«Куля пролетіла в 10 см від голови»: як іноземні журналісти врятували мешканців Ірпеня

9.03.2022, 18:59 Переглядів: 3 070

 Іноземним журналістам вдалося врятувати з-під обстрілів себе та групу жителів Ірпеня

Автомобіль іноземних журналістів «ПРЕСА» очолив евакуаційну колону, попрямував на окупантів і… врятував групу цивільних українців з-під обстрілів у Ірпені. Про це Національну спілку журналістів України поінформував журналіст британського панарабського телеканалу AlAraby Tv (керівник турецького представництва) Аднан Кен Атейтьоркмен (Adnan Can Atayturkmen).

Нині знімальна група міжнародних телевізійників, які через смертельну небезпеку учора звернулися із закликом SOS до НСЖУ та українських і міжнародних медіа, у безпеці в Києві. Аднан емоційно називає дивом свій порятунок разом із 20 українцями. Адже з відчаю змучені заручники наважилися їхати колоною прямо на блокпост російських загарбників.

Публікуємо пряму мову міжнародного журналіста Аднана:

- Ми прожили 4 дні та 4 ночі в облозі в локації, що знаходиться близько 2 кілометрів поблизу Ірпеня. Ми чекали 4 дні на гуманітарні організації чи Червоний Хрест, але вони не змогли дістатися до нас. На жаль, російська армія встановила блокпости в цьому районі і до нас ніхто не міг дістатися. Тож ми вирішили ризикнути, бо не могли більше там залишатися без їжі, електрики, інтернету, зв’язку, води. Ми обговорювали, що нам робити, і нарешті прийняли рішення з близько 20 цивільними українськими громадянами ризикнути і поїхати дорогою від нашої локації до Києва. У нас були машини тож ми сформували колону. Я, та мій колега Хабіп (Habip Demirci), були на початку колони в машині з позначкою «Преса» та білим прапором.

 

Ми почали свій шлях через небезпечну дорогу, побачили багато знищених цивільних автомобілів, трупи мирних жителів біля дороги. Ми подолали приблизно 1 кілометр і російські солдати перекрили нам шлях. Вони ховалися в лісі, перекрили нам дорогу і зупинили нас. Вони запитали нас про наш напрямок і ми повідомили, що журналісти, з нами є цивільні, і ми їдемо до Києва. У мене та мого колеги Хабіба та нашого водія, який є громадянином України, перевірили документи та прес-карти. Наш водій розмовляв з ними російською.

Вони обшукали нашу машину, взяли, подивилися на нашу камеру і пропустили нас через цей блокпост. Після цього вони по черзі зупиняли кожен цивільний автомобіль і перевіряли його. Нам усім дозволили перетнути блокпост і рухатися далі, і приблизно через 2 кілометри ми нарешті, нарешті зустріли українську армію, це був блокпост української армії! Насправді це був дуже емоційний момент. Ми всі плакали, дійсно, ми всі плакали на блокпосту української армії, ми обіймали один одного - жінки, чоловіки - всі плакали.

Це була дуже небезпечна дорога. За 4 ночі, що ми були там, росіяни стріляли в нашому напрямку, а одного разу куля пролетіла в 10-ти сантиметрах від моєї голови. Це було диво, що ми покинули це місце. Слава Богу!

Дякуємо всім, хто намагався нам допомогти! Дякую за те, що ви, українські журналісти (НСЖУ), були на зв’язку зі мною. Я зараз у Києві зі своїм оператором, ми вже зв’язалися з представниками нашого телеканалу у Лондоні. У нас все ще є наша камера, необхідне обладнання і ми збираємося таки отримати офіційну акредитацію. Збираємося продовжувати нашу важливу журналістську роботу в Україні.

 

Національна спілка журналістів України висловлює солідарність із нашими міжнародними колегами, які мужньо виконують професійні обов’язки в Україні.

- Захоплюємося мужністю та відвагою Аднана і його колег, - зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Попри смертельну загрозу журналісти врятували і себе, і групу мирних українців. Сподіваємося, за таких обставин ця знімальна група точно заслуговує на офіційну акредитацію для роботи в Україні.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Інформація

Користувачі, які знаходяться в групі Гості, не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Будь-ласка, ЗАРЕЄСТРУЙТЕСЬ.
Ознайомтесь із правилами коментування.
Читайте також:
  • Kiaparts
  • НОВИНИ ПАРТНЕРІВ:


Свіжий випуск (№ 11 від 14 березня 2024)

Для дому і сім'ї

Читати номер

Для дому і сім'ї - програма телепередач

Читати номер

Приватна газета

Читати номер
Попередні випуски
Вверх