Хлопець убив пенсіонерку, а через рік його відпустили

4.02.2010, 15:27 Переглядів: 2 067
У №52 від 25 грудня 2008 року «ТелеграфЪ» повідомляв своїм читачам про вбивство на Третьому Занасипі..
Суд відпустив з-під варти хлопця, який рік тому вбив пенсіонерку. Виявилося, що жінка перед смертю дуже образила його, чим ввела у стан сильного душевного хвилювання.
Фото: Дмитрий Бабец

У міліції розповіли, що молодий чоловік, схильний до бродяжництва, забив до смерті 59-річну бабусю. 27 січня цього року суд виніс йому вирок, згідно з яким молодика звільнили у залі суду. Своє рішення суд мотивував, насамперед, тим, що хлопець на момент убивства був у стані сильного душевного хвилювання.

Пізно ввечері 22 грудня 2008 року у будинку на вул. Шишкіна (Третій Занасип) сталося вбивство. 24-річний хлопець (ромської національності, без певного місця мешкання) кількома ударами по голові вбив господарку. Знаряддям убивства став держак від сокири. Суд встановив, що вбивця та жертва знали одне одного: хлопець з іншими циганами жив у флігелі жінки, доки їх не вигнав друг сім‘ї. У вечір вбивства «квартирант» прийшов начебто за водою і в них із господаркою виникла сварка. За словами підсудного, жінка образила його самого та його померлу матір нецензурною лайкою. Він схопив держак від сокири і почав бити пенсіонерку. Пам‘ятає лише перші два удари, що було далі – не знає (суд звернув увагу на те, що у кімнаті, де сталося вбивство, були перекинуті речі та обірвано телефонний дріт). До тями вбивця, як сам він каже, повернувся в районі газової заправки біля Малої Кохнівки. Побачив у своїх руках скривавлений держак і викинув його у посадці. Після цього він кілька днів ховався у покинутому будинку, а потім прийшов до дядька. Той відвів хлопця до міліції.

Чому і як відпустили

Після року поїздок із СІЗО до суду і навпаки, вбивця отримав вирок Крюківського районного суду із головуючим суддею Борисом Кобзієм: «Визнати винним і призначити покарання по ст. 116 КК України у вигляді 1 року 1 місяця 2 днів позбавлення волі.  Обмежитись відбутим покаранням та звільнити підсудного з-під варти в залі суду». На 15 днів із засудженого, до набуття вироком сили, взяли підписку про невиїзд.

Згідно із текстом вироку, суд перекваліфікував злочин із 115* статті на 116** Кримінального кодексу. Чому? Читаємо текст вироку. «У період скоєння протиправних дій Т. знаходився у стані вираженого емоційного збудження – фрустрації, що суттєво негативно вплинула на його свідомість і поведінку. Стан фрустрації (вираженого емоційного збудження), в якому перебував Т… є психологічною підставою для правового визначення стану сильного душевного хвилювання». У ході судового слідства нічим не було спростовано те, що перед смертю жінка ображала хлопця, чим і викликала сильне душевне хвилювання.

Потерпіла сторона дуже здивувалася такому розвитку подій і готується оскаржити вирок в Полтавському апеляційному суді. Також оскаржувати рішення Крюківського районного суду буде міська прокуратура (у судових засіданнях обвинувачення вимагало для підсудного 11 років позбавлення волі).

 

Відчуй різницю

*Стаття 115. Умисне вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, карається позбавленням волі на строк від 7 до 15 років.

**Стаття 116. Умисне вбивство, вчинене в стані сильного душевного хвилювання,  що раптово виникло внаслідок протизаконного насильства, систематичного знущання або тяжкої образи збоку потерпілого, карається обмеженням  волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк.
Кримінальний кодекс України



 
Автор: konstantinov
Теги: вбивство
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх