх пожеж (цього року сталася велика пожежа на ставку-випаровувачі НПЗ).

“Ця речовина може потрапляти в наш організм всіма можливими способами, не тільки з повітрям, їжею, а й безпосередньо через шкіру. Міжнародною агенцією з дослідження раку (IARC) визнана здатність бензопірену провокувати виникнення раку в людини. Ось така жахлива речовина міститься в повітрі, яким ми з вами дихаємо”, - говорить Красовський.

 

Текст звернення:

З 2016 року в Кременчуці та в Кременчуцькому районі серйозно почали говорити про проблему забруднення і смороду від підприємств Північного промислового вузла м. Кременчука.

Згідно 50-ї статті Конституції України кожен громадянин має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля, на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди, а також гарантію права вільного доступу до інформації про стан довкілля.

З кожним роком мешканці м. Кременчука та прилеглих сіл Кременчуцького району все більше скаржаться на забруднення атмосферного повітря підприємствами Північного промислового вузла, що призводить до суттєвого погіршення самопочуття. За інформацією управління охорони здоров’я Кременчуцької міськради захворюваність дітей на алергічний риніт зросла з 6,7% до 46,7%. Такі дані наведені лише за останні п’ять років. Захворюваність на алергічний риніт зростає у відповідності збільшення викидів забруднюючих речовин в атмосферу підприємствами міста (зокрема Кременчуцькою ТЕЦ: оксиду вуглецю – у 176 разів, ванадію – у 150 разів, оксиду азоту – у 10 разів, діоксиду сірки – у 68 разів).

22.12.2016 року була затверджена рішенням сесії Кременчуцької міської ради «Програма заходів (дій) з метою недопущення перевищення нормативів гранично допустимих викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря в м. Кременчуці», покликана «у разі ефективного застосування розробленого механізму сприяти виявленню підприємств, діяльність яких спричиняє наднормативне забруднення атмосферного повітря в місті…» (цитату взято з офіційного веб-сайту міськвиконкому).

Як же ефективно застосовується той «розроблений механізм»? З початку 2017 року кожного кварталу збирається робоча група щодо  виконання даної програми. Представники підприємств Північного промислового вузла все розповідають і розповідають, як вони збираються модернізувати виробництво, щоб зменшити викиди в атмосферу, від яких населення задихається ночами. Спеціалісти, які брали участь у робочих групах, не один раз наголошували на тому, що вплив підприємств Північного промислового вузла (найбільших – філії Кременчуцька ТЕЦ ПАТ «Полтаваобленерго» та ПАТ «Укртатнафта») сягає на 9 км, тобто покриває не лише райони м. Кременчука, а й прилеглі села, а саме: с. Піщане, с. Нова Знам’янка, с. Вільна Терешківка, с. Олефірівка, с. Рокитне, с. П’ятихатки, с. Омельник, с. Пустовіти, с. Варакути, с. Литвиненки, с. Федоренки.

Забруднення повітря підприємствами Північного промвузла м. Кременчука впливає на здоров'я мешканців не лише нашого міста, але й району, що дає можливість урегулювати проблему в стінах Кременчуцької районної ради.

Наприкінці червня цього року підприємствам Північного промислового вузла м. Кременчука були адресовані резолюції. Основні вимоги, зазначені в резолюції, – надати інформацію про факти викидів шкідливих речовин у повітря, надати копії документів, які підтверджують своєчасну заміну технологічних фільтрів, та графік усунення недоліків, у результаті яких люди потрапляють під екологічну небезпеку. За розглядом резолюції Кременчуцький завод технічного вуглецю (КЗТВ) надав відповідну інформацію, а вже у вересні цього року запровадив систему збору парів, які містять неприємні запахи з подальшим їх спалюванням. Також підприємство «Кременчукм'ясо» проінформувало про своєчасність заміни технологічних фільтрів та дотримання норм чинного законодавства. Проте два потужних підприємства – Кременчуцький НПЗ і Кременчуцька ТЕЦ, які є найбільш небезпечними для здоров'я громад міста та району, досі ігнорують як резолюцію, так і громадське обурення.

14 листопада цього року під час зустрічі з представником ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України» доктором наук Віталієм Бабієм, останнім було зазначено, що при проведенні підфакельних замірів викидів ТЕЦ, які проводилися у Кременчуці та Кременчуцькому районі на відстані 4,85 км, було виявлено перевищення бензопірену у 2,4 рази від норми ГДК. Віталій Бабій пояснив, що насправді таку відстань було взято умовно, проте самі підфакельні викиди розповсюджуються на відстань понад 10 км, що створює загрозу не лише для мешканців міста, але й для Кременчуцького району. Бензопірен належить до речовин першого класу небезпеки й викликає онкозахворювання. Ця речовина небезпечна для людини навіть при малій концентрації, оскільки має властивість біоакумуляції — накопичення організмом хімічних речовин, що надходять з навколишнього середовища в концентрації більшій, ніж знаходиться в самому навколишньому середовищі. Також бензопірен має мутагенну дію. У першу чергу потрапляють під ризик впливу канцерогену на своє здоров’я мешканці сіл Вільна Терешківка, Піщане, П’ятихатки та Нова Знам’янка.

На підставі зазначеного разом із небайдужими мешканцями громад Кременчука і Кременчуцького району бачимо доцільним звернутись до Вас, як голови Кременчуцької районної ради, з метою створення  комісії з вивчення питання забруднення атмосферного повітря шкідливими речовинами та для проведення ефективної комплексної перевірки підприємств Північного промислового вузла. У рамках роботи комісії просимо вивчити питання щодо екологічної катастрофи в нашому районі та  підготувати відповідні звернення до Президента України, Прем'єр-міністра України, Міністерства екології та природних ресурсів, комітету Верховної Ради України з екологічної політики, а також до Генерального прокурора України. 


31 жовтня 2018 року Уряд розглянув та схвалив розроблений Мінприроди законопроект «Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів». Після ухвалення Урядом з метою розгляду  законопроект був переданий до Верховної Ради України. Даним законопроектом передбачена єдина система моніторингу викидів парникових газів у повітря, тому в обставинах екологічної ситуації, що склалася в Кременчуцькому районі, є необхідність підготувати звернення Кременчуцької районної ради до Президента України, Голови Верховної Ради України та народних депутатів України щодо необхідності якнайшвидшого ухвалення згаданого законопроекту та введення його в дію.


 

 

 


Мешканцям Кременчука та району загрожують онкозахворювання




Автор: на правах рекламы
Теги:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх