На Полтавщині прокуратура оскаржує вирок судді, який виправдав ухилянта від призову

5.09.2023, 19:05 Переглядів: 1 459

 

Чоловік двічі отримував повістку про необхідність з’явитися для відправлення на військову службу, але до ТЦК так і не прибув

Диканська окружна прокуратура внесла апеляційну скаргу на вирок Зіньківського районного суду, яким виправдали 39-річного мешканця Полтавського району, обвинуваченого в ухиленні від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (ст. 336 КК України). Про це повідомляє Полтавська обласна прокуратура.

За даними слідства, поточного року чоловік, будучи військовозобов`язаним та обізнаним про призов, без поважних причин не з’явився для проходження військової служби в ЗСУ.

Тож прокуратура просить апеляційну інстанцію скасувати вирок та направити справу на новий судовий розгляд.

Як стало відомо з Єдиного реєстру судових рішень, 23 серпня Зіньківський районний суд Полтавської області виправдав військовозобов’язаного чоловіка, безробітного уродженця Донеччини, який не з’явився по повістках у військкомат.

Наприкінці 2022 року військово-лікарська комісія визнала чоловіка придатним до служби в Збройних силах України під час мобілізації. Співробітники ТЦК надіслали йому дві повістки про необхідність з’явитися для відправлення на військову службу — спочатку в січні, потім у березні 2023 року. Чоловік обидва рази проігнорував ці виклики, хоча його попередили про кримінальну відповідальність за ухилення від призову. Під час судового засідання він визнав свою провину наполовину і сказав, що ВЛК помилково поставили відмітку «придатний», бо не врахували в нього плоскостопість. Тому він не з’явився до ТЦК.

Суд зауважив, що у матеріалах справи відсутні оригінал повістки чи розписки про її отримання; наказ про оголошену загальну мобілізацію; інформація про перебування військовозобов’язаного на обліку. Суддя вказав, що укази президента про мобілізацію не були оформлені відповідно до законодавства. У тексті стверджується, що Міністерство оборони та Кабінет Міністрів — «приватні компанії», а закони про мобілізацію та воєнний стан є «авторськими творами».

У вироку суддя зазначив, що у «Положенні про територіальні центри комплектації та соціальної підтримки» йде мова про комплектування особового складу ТЦК та СП, а не ЗСУ. Також він зазначив, що у військкомів немає повноважень примусово комплектувати Збройні сили України військовослужбовцями. Посилаючись на законодавство про працю, це може здійснюватись лише по своєму бажанню за контрактом. Примус до підписання трудового договору є формою рабства.

Тож суд визнав чоловіка невинним та виправдав у зв`язку з недоведеністю наявності в діях обвинуваченого складу злочину.

Автор: Катерина Турубара Джерело фото: protocol.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх